10 הטרנדים החמים בתחום הכושר שצפויים ב-2018
בדיוק כשנדמה שאי אפשר למתוח את גבולות ענף הכושר עוד יותר, מגיעה שנת 2018 ואיתה לא מעט התפתחויות חדשות. אז מה בתפריט? אימוני ה-HIIT כובשים את העולם, האימונים הקבוצתיים עולים מדרגה, וגם הטכנולוגיה לא נפקדת. אלה המגמות הבולטות שצפויות לנו בשנה הקרובה
גם אם החורף תפס אתכם לא מוכנים, כנסו לסרטון הבא ותתחילו לזוז:
2018 עוד רגע כאן, וכמעט מבלי ששמנו לב עברה על ענף הכושר שנה עמוסה למדי. על אף שהוא עוד רחוק מלהסתיים, נדמה שלאחר כמה עשורים מנומנמים - זה בהחלט העשור בו ענף הכושר משלים את הפערים, כאשר 2017 משאירה אותו רעב להמשיך ולהתפתח יותר מתמיד. שיטות אימון חדשות, מחקרים מקצועיים שרק הולכים ומעמיקים, מהפכה בריאותית גלובלית ומאות טרנדים שסוחפים את העולם. נדמה שהטוב עוד לפנינו.
כתבות נוספות:
גאווה ישראלית: סהר קזס מאזור זכה בתחרות מר יוניברס
תוכנית אימונים שבועית: מ-10 ק"מ לחצי מרתון ב-12 שבועות
10 דקות ודי: האימון שמקפיץ דופק ומחזק שרירים
מדי שנה מנבא ארגון רפואת הספורט האמריקאי (ACSM) את הטרנדים והמגמות שיובילו את ענף הכושר בעולם לשנה הקרובה. לאחרונה פרסם הארגון את תוצאות הסקר שלו לשנת 2018, שהתבסס על חוות דעת של 4,000 אנשי מקצוע מתחומי הספורט והבריאות בעולם, ובו נרשמו מספר הפתעות בהשוואה לסקר שהתקיים אשתקד.
על פי הסקר, אימון HIIT מוביל את רשימת הטרנדים לשנת 2018, לאחר שבשנתיים האחרונות דורג במקומות השני והשלישי. נדמה שעל סוג אימון זה כבר לא צריך להרחיב, מכיוון שהוא הפך להיות פופולרי מאוד בשגרת חייהם של ישראלים רבים. מדובר באימון אינטרוולים בעצימות גבוהה, שכולל בתוכו פעילות עצימה במיוחד אך קצרה המשלבת בין אירובי וכוח, לאחריה מגיעה הפסקה קצרה לצורך התאוששות וחוזר חלילה.
לרוב האימונים קצרים יחסית ולא אורכים יותר מ-30 דקות. שילוב מרכיבי הכוח והאירובי באותו אימון ורמת העצימות הגבוהה - מביאים לשריפה קלורית מוגברת במהלך האימון ואפילו כ- 48 שעות לאחריו. פלא שהאימון התברג אט אט עם השנים למקום הראשון?
לדברי פרופ' וולטר ת'ומפסון, עורך הסקר, "כאשר טרנד מתחיל לרדת בדירוג, הוא ממשיך להתדרדר עם השנים עד ליציאתו מהרשימה, כמו הפילאטיס והזומבה. באימוני HIIT, לעומת זאת, המצב שונה. האימונים האלו נמצאים בעלייה בזכות ההתאמה למגוון רחב של גילאים, הגעה לתוצאות בזמן קצר יחסית, שימוש במעט ציוד או ללא ציוד כלל, וחוויית אימון יוצאת דופן".
מכשירים חכמים לאימון חכם יותר
למקום השני, לאחר שאשתקד דורג במקום השישי, הגיע טרנד "האימונים הקבוצתיים". סימנים לעלייתו של סוג אימון זה ניתן לייחס גם לעליית אימוני ה-HIIT, זאת בעקבות המגמות החדשות של מועדוני כושר - להתאים את עצמם לעולם מורכב יותר שמשתנה באופן תדיר, בו כושר הוא הרבה יותר מרק הרמת משקולות.
"העלייה של אימונים בקבוצות קטנות ועליית הדירוג של אימוני ה-HIIT קשורות זו בזו", אומר יואב אבידר, המנהל האקדמי של קבוצת הולמס פלייס. "במועדוני הכושר הפכו האימונים בקבוצות קטנות לחלק בלתי נפרד מהשירותים המוצעים למנויים. הפורמט השכיח של אימונים בקבוצות קטנות הוא וריאציה על אימוני ה-HIIT ולכן שני תחומים אלו שיפרו את הדירוג שלהם יחד. באימון קבוצתי למתאמנים יש יותר מוטיבציה ואנרגיה, שהופכות את האימון לחווייתי ומהנה יותר".
למקום השלישי הגיע טרנד הטכנולוגיה הלבישה, לאחר שבשנתיים הארונות הוביל את הרשימה במקום הראשון. שעונים חכמים, אפליקציות ועוד - ההמשכיות בפופולאריות של הטכנולוגיה הלבישה בתחום הספורט איננה מפתיעה ואף צפויה להמשיך ולגדול בשנים הקרובות. המעקב והמדידות שהמוצרים מאפשרים מושכים את המתאמנים, שמצדם נהנים לנתח את התוצאות - ולקבל משוב עדכני וממוקד יותר על הביצועים שלהם.
"הטכנולוגיה הלבישה שומרת על מעמדה הגבוה בעיקר כי היא מדברת אל הדור הצעיר שנמשך לגאדג'טים, אפליקציות ואמצעי ניטור מתקדמים. הטכנולוגיה מספקת נתוני אימון ומציעה תוכניות אימון ומעקב אחר הישגים, מה שעשוי לתרום למוטיבציה והתמדה בקרב מתאמנים", טוען אבידר.
גם אימון הכוח המוכר לא נפקד
במקום הרביעי דורג אימון על בסיס משקל גוף לאחר שהגיע למקום השני אשתקד. האימון מאפשר למתאמנים להשתמש בציוד מינימלי ובכך להפוך לזמין ונגיש יותר, בלי קשר למקום המגורים, או הרקע הכלכלי. סוג אימון זה התפתח במיוחד בשנים האחרונות וכיום הוא מכיל מגוון רב של תרגילים, הרבה מעבר לשכיבות סמיכה ועליות מתח סטנדרטיות, בכך הוא מאפשר לאנשים ממגוון רקעים להיכנס לכושר.
אימון הכוח הגיע למקום החמישי ושומר על מקומו הטוב באמצע משנה שעברה. האימון הקלאסי, שמתבסס בעיקר על משקולות, מוטות ומכונות עם התנגדות חיצונית בצורת משקל, הוא אחד משלושת סוגי האימון הבסיסיים בכל סוג של תכנית אימון לגברים ולנשים, כשהנוספים הם אימון אירובי ואימון גמישות. מסיבה זו, גם בשנים הבאות אנו צפויים להמשיך לראות אותו מקבל מקום מרכזי במועדוני הבריאות והכושר.
"בעבר הדגש המרכזי באימון, בעיקר מהיבטים בריאותיים, היה ניתן לפן האירובי", מספר יואב אבידר. "כבר שנים שמצטברות עבודות מחקר המצביעות על חשיבות ויתרונות אימוני הכוח ברבדים בריאותיים בכל גיל, ובעצם ניתן לומר כי חשוב לכוון כל אדם לעסוק באימוני כוח על מנת לשפר את בריאותו ואיכות חייו. גם בהיבטים האסתטיים נטו מושג ה"חיטוב" מקבל במה מרכזית. כשמבינים שחיטוב מתקבל משילוב של אחוז שומן נמוך למסת שריר גבוהה - ברור כי אימון זה ימשיך לשמור על מעמדו.
למקום השישי הגיעה העלייה הגדולה ברמה המקצועית של מדריכי הכושר. כיום, כשהתחרות בשוק רק גדלה עם הזמן, המדריכים מבינים כי הצרכנים מחפשים מאמנים מוסמכים בעלי ידע עדכני שיוכלו לתת להם ערך מוסף. לכן, גם השנה צפויה צמיחה בתחום זה, במיוחד כשגם מספר הארגונים שמציעים הדרכות בתחום הבריאות והכושר גדל.
בניתוחו מרחיב אבידר: "העלייה במודעות לעיסוק בפעילות גופנית, גם בקרב אוכלוסיות מבוגרות יותר ולעיתים לא בריאות, מציבה אתגרים חדשים בקרב מאמני הכושר. השליטה הבסיסית בבניית תוכנית אימון אינה מספקת דיה ונדרשת הבנה רחבה של מצבים בריאותיים שונים: שינויים במעגל החיים כמו היריון, מאפייני הגיל השלישי, ועוד".
כושר לכל גיל
במקום השביעי, אם כל הטרנדים, יוגה, אשר שומרת על הפופולריות שלה בזכות היכולת שלה להמציא את עצמה מחדש עם סגנונות ופורמטים חדשים בכל שנה. אלו, ביחד עם הפן הבריאותי המובהק שאימון זה מספק - כנראה יבטיחו את מקומה גם בשנים הבאות.
למקום השמיני הגיע האימון האישי. מאז שפורסם לראשונה הסקר בשנת 2006, מופיע האימון האישי מדי שנה בעשרת הטרנדים המובילים ולא נראה שהוא הולך לאנשהו, כך שמאמנים אישיים ימשיכו להיות חלק מרכזי בצוות המקצועי של מרכזי כושר ובריאות.
במקום התשיעי דורג התחום ההולך ומתפתח של תכניות אימונים לאוכלוסייה הבוגרת. אם פעם אוכלוסייה זו הייתה זוכה להתעלמות מצד ענף הכושר, כיום מדובר כבר בתחום שצובר תאוצה במועדוני הכושר השונים בארץ ובעולם ובשינוי שניתן להבחין בו כבר בימים אלו.
את העשירייה סוגר האימון הפונקציונלי המוכר, שכבש לו פלח לא מועט של מתאמנים שהתאהבו באדרנלין של שיטות אימון דוגמת הקרוספיט ואחרות. בכך הוא חותם את הרשימה ומציב את 2018 כעוד שנה שנזיע בה לא מעט. האם היא תעמוד בציפיות? לפי מדד האינטנסיביות של השנים האחרונות - בהחלט.