שתף קטע נבחר

 

צו מעצר לנשיאת ארגנטינה לשעבר: "טייחה מעורבות איראן בפיגוע נגד היהודים"

שופט בארגנטינה הגיש כתב אישום נגד כריסטינה פרננדס דה קירשנר והוציא נגדה צו מעצר. פרננדס נאשמת שניסתה לטייח את מעורבות איראן בפיגוע בבניין הקהילה היהודית בבואנוס איירס ב-1994, שבו נרצחו 85 בני אדם

טייחה את חקירת הפיגוע בבניין הקהילה היהודית ממניעים עסקיים? כריסטינה פרננדס דה קירשנר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טייחה את חקירת הפיגוע בבניין הקהילה היהודית ממניעים עסקיים? כריסטינה פרננדס דה קירשנר(צילום: AFP)

 

שופט בארגנטינה הגיש כתב אישום נגד הנשיאה לשעבר כריסטינה פרננדס דה קירשנר והוציא נגדה צו מעצר בגין ניסיון לטייח את תפקידה של איראן בפיגוע בבניין הקהילה היהודית בבואנוס איירס ב-1994. כך דיווחה היום (יום ה') סוכנות הידיעות המקומית "טלאם".

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

פרננדס מכהנת כיום בתפקיד סנאטורית ואם הרשויות בארגנטינה רוצות לעצור אותה הדבר יחייב את הקונגרס להצביע על הסרת חסינותה. השופט הפדרלי קלאודיו בונאדיו הגיש גם כתב אישום וצו מעצר נגד הקטור טימרמן, לשעבר שר החוץ של ארגנטינה תחת ממשלה של פרננדס. בעבר הכחישו פרננדס וטימרמן שפעלו בניגוד לחוק.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הפיגוע בבניין הקהילה היהודית (AMIA) בבואנוס איירס, שבו נרצחו 85 בני אדם וכ-300 נפצעו, נותר תעלומה בלתי פתורה, אך ב-2013 הגיעו ארגנטינה ואיראן להסכם לחקירה משותפת בעניין. באותה שנה הגיש התובע המיוחד אלברטו ניסמן כתב אישום שלפיו איראן וחיזבאללה תכננו את הפיגוע. עד היום מכחישה טהרן את מעורבותה. ניסמן האשים את הנשיאה דאז ובכירים ארגנטינאים אחרים בכך שהסכימו שלא להעניש לפחות שני גורמים רשמיים איראניים במעורבות בפיגוע, וביקש לקרוא לפרננדס ולאחרים, בהם שר החוץ טימרמן, לחקירה.

 

"הנשיאה ושר החוץ זייפו את חפותה של איראן במטרה לשרת את האינטרסים הפוליטיים, המסחריים והגיאו-פוליטיים של ארגנטינה", טען ניסמן בזמנו. בשנת 2015 נמצא ניסמן מת בשלולית של דם בביתו בבואנוס איירס באותו יום שבו היה אמור להעיד בשימוע בדלתיים סגורות בפרלמנט ולהסביר את האשמותיו הקשות נגד הנשיאה ומקורביה.

 

ניסמן טען שפרננדס ניהלה משא ומתן חשאי עם איראן במטרה להימנע מהענשת האחראים לפיגוע. לדבריו, כך קיוותה הנשיאה לקדם את היחסים המסחריים עם איראן: עסקות שבמסגרתן תייבא ארגנטינה נפט מהרפובליקה האיסלאמית, ותייצא לה דגן. לפי כתב האישום שגיבש ניסמן, מוחסן רבני, נספח התרבות האיראני בבואנוס איירס לשעבר, ועלי פלחיאן, שר המודיעין האיראני לשעבר, נמנו עם החשודים במתקפת הטרור ב-1994. ניסמן טען שאיראן ביצעה את הפיגוע הרצחני בבואנוס איירס כדי להעניש את נשיאה קרלוס מנם בגין השעיית שיתוף הפעולה הגרעיני בין שתי המדינות. לדבריו, ברגע שהוחלט לבצע את הפיגוע המטרה שנקבעה הייתה יהודית. "כשהם בוחרים לבצע פעולה נגד מדינה, ההתקפה תהיה בדרך כלל נגד מטרה יהודית. זו המטרה הראשונה", הוא אמר לאתר The Times of Israel.

 

85 בני אדם נרצחו וכ-300 נפצעו בפיגוע בבניין הקהילה היהודית בבואנוס איירס ב-1994 (AFP) (AFP)
85 בני אדם נרצחו וכ-300 נפצעו בפיגוע בבניין הקהילה היהודית בבואנוס איירס ב-1994(AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

האשים את הנשיאה בטיוח חקירת הפיגוע ונמצא מת בביתו. התובע המיוחד אלברטו ניסמן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
האשים את הנשיאה בטיוח חקירת הפיגוע ונמצא מת בביתו. התובע המיוחד אלברטו ניסמן(צילום: AFP)

הפגנה בבואנוס איירס בעד ניסמן ונגד פרננדס (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנה בבואנוס איירס בעד ניסמן ונגד פרננדס(צילום: AP)

בשנה שעברה אמר התובע הכללי של ארגנטינה, ריקרדו סאנס, שניסמן נרצח ולא התאבד ושחקירת מותו שובשה. על פי פרטים שהציג סאנס בבית המשפט, לא נמצא אבק שריפה בידיו של ניסמן, "כך שאין שום ספק בכך שלא הוא ירה בכלי הנשק שנמצא לידו, ולכן אפשר להסיק בוודאות כי לא מדובר בהתאבדות - אלא ברצח". יתרה מכך, סאנס הציג ראיות לכך שגופתו של התובע הוזזה לאחר מותו. "הראיות מראות שנעשו שינויים גדולים בזירת הפשע", הצהיר.

 

נתיחת גופתו של ניסמן העלתה שהוא מת מפציעת ירי בראשו מטווח קצר. בדיקה בליסטית מצאה כי האקדח שנמצא ליד גופתו הוא זה שירה את הכדור שהרג אותו. ויויאנה פיין, התובעת שאחראית על חקירת מותו של ניסמן, אמרה שנבדקת האפשרות שהוא שם קץ לחייו לאחר שקיבל איומים. "התאבדות היא אופציה. אין סימני מכות על הגופה או התעללות, אבל אני לא פוסלת דבר", היא אמרה.

 

נשיא ארגנטינה הנוכחי מאוריסיו מאקרי, יריבה המר של פרננדס, הבטיח לבנותיו של ניסמן כי הוא "יביא צדק לזיכרון אביהן". ואכן, הנשיא החדש הורה להתיר לפרסום את כל המסמכים הקשורים למותו של ניסמן, והקים יחידה מיוחדת כדי שתשתלט מחדש על חקירת הפיגוע הקשה מלפני 20 שנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
כריסטינה פרננדס דה קירשנר
צילום: AFP
מומלצים