מצפונה של המדינה
21 שנה הולכת להקת הדג נחש עם האמת החברתית והפוליטית שלה עד הסוף. לא כולם אוהבים את זה כמובן, אבל כולם מכבדים את הלהקה הירושלמית המצויינת שנמצאת עכשיו בסיבוב הופעות באמריקה ומגיעה לניו יורק
"דורשים נאמנות ושוויון חובות, מאנשים חסרי תקווה עם ביוב ברחובות", שרים 'הדג נחש' בשירם האחרון 'יהיה טוב'. "כל מה שיפה פה מסתתר, הורסים שוכחים שהצדק הוא עיוור. אני מאלה שמתעקשים על החלום, של ימים שקטים נטולי שיגעון".
השיר המחאתי הטיפוסי של הלהקה, כולל סמפול של השיר "עוד יהיה טוב בארץ ישראל"שפורסם בשנת 79', זמן לא רב אחרי שישראל חתמה על הסכם שלום עם מצרים. האופטימיות לצד המחאה והכנות נטולת המחסומים של אחת הלהקות הותיקות בישראל, משקפת במידה רבה את אופי השירים הרבים של 'הדג נחש'."אצלנו כל דיסק משקף מצב נפשי של התקופה שבה הוא נכתב", הסביר חבר הלהקה גיא מר."אנחנו משקפים מאוד את הסביבה שלנו, מין מסמך תיעודי".
בראיון מיוחד ל'ידיעות אמריקה', כשהם סובבים את היבשת עם סיבוב הופעות חדש, מספרים לנו חברי הלהקה על התחושות, כאן, מעבר לים. “להופיע באמריקה זה שונה כאן כי הקהל לא רואה אותנו על בסיס קבוע", מסביר סולן הלהקה שאנן סטריט. "לקהל הישראלי באמריקה לא יצא לשמוע אותנו כבר הרבה זמן, אז מעבר למוזיקה, יש משהו נוסטלגי וכיף באנרגיות. בשבילנו זו גם חוויה לפגוש אנשים חדשים במקומות חדשים". במסע ההופעות האמריקאי מארחים חברי הלהקה גם את חנן בן ארי ואת נצ'י נצ'.
הדג נחש היא אחת הלהקות הישראליות הוותיקות בסביבה. היא הוקמה בירושלים בשנת 1996 וחבריה אמנם פרסמו גם אלבומי סולו והיו שותפים לפרויקטים נוספים, ועדיין, נשארו ביחד, משחררים אלבום אחרי אלבום.
אז, לפני 21 שנים, היה זה מפגש מקרי בין שאנן ל'דודוש' קלמס, אותו הכיר מחנות תקליטים מקומית, שהוביל להקמת הלהקה. מהר מאוד הצטרפו גם יאיא כהן אהרונוב, ירון מוהר, משה אסרף ("אטרף"), שחר מינץ ומאיר שליבו. שנתיים מאוחר יותר הצטרף חבר נוסף, גם הוא אחד הפרצופים המוכרים בחבורה, גיא מר, שהגיע ללהקה כדי ג'יי.
הם מגיעים אלינו הפעם רגע לפני שמפרסמים אלבום חדש ובמיוחד לאוזני הקהל באמריקה, ישמיעו שניים מהשירים החדשים, בטרם מתפרסמים בישראל. "בחרנו לשיר שני שירים אישיים שמדברים על החוויות שלנו ועל ההתבגרות שלנו".
שאנן סטריט הוא כנראה הפרצוף שיותר מכל מזוהה עם הלהקה. הוא נולד בירושלים, לזוג עולים מארצות הברית, וכבר בגיל 14 החל לכתוב שירים, כשכבר אז הוא פעיל חברתית. עשר שנים אחר כך, עם ייסודה של הלהקה, הוא מפרסם את שיריו, שעד היום עמוסים במסרים חברתיים חדים.
באלבום הראשון של הלהקה, "המכונה של הגרוב", כתב סטריט את רוב השירים, אך בהמשך, שותפים היו לכתביה גם שאר חברי הלהקה.
"הדג נחש", נכתב לא מזמן, "הם אולי הלהקה היחידה בארץ שרואה ברצון לגרום לקהל לחשוב, ובאותו הזמן לרקוד, שני פרמטרים חשובים באותה המידה בדיוק".
חברי הלהקה פעילים חברתית וכבר שנים ארוכות עומדים מאחורי יוזמות קבועות של אירועי תרבות ומוזיקה בקרב אוכלוסיות חלשות. גם בימים רגישים אלו, מרבה הלהקה לעסוק בנושאים באווירה הפוליטית בישראל, באי שוויון ובחוסר צדק. "זה מפעל חיים שלנו", מספר לנו גיא מר. "אנחנו להקה שהולכת דרך ארוכה עם האמת שלה".
אחרי המחלוקת שעורר שירם האחרון 'יהיה טוב', נאמר כי הלהקה השכילה להעלות נקודות למחשבה ולא להישמע כמו "התמרמרות מתבכיינת", ומצד שני היו קיתונות של ביקורת מצד אלו שלא הסכימו עם המסרים. "יש כרגע מלחמת דעות”,אמר מר,"ועם זאת יש גם תחושה שאין מקום להכיל דעות. אם יש למישהו דעה שונה עושים אותו מוקצה או בוגד, זה אפילו בא מהממסד. במדינה דמוקרטית זה משהו שלא נתפס, אלה דברים שהרתיחו אותי ועשו לי סוויץ': אני אגיד את הדעות שלי, על אפם ועל חמתם. אפשר לטנף בקלות עם האצבע על המקלדת", הוא מסביר לנו, "אנחנו מרגישים שיש פחות טולרנטיות לדעות אחרות. השיר 'יהיה טוב' הלהיב הרבה אנשים, ורבים לא, וזו דמוקרטיה, וגם זה חומר לשירים. לא חייבים להסכים”.
שאנן מסכים ומוסיף: "כל כמה שנים מישהו מתבכיין, אבל בדמוקרטיה זה מותר. יש פיקים כאלו של חוסר שביעות רצון שמלווים בתקשורת ואז זה עובר. אנחנו כותבים שירים שמשכנעים אותנו ולפעמים אנחנו רואים שזה מפתיע אחרים”.
בשירים החדשים שינגנו כאן אצלנו, השיר "סע"והשיר "וולקאם טו יזראל", הם ירחיבו על המסע הארוך שלהם, על ההתבגרות והשינויים. "מה שנשאר אצלנו מהיום הראשון", מספר שאנן, "זו התשוקה והמחויבות ומה שהשתנה זה שאנחנו יותר מפוקחים, פחות אשליות, אתה לומד להעריך את המקום שלך וליהנות ממה שיש”.
מר מוסיף ואומר שהרעיון של 'לכבוש את אמריקה' לא ממש דבק בהם. "לשיר וולקאם טו יזראל אנחנו מצלמים כאן במסע הנוכחי את הוידאו, במקביל יש לנו שיר שיצא עם אינפקטד מאשרום באנגלית שיש לו כבר למעלה מ-2 מיליון צפיות, ואפילו בהופעה כאן אנחנו שרים שיר בעברית. אבל עברית זו השפה שלנו וישראל זו המציאות שאנחנו שרים עליה".
נראה שהיום בישראל לא פשוט לתפוס צד. תמיד יש מי שיגדף, שיתקוף, שיטען לבגידה או יקרא לחרם. אבל לדג נחש יש דרך בהירה ונקיה להעביר מסר מדויק ונטול התנצלות, ואחרי 21 שנה, הם כנראה יודעים איך לעשות את זה. "אחרי כל כך הרבה שנים, חשוב לנו מאוד לא להתפשר", מסביר שאנן, "ולהגיד מה אנחנו מאמינים, אבל חשוב לא פחות, אנחנו רוצים שלאנשים יהיה גם גוד טיים".
בישראל הם מופיעים כמה פעמים בשבוע ("אחד המחירים של ההתבגרות שלנו הוא שאנחנו מנהלים חיים בימים הפוכים, הרבה בנסיעות ויש מחירים משפחתיים"). בהופעות בישראל, מספר שאנן, עושים "מה שבא לנו", אבל כאן, הוא מדגיש, חשוב לנו להביא לקהל את כל מה שמוכר לו. במקביל אנחנו מתרגשים לבדוק את השירים החדשים שלנו באמריקה. "אני מרגיש שהצלחנו להרים פרויקט מרשים מאוד"אמר מר על האלבום החדש, "שנעשה בהמון אהבה ובהמון תשומת לב”.