שתף קטע נבחר

 

ארה"ב באו"ם: "מי שמשתמש בהצהרה לאלימות מוכיח שהוא לא פרטנר לשלום"

בכינוס חירום של מועצת הביטחון בעקבות הצהרת טראמפ אמרה השגרירה האמריקנית: "לא נשתוק עוד כאשר ישראל תותקף ולא נקבל הטפת מוסר ממדינות שמפרות זכויות אדם. טראמפ נותר מחויב לתהליך השלום". הפלסטינים: "לבטל ההחלטה הלא חוקית והמתנשאת". רוסיה ביקשה הסברים מארה"ב, בריטניה: לא נעביר את השגרירות

 

שגרירת ארה"ב בדיון, אתמול    (צילום: reuters)

שגרירת ארה"ב בדיון, אתמול    (צילום: reuters)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מועצת הביטחון של האו"ם התכנסה אמש (יום ו') לדיון חירום, יומיים אחרי הצהרתו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ על הכרה בירושלים כבירת ישראל. לצד מחאות ואזהרות, נשאה דברים שגרירת ארצות הברית, ניקי היילי, והציגה עמדה פרו-ישראלית נחרצת. "מי שלא פועל ברצון טוב ומשתמש בהחלטה כתירוץ לאלימות - רק מוכיח שהוא לא פרטנר ראוי לשלום", אמרה. הפלסטינים דרשו מהמועצה גינוי להצהרה.

 

שתי רקטות שוגרו לעבר ישראל, צה"ל תקף בעזה

אלפי מתפרעים ב"יום זעם" שלא יצא משליטה; הרוג אחד בעזה

 

אלו דבריה של היילי:

 

"במשך 70 שנה ירושלים הייתה בירת ישראל למרות ניסיונות רבים מצד אחרים להכחיש את זה. העם האמריקאי פחות סבלני. ארה"ב הייתה המדינה הראשונה להכיר בעצמאות ישראל. הקונגרס היה הראשון להחליט להעביר את השגרירות, אך הנשיאים מאז קלינטון הבטיחו ליישם את ההחלטה אולם דחו אותה.

 

"הנשיא טראמפ החליט לפעול לפי רצון העם האמריקני. הנשיא מכיר במובן מאליו שירושלים היא בירת ישראל. הוא הנחה את מחלקת המדינה להתחיל בהכנות להעברת השגרירות. זה מה שעשה הנשיא. וזה מה שלא עשה: ארה"ב לא נקטה עמדה בנוגע לגבולות. שאלת הגבולות צריכה להיות מוכרעת על ידי הישראלים והפלסטינים במשא ומתן.

שגרירת ארה"ב היילי והשגריר הפלסטיני מנסור בדיון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שגרירת ארה"ב היילי והשגריר הפלסטיני מנסור בדיון(צילום: AFP)

השגרירה היילי עם השגריר הישראלי דנון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
השגרירה היילי עם השגריר הישראלי דנון(צילום: EPA)

"ארה"ב לא קראה לכל שינוי בהר הבית והנשיא קרא לשמירה על הסטטוס קוו באתר הקדוש. ארה"ב לא מכריעה מראש את תוצאות הסדר הקבע. אנו תומכים בפתרון שתי המדינות אם יוסכם על ידי שני הצדדים. כמו כל האומות, זכותה של ישראל להחליט על בירתה. זהו היגיון בריא ששגרירויות זרות ימוקמו שם. שגרירויות ארה"ב תמיד ממוקמות בבירות וישראל לא צריכה להיות שונה.

 

"ארה"ב קיבלה את ההחלטה בידיעה שזה יעורר מחלוקת ושאלות. ארה"ב רוצה בכך לקדם את השלום ולא להסיגו לאחור - כשכל הצדדים כנים זה עם זה ומכירים במציאות. אני מבינה את הדאגה של המדינות שקראו לכינוס הזה. אבל אסור לנו להטיל ספק באמת. אנו צריכים לעודד זה את זה שניתן להגיע לשלום בין ישראלים ופלסטינים. הנשיא והממשל נותרו מחויבים לתהליך.

 

הצהרת ירושלים של טראמפ    (צילום: רויטרס)

הצהרת ירושלים של טראמפ    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"מי שלא פועל ברצון טוב ומשתמש בהחלטה כתירוץ לאלימות - רק מוכיח שהוא לא פרטנר ראוי לשלום.

 

"לא נאפשר לרגע הזה לעבור בלי הערה על האו"ם - במשך שנים רבות האו"ם היה מרכז של עוינות נגד ישראל. האו"ם עשה נזק גדול יותר לתהליך השלום מאשר להועיל לו. לא ניתן יד לזה ולא נשתוק עוד כאשר ישראל תותקף ולא נקבל הטפת מוסר ממדינות שמפרות זכויות אדם.

 

"לפלסטינים אני אומרת: ארה"ב נותרה מחויבת להשיג שלום בין ישראלים לפלסטינים. הוכחנו את המחויבות הזו במשך שנים רבות עם נכונות להשקיע משאבים רבים. עד היום לא הושג הסכם אך לא נרים ידיים. אנו מחויבים לעניין הפלסטיני יותר מבעבר ואנו חושבים שאנו קרובים ליעד הזה יותר מבעבר. אני מפצירה בכל המדינות למתן את ההצהרות הצעדים שלהם בימים הקרובים. השלום נותר בר השגה וכולנו צריכים לנקוט צעדים כדי שניתן יהיה להשיג אותו".

 

הפלסטינים: הסכסוך מאיים על יציבות העולם

לפני כן, יוזמי הדיון נשמעו אחרת. "ההצהרה היא הפרה בוטה של החלטות מועצת הביטחון", אמר השגריר המצרי, עמר עבד אל-עטיף אבולטה. "מעמד ירושלים לא ישתנה אלא אם הצדדים יסכימו על כך. לפלסטינים זכות למדינה עם ירושלים המזרחית כבירה".

הדיון במועצת הביטחון היום (צילום: AP) (צילום: AP)
הדיון במועצת הביטחון היום(צילום: AP)
  

השגריר הפלסטיני באו"ם ריאד מנסור קרא לארה"ב "לחזור מההחלטה הלא חוקית הפרובוקטיבית, הלא צודקת, המתנשאת, וההפרה של החוק הבינלאומי. להחלטה אין כל משמעות מלבד לרצות את הכוח הכובש של ישראל", הוא טען, ודרש גינוי של מועצת הביטחון להצהרת טראמפ.

 

"אנו קוראים לכל המדינות לא להכיר בצעדים חד צדדיים כאלה, ולהכיר בפלסטין ובמזרח ירושלים כבירתה. זה יהווה תרומה חשובה לתהליך השלום", אמר מנסור והזהיר כי "הסכסוך הפלסטיני מהווה איום על יציבות העולם. ירושלים היא קו אדום עבור הפלסטינים. לא יכול להיות פתרון צודק ובר קיימא ללא פתרון לירושלים שהייתה מאז ומתמיד הלב של פלסטין ותמיד תהיה".

 

בריטניה: ירושלים בירה משותפת 

"שגרירות בריטניה ממוקמת בתל אביב ואין לנו כוונה להעביר אותה", אמר שגריר בריטניה מתיו רייקרופט והביע התנגדות להודעת טראמפ. "ירושלים היא הבירה המשותפת לישראל ולמדינה הפלסטינית. תוצאות המשא ומתן וגבולות העיר צריכים להיות מוסכמים במשא ומתן בין הצדדים על שתי מדינות לשני עמים".

 

שגריר רוסיה וסילי נבנזיה אמר שארצו ביקשה מארה"ב הסברים להחלטה והשקפות לגבי השלכותיה. "הצטרפנו לחששות של הליגה הערבית שההחלטה יכולה לפגוע בתהליך השלום. חשוב יותר מתמיד לקדם תהליך פוליטי שקול להוביל לפיתרון בין הצדדים", אמר.

 

שליח האו"ם למזרח התיכון ניקולאי מלדנוב הביע דאגה מההסלמה באזור וחזר על עמדת מזכ"ל האו"ם, לפיה מעמדה של ירושלים חייב להיקבע במשא ומתן בין הצדדים. "זו אינה אלטרנטיבה לפתרון שתי המדינות".

 

שגריר ישראל לאו"ם דני דנון קרא: "זו הצהרה שחשפה את האמת העצובה על אלו שאולי מצהירים כי הם רוצים שלום, אך כעת מאיימים להצית גל של אלימות".

 

דנון הדגיש עוד בדבריו כי דבריו של נשיא ארה"ב הם בגדר קריאת הכרה במציאות. "הפלסטינים צריכים להחליט - לבחור באלימות כמו שעשו בעבר, או לבחור לחזור לשולחן המשא ומתן". הוא קרא למדינות לכלל המדינות להצטרף לארה"ב, להכיר בירושלים כבירת ישראל ולהעביר את השגרירויות שלהן אליה.


פורסם לראשונה 08/12/2017 19:42

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
השגרירה ניקי היילי
צילום: רויטרס
מומלצים