האיחוד האירופי ויפן סיכמו על אחד מהסכמי הסחר החופשי הגדולים בהיסטוריה
ההסכם, שישתרע על יותר מרבע מכלכלת העולם, הוא צעד מנוגד למדיניות הפרוטקציוניסטית שמוביל טראמפ. "נוודא שכלכלת העולם תמשיך להתבסס על סחר חופשי, פתוח והוגן עם חוקים ברורים", הצהירו ראש ממשלת יפן ונשיא נציבות האיחוד האירופי
האיחוד האירופי ויפן הודיעו היום כי השלימו הסכם סחר חופשי ענק המשתרע על יותר מרבע מכלכלת העולם. השלמת ההסכם היא צעד בכיוון הנגדי לקריאות העולות במערב למדיניות סחר פרוטקציוניסטית, מדיניות שמבקש להוביל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ.
הצדדים להסכם הסחר החופשי רחב היריעה הדגישו את חשיבותו האסטרטגית והכלכלית. באופן סימבולי, הודיעו יפן והאיחוד האירופי על השלמת ההסכם שעות ספורות לאחר פריצת הדרך במגעים שמנהל האיחוד עם בריטניה בדרך לפרישתה מהאיחוד.
"הסכם השותפות הכלכלית", שיהיה אחד מהסכמי הסחר החופשי הגדולים שנחתמו בהיסטוריה, "מדגים את השאיפה הפוליטית החזקה של יפן והאיחוד האירופי להמשיך להניף את הדגל של סחר חופשי גבוה", אמרו ראש ממשלת יפן שינזו אבה ונשיא נציבות האיחוד האירופי ז'אן-קלוד יונקר בהצהרה משותפת.
ההסכם טעון עדיין אשרור של המחוקקים באירופה וביפן, אך אבה ויונקר אמרו היום כי הם בטוחים שיביא לצמיחה כלכלית בת-קיימא ויסייע ליצירת מקומות עבודה רבים. "ההסכם שולח מסר ברור לעולם שהאיחוד האירופי ויפן מחויבות לשמור על כך שכלכלת העולם והשווקים העולמיים ימשיכו להתבסס על סחר חופשי, פתוח והוגן עם חוקים ברורים ושקופים שמכבדים את הערכים המשותפים שלנו ונלחמים בפיתוי לנקוט בצעדים פרוטקציוניסטים".
כמו כן, ההסכם מאשרר את מחויבות הצדדים להסכם האקלים בפריז, אותו הסכם שממנו הודיע טראמפ כי בכוונתו לפרוש.
יפן והאיחוד האירופי החלו בשיחות הסחר שלהם ב-2013 ומסרו ביוני כי הם קרובים להשגת הסכם. יפן מקיימת עם האיחוד האירופי פחות סחר מכפי שהיא מקיימת עם ארה"ב או עם סין, אך השגת הסכם עם האיחוד הפכה למשימה דחופה עבור טוקיו לאחר החלטתו של הנשיא טראמפ בינואר האחרון לפרוש מהסכם השותפות הטרנס-פסיפית.