צ'כיה לצד ישראל: "האיחוד עושה הכול כדי שהטרור הפרו-פלסטיני יקבל עליונות"
לאחר שצ'כיה הייתה המדינה האירופית היחידה שהודיעה כי היא מכירה בירושלים כבירתה של ישראל, תקף הנשיא מילוש זמאן את עמדת האיחוד האירופי, המתנגד להכרזת טראמפ: "מדובר בפחדנים". גורמים מדיניים לקראת ביקורו של נתניהו בפריז ובבריסל: "היכן הגינויים מאירופה לירי הקסאמים לעבר שדרות?"
גיבוי צ'כי לישראל ולהצהרתו של דונלד טראמפ. נשיא צ'כיה, מילוש זמאן, תקף בחריפות את עמדת האיחוד האירופי, המתנגדת להכרה האמריקנית בירושלים כבירת ישראל. "האיחוד האירופי פחדנים שעושים כל שביכולתם כדי שתנועת הטרור הפרו-פלסטינית תוכל לקבל עליונות על תנועה פרו-ישראלית", אמר זמאן, שהוסיף וכינה את עצמו "מגן ישראל".
ממזרח עד מערב: כך הגיב העולם להצהרת טראמפ
זמן קצר לאחר נאומו של הנשיא טראמפ הוציא האיחוד האירופי הודעה שלפיה מדינות האיחוד מודאגות מאוד מהכרזת הנשיא האמריקני ומהשלכותיה על הסיכוי לשלום. שרת החוץ של האיחוד, פדריקה מוגריני, אמרה למחרת ההכרזה כי "היא עלולה להביא אותנו לימים אפלים עוד יותר".
צ'כיה, לעומת זאת, הודיעה כי היא מכירה בירושלים המערבית כבירתה של ישראל - והייתה המדינה האירופית היחידה לעשות זאת. "הדבר משמח אותי מאוד", אמר הנשיא זמאן והוסיף: "בביקורי בישראל לפני ארבע שנים אמרתי כי אני תומך בהעברת השגרירות הצ'כית לירושלים. אולי נלך בעקבותיה של ארצות הברית במוקדם או במאוחר". הוא הבהיר כי "לכל מדינה הזכות להחליט איזו עיר תשמש כבירה".
אמש המריא ראש הממשלה בנימין נתניהו לביקור בן יומיים בפריז ובבריסל, שבמהלכו הוא צפוי להיפגש עם נשיא צרפת עמנואל מקרון ועם 28 שרי החוץ של האיחוד האירופי. נתניהו יתחיל את ביקורו בפריז בפגישה עם מקרון שבה יביע דאגה מהמשך התבססותה של איראן בסוריה ובלבנון וזאת על רקע ההשפעה הרבה שיש לצרפת בלבנון. יש לציין כי נתניהו ומקרון מרבים לשוחח בטלפון ונפגשו לפני חמישה חודשים בפריז.
בערב ימריא נתניהו לבריסל, למחרת יוועד עם שרת החוץ של האיחוד האירופי פדריקה מוגריני ומשם ימשיך לארוחת בוקר לא פורמלית עם 28 שרי החוץ של האיחוד האירופי, שאותה יזם שר החוץ הליטאי מאחורי גבה של מוגריני. הפגישות צפויות להיות נוקבות על רקע התנגדותם הכמעט גורפת של השרי החוץ האירופים – למעט הצ'כים – להכרזה של טראמפ להכיר בירושלים כבירת ישראל.
האירופים יצאו בתקיפות נגד המהלך עד כדי כך שבישראל מדגישים שבעוד התגובות להצהרת טראמפ שמגיעות ממדינות ערב, מרכז אירופה ומזרח אירופה הן מדודות וצפויות – הבעיה של ישראל ממוקדת דווקא במדינות מערב אירופה, ולכן משווים את הפגישה של נתניהו עם שרי החוץ האירופים ככניסה ל"לוע הארי".
גורמים מדיניים אומרים כי בעוד שרי החוץ האירופים גינו בחריפות את הצהרת טראמפ, לא נשמעו מהם גינויים לקסאמים שנורו לעבר שדרות בסוף השבוע - מה שחושף שוב את הצביעות האירופית. פקידים בישראל אמרו כי ישראל זיהתה ניסיונות של הפלסטינים להפעיל את אירלנד, שבדיה ומדינות אירופיות נוספות כדי שיקדמו מהלכים נגד ישראל באיחוד האירופי ובפורומים בינלאומיים אחרים בתגובה להחלטת הנשיא טראמפ. זהו ביקורו הראשון של ראש ממשלה ישראלי באיחוד האירופי מזה 22 שנה.
לדברי ד"ר נמרוד גורן, ראש "מיתווים" – המכון הישראלי למדיניות-חוץ אזורית: "בביקורו בבריסל יקבל נתניהו תזכורת נוספת משרי חוץ אירופאים עד כמה מרכזי הוא הנושא הישראלי-פלסטיני ליחסי החוץ של ישראל, ועד כמה תסייע התקדמות בו להשגת תמיכה בינלאומית לקידום האינטרסים החיוניים לישראל במזרח התיכון".
ד"ר גורן הוסיף כי "בחודשים האחרונים הטיח ראש הממשלה אמירות מזלזלות ומבטלות כלפי האיחוד האירופי, ונראה כי הוא מנסה להרוויח הון פוליטי ממתקפות על אחת השותפות המרכזיות של ישראל. גם הדרך בה ארגן לעצמו נתניהו את ההזמנה לארוחת הבוקר בבריסל הוסיפה למתיחות ומהווה החמצת הזדמנות. למעלה מ-20 שנה לא ביקר ראש ממשלה ישראלי במוסדות האיחוד האירופי בבריסל – וכשביקור שכזה נעשה, היה ראוי שיקרה בדרך המלך ולא בצורה עקלקלה – שיהיה מתואם עם ראשי האיחוד האירופי, שיכלול נאום בפרלמנט האירופי, ושיוביל להסכמים והתקדמות ביחסי ישראל-אירופה".