שתף קטע נבחר
 

זה סוד ההצלחה שלנו

הם למדו בתוכנית לקידום תלמידים מצטיינים ומחוננים, ובגיל 18 כבר לומדים לתואר ראשון ושני. ביקשנו מהצעירים האמביציונים שיתנו לנו עצות להצלחה ויסבירו איך מתמודדים עם מצבי לחץ ואיך בגיל צעיר כבר מתחילים לתכנן את העתיד

בשיתוף מרכז מדעני העתיד לקידום תלמידים מחוננים ומצטיינים

הם למדו פיזיקה, מדעי המחשב, ביולוגיה ועוד מקצועות הנחשבים כ"מאתגרים", חוו הרצאות, התנסו במחקר ובעיקר השקיעו והגיעו להישגים מרשימים. כיום, כשהם בני 19-20, הם כבר לומדים לתואר ראשון ושני. תלמידי "אסכולה", רשת הבוגרים של מרכז "מדעני העתיד" לקידום תלמידים מחוננים ומצטיינים, משתפים מה עזר להם להצליח, מה הם היו משנים, איך משלבים הכול יחד ומה ירצו להיות כשיהיו גדולים.

 

"כישלון אחד לא אומר כלום"

רוני הליצר (20) מהרצליה למדה בתוכנית "אודיסיאה" כימיה וביולוגיה. כיום היא סטודנטית באוניברסיטת תל אביב בתוכנית ישירה לתואר שני. "בזכות התוכנית למדתי שכל נושא שאני נוגעת בו , אפשר לפתח לאלפי כיוונים שונים וזה נבע מההרצאות והלימודים השונים", היא מספרת. "למדתי להבין שהעולם גדול וכל דבר יכול להיות קשור לדבר אחר. יש לי רצון לדעת עוד ולהתפתח, להגיע כמה שיותר רחוק. ברמה האישית, למדתי להבין שגם להיכשל זה בסדר. אי אפשר להצליח בהכול והעובדה שנכשלת, לא אומרת כלום לגבי הדבר הבא".

 

רוני הליצר (צילום: אלבום פרטי) (צילום: אלבום פרטי)
רוני הליצר(צילום: אלבום פרטי)

מה היית ממליצה לבני נוער שרוצים להצליח בלימודים? 

"בדיעבד הייתי  לוקחת דברים באיטיות יותר. אני מסתכלת אחורה, היו שנים לחוצות: לימודים, תנועות נוער, הרחבתי בבית ספר בתיכון בהמון מקצועות, אבל זה משהו שבא עם הניסיון. אני זוכרת שבמהלך המכינה היה אירוע גדול בתנועה שהתנגש עם הזמנים והלימודים.

 

"הצוות המנהלתי תמך והסביר שיש עוד דברים חשובים, שאני יכולה לצאת לכמה שעות ולחזור, ושהם לא מצפים שאני אלמד כל היום. זה עזר לי לעצב את התפיסה להצלחה - חשוב לשמור על מי שאתה, אתה לא אמור להיות ספר מהלך. במהלך הלימודים הכרתי המון אנשים וזה יתרון. ללמוד עם חברים זה כיף, אל תהיו לבד".

 

"תאמינו בעצמכם"

"כשהייתי קטן, חלמתי להיות מדען", משתף פאדי בדיר (20), עתודאי מחורפיש. "כיום אני לומד הנדסת תוכנה, תואר שהוא מכוון יותר לניהול הייטק, אבל אני לא אוותר על החלום לחקור ולהיות מדען. בלימודים ב'אודיסיאה' יכולתי לבחור המון קורסים, להבין למה אני מתחבר יותר, מה מעניין ומה הכיוון שלי. למדתי שם מבוא למחשב וזה הקורס הראשון בתואר בתוכנה.

 

"לפני התוכנית לא הייתי בטוח בעצמי. הציונים בבית ספר היו טובים אבל לא ידעתי מה יהיה כשאלמד באוניברסיטה. התוכנית העניקה לי ביטחון, הוכיחה לי שאני טוב גם בלימודים באקדמיה. מבחינה חברתית פגשתי המון חברים חדשים - לא ידעתי שיש כל כך הרבה אנשים כמוני, שמתעניינים בתחומים האלו".

פאדי בדיר (צילום: אלבום פרטי)
פאדי בדיר(צילום: אלבום פרטי)
 

בדיעבד, היית משנה משהו?

"למרות שהתוכנית אפשרה לבחור איזה קורסים שאני רוצה, לא בחרתי הרבה משום שגרתי יחסית רחוק והיה לי קשה להגיע לטכניון. צמצמתי באופציות. למרות שהגיוון עזר לי להבין מה אני אוהב יותר, לאיזה מקצוע אני מתחבר. בדיעבד, אולי הייתי בוחר יותר קורסים. בהתחלה, חשבתי שזה קשה, אבל יכול להיות שעברתי תהליך מסוים, זה נראה יותר קל. אולי אם הייתי חוזר אחורה, הייתי מנצל את התוכנית לבחור יותר קורסים ולהתחיל את התואר לפני שאני מסיים כיתה יב'".

 

לדבריו, הצליח הרבה בזכות הסביבה התומכת. "הלימודים הפכו אותי לאדם יותר רציני", הוא אומר. "הייתי חייב לשלב לימודים וחיים חברתיים, ולכן למדתי לנהל את הזמן כמו שצריך. זה תרם אז ותורם לי גם היום כסטודנט. לדעתי הגישה היא הכול. תאמינו בעצמכם, תאמינו שגם משהו שהוא קשה - הוא בר השגה. תאמינו בהצלחה וביכולות האישיות שלכם".

 

"זה בסדר לבקש עזרה"

מטר רוזן (19) ממצפה אבירים לומדת אף היא בטכניון בחיפה. תוכנית עתודה של תואר ראשון ושני בהנדסת אווירונאוטיקה וחלל. בתיכון למדה במסגרת תוכנית "אודיסיאה" מגוון רחב של קורסים בתחומים מגוונים, כמו: כימיה, ביולוגיה, תורת המשחקים ועוד.

 

"התוכנית עזרה לי להתכוונן לקראת התואר שאני עושה", היא אומרת. "יש לי פחות הסתייגויות לתואר שאני עושה עכשיו, כי למדתי מה מעניין אותי. אם הייתי צריכה לבחור מסלול לימודים מבלי להתנסות בלימודי ביולוגיה או כימיה, היה לי יותר קשה. למדתי שיש קורסים מעניינים ופחות מעניינים בכל תואר אבל אפשר למצוא עניין בכל דבר שלומדים. 

 

מטר רוזן (צילום: מעיין רוזן) (צילום: מעיין רוזן)
מטר רוזן(צילום: מעיין רוזן)

מה למדת על עצמך?

"בתיכון היה לי קל ובתוכנית זו הייתה הפעם הראשונה שהייתי צריכה להתאמץ וללמוד. פיתחתי את יכולות הלמידה שלי והבנתי שזה בסדר לא להיות הכי טובה לפעמים. אני שלמה עם מי שאני. הייתה שנה שהעמסתי על עצמי המון דברים ולמדתי לתעדף. הבנתי שאי אפשר להספיק הכול וצריך לדעת לוותר על חלק מהדברים, כדי לסיים את מה שאני עושה הכי טוב שיש. שנה לאחר מכן לקחתי פחות קורסים כדי שאוכל לחוות תיכון כמו שצריך, להיות גם עם החברים שם".

 

מה עזר לך להצליח?

"המון מוטיבציה ותמיכה ממסגרות שונות.למדתי לבקש עזרה ולהבין שזה בסדר שקשה, זה בסדר לא להצליח, אבל חשוב ללמוד לשאול, להבין ולחפש את העזרה, כי יש המון עזרה מסביב שלא מודעים אליה".

 

המרכז לקידום תלמידים מחוננים ומצטיינים כולל את התוכניות אלפא, אודיסיאה ואידיאה, וההרשמה נמצאת בעיצומה בימים אלו. "בוגרי התכניות הייחודיות שלנו הינם צעירים מוכשרים ביותר, בעלי היכולת לעמוד בחזית החדשנות ולתרום תרומה משמעותית לעתידה הכלכלי, החברתי והמדעי של מדינת ישראל", אומר אלי פריד, מנכ"ל מרכז מדעני העתיד.

 

"אנו רואים ערך רב בהמשך ליווי בוגרי התכניות כחלק מתפיסת תפקיד המרכז ליצירת קהילת בוגרים מומחים בתחומים שונים, משפיעים ופורצי דרך, שיהוו את נבחרת העילית של החברה בישראל, ויסייעו בהתמודדות עם האתגרים הגדולים של המדינה והעולם. מהסיבה הזו הקמנו את רשת אסכולה שתמשיך ללוות אותם ולתמוך בהם גם כשיפרצו את דרכם בעתיד".

 

בשיתוף מרכז מדעני העתיד לקידום תלמידים מחוננים ומצטיינים

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבום פרטי
"למדנו לנהל את הזמן כמו שצריך"
צילום: אלבום פרטי
מומלצים