שתף קטע נבחר

 

מחקר: שוטרים נוטים להאשמת קורבנות אונס יותר מאחרים

לפי המחקר באוניברסיטת אריאל, שוטרים מחזיקים ב"מיתוסי אונס" שקריים, המצביעים על ייחוסי אשמה לקורבן, הפחתה מחומרת המעשים ותפיסה סלחנית כלפי אונס. עורכות המחקר מציעות גם דרכים לשינוי

 

 

מחקר: שוטרים נוטים להאשמת קורבנות אונס    (צילום: אורי דוידוביץ' , משי בן עמי)

מחקר: שוטרים נוטים להאשמת קורבנות אונס    (צילום: אורי דוידוביץ' , משי בן עמי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

שוטרים נוטים להאשים קורבנות עבירות מין במידה רבה יותר מאשר אזרחים - כך עולה ממחקר שנערך באוניברסיטת אריאל. המחקר מצא ששוטרים מחזיקים ב"מיתוסי אונס" שקריים, המצביעים על ייחוסי אשמה לקורבן, הפחתה מחומרת המעשים ותפיסה סלחנית כלפי אונס, ללא קשר למינו של הקורבן.

 

"מיתוס אונס זו אחיזה באמונה שקרית שלפיה אני מטילה אחריות על הקורבן או שאני אפילו מאשימה אותו, כמו למשל – 'אישה שרוצה לא תיאנס' ו'אישה יכולה למנוע אונס'", הסבירה בראיון באולפן ynet פרופ' מלי שחורי-ביטון, סגנית הרקטור וראש החוג לקרימינולוגיה באוניברסיטת אריאל, שערכה את המחקר יחד עם ד"ר לאה יגר.

 

בנוסף, לפי הדעות הקדומות והמיתוסים המושרשים המוצגים במחקר - גברים שבריאים בנפשם ובגופם אינם יכולים להיות קורבנות אונס. "החידוש המשמעותי במחקר הוא ההתייחסות לקורבנות גברים", הוסיפה פרופ' ביטון, שעסקה בעבר בחקירת פשעים חמורים במשטרה. "המיתוס הוא שגבר לא יכול להיאנס. בדקנו את התפיסה הזאת בקרב שוטרים וגילינו שלהם, אפילו עוד יותר מאשר בחברה הכללית, מאוד קשה להאמין לקורבן גבר שהוא אכן נאנס".

 

המחקר מסביר מדוע מבנה הארגון המשטרתי והמאפיינים שלו גורמים לעידוד של "מיתוסי אונס" בקרב אנשי החוק. ממצאי המחקר מראים כי נאמנות לתפקידי מגדר מסורתיים היא זו המשפיעה על סובלנות לאונס, ומהווה גורם מנבא משמעותי בסוגיה של קבלת אותם המיתוסים. המשטרה מתוארת כארגון בעל מבנה היררכי נוקשה, עם ערכים ונורמות הנשענים ברובם על הגמוניה גברית טהורה - שמדגישה ערכים של תוקפנות.

 

"הציפיות החברתיות משוטר הן שיהיה חזק, בעל כוח פיזי ורגשי ובעל יכולות להתמודד עם פשע ולשרוד סכנות", מתואר במחקר. "כיוון שכך, תת התרבות המשטרתית מחזקת ומשמרת את התפיסה החברתית של השוטר על פי 'הסטנדרט הגברי האידיאלי' - השוטר החזק, הקשוח". בכך, עם הזמן המתגייסים למשטרה מאמצים את הערכים, הגישות והאמונות המקובלות בארגון, ועוברים "הקצנה" של התפיסות הגבריות. הגברים שנפגעו מינית, שגם כך מתקשים לחשוף זאת אפילו יותר מאשר נשים, נאלצים להתמודד עם אותן השקפות בבואם להתלונן במשטרה.

 

"גבר שנפגע יחשוב פעמיים אם בכלל להגיע ולהגיש תלונה", מסבירה פרופ' ביטון את השלכות הממצאים שנחשפו במחקר. "אחד מתוך שישה גברים נפגע מינית, אך מספר הגברים שמתלוננים על כך במשטרה הוא אפסי. הפתרון הוא שהמשטרה תעביר סדנאות ותעלה את זה למודעות של השוטרים והשוטרות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי רוקח
(אילוסטרציה)
צילום: אבי רוקח
מומלצים