שתף קטע נבחר

 

מלחמת המסרים: ארדואן וישראל על מסלול התנגשות

הנשיא הטורקי איים מבעוד מועד כי שינוי הסטטוס של ירושלים יוביל לניתוק. "ישראל היא מדינת טרור שהורגת ילדים", הצהיר אתמול, ונתניהו לא נשאר חייב: "האדם שמפציץ כורדים לא יכול להטיף". גינוי נוסף מאנקרה לא איחר לבוא, אך בירושלים מעריכים כי ארדואן לא ישבור את הכלים

 

ראש בראש. הנשיא ארדואן וראש הממשלה נתניהו (צילום: AFP, EPA) (צילום: AFP, EPA)
ראש בראש. הנשיא ארדואן וראש הממשלה נתניהו(צילום: AFP, EPA)

המשבר הדיפלומטי בין ישראל לבין טורקיה שב והתלהט אתמול (א') על רקע הכרזתו של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ בשבוע שעבר כי ארצות הברית מכירה בירושלים כבירת ישראל, עם חילופי דברים קשים בין מנהיגי המדינות – וההתקפה החריפה ביותר לאחרונה של ראש הממשלה בנימין נתניהו נגד הנשיא הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן, שכינה את ישראל "מדינת טרור שהורגת ילדים".

 

ארדואן, שעוד לפני הצהרתו של טראמפ איים שכל שינוי במעמד ירושלים עלול להביא לניתוק יחסים עם ישראל, תקף כאמור בחריפות את ישראל. "פלסטין היא קורבן חף מפשע. באשר לישראל, היא מדינת טרור, כן, טרוריסטית!", אמר ארדואן במהלך נאום תוקפני שנשא בעיר סיוואס. "לא נפקיר את ירושלים לחסדי מדינה שרוצחת ילדים", אמר הנשיא הטורקי.

על רקע דבריו הקשים בחר ארדואן גם לציין את הצמתים המשותפים בהיסטוריה של טורקיה והעם היהודי. "עבורנו, זה לא משנה מי המדכא ומי המדוכא, ולא היינו נמנעים מלהתייצב נגד אלו שמדכאים אחרים – גם אם הם אחינו. ההיסטוריה שלנו כוללת דוגמאות רבות לכך", אמר ארדואן, וציין כי בעת גירוש ספרד הייתה זו האימפריה העותומאנית שקיבלה לחיקה יהודים שגורשו, וגם במאה ה-19 הגיעו אליה יהודים שברחו מרוסיה וכן במלחמה העולם השנייה.

 

על הדברים הקשים של ארדואן לא נותר חייב ראש הממשלה בנימין נתניהו, ובמסיבת עיתונאים משותפת עם נשיא צרפת עמנואל מקרון הוריד את הכפפות ותקף בחריפות כנראה חסרת תקדים את הנשיא הטורקי: "ארדואן לא יטיף לנו שום הטפות. אדם שמפציץ כפרים כורדיים בטורקיה, שמשליך עיתונאים לבתי הכלא, שעוזר לאיראן לחמוק מסנקציות בינלאומיות ושמסייע לטרוריסטים לתקוף אזרחים חפים מפשע בעזה ובמקומות אחרים – שיטיף במקום אחר".

 

בפגישה בפריז עם הנשיא מקרון: "ארדואן לא יכול להטיף" (צילום: MCT) (צילום: MCT)
בפגישה בפריז עם הנשיא מקרון: "ארדואן לא יכול להטיף"(צילום: MCT)
 

 

נתניהו תוקף את ארדואן: "שלא יטיף"    (צילום : רויטרס)

נתניהו תוקף את ארדואן: "שלא יטיף"    (צילום : רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בעקבות תגובתו התקיפה של נתניהו חששו בירושלים שארדואן יגיב על כך בצעד דרסטי. התגובה על דברי נתניהו לבסוף הגיעה מיועצו הקרוב של ארדואן, איברהים קלין: "הנשיאות הטורקית מגנה בחריפות את ההערות של ראש ממשלת ישראל נגד הנשיא ארדואן וטורקיה, ואומרת שישראל צריכה לתת דין וחשבון להפרות שהיא מבצעת נגד הדין הבינלאומי. ישראל, כמדינה שמתעלמת מהדין הבינלאומי, כובשת את שטחים שהיו פלסטיניים במשך מאות שנים ומפרה באופן שיטתי את החלטות מועצת הביטחון, צריכה קודם כל לשלם מחיר על מה שהיא עושה".

 

יועצו של הנשיא הטורקי הוסיף: "ישראל צריכה לשים קץ לשטחים הפלסטיניים במקום לתקוף את טורקיה ואת מנהיגה. כשם שטורקיה נמצאת בכל רחבי העולם, היא תמשיך להיות בפלסטין לצדם של הצודקים, של החוק ושל המדוכאים".

 

"כל עוד ארדואן בשלטון – לא תהיה פריצת דרך מדינית"

אך גם בלהט חילופי הדברים, גורמים מדיניים בירושלים מעריכים כי ארדואן לא ינתק את היחסים הדיפלומטים עם ישראל, שכן אז יאבד כל אפשרות לסייע לפלסטינים בעזה ולא תהיה לו כל גישה להר הבית. גם בסוף דבריו של יועצו של הנשיא הטורקי ישנה התבטאות לרצון להמשיך ולסייע לפלסטינים.

 

עם זאת, הודו בכירים בישראל שקשה לבנות על כך שתגובותיו של ארדואן בהכרח רציונליות ובהחלט צריך לקחת בחשבון גם תגובות מהבטן. גורמים שמתמחים בטורקיה גם מתקשים להאמין שארדואן יבליג על דברי נתניהו ולא מוציאים מכלל אפשרות שינקוט צעדי מחאה כגון קריאה לשגריר הטורקי להתייעצויות.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
  

הפגנה באיסטנבול נגד ישראל, אתמול (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנה באיסטנבול נגד ישראל, אתמול(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

בין ישראל לבין טורקיה יש דיאלוג מדיני, וערוצי ההידברות נשמרים כל הזמן. אך ישנה הבנה כללית כי כל עוד ארדואן בשלטון – לא נראה פריצת דרך מדינית והיחסים יתקיימו על אש קטנה ויוכלו להתפתח בעיקר במישור הכלכלי, תיירותי, תרבותי וכדומה.

 

ארדואן מציג את עצמו כמגנם של הפלסטינים וכפטרונו של חמאס. ככזה, יש לו אינטרס לשמור על דיאלוג עם ישראל והוא יהיה המפסיד הראשון מנתק עם ירושלים. בישראל מתייחסים לארדואן כאל "כבדהו וחשדהו"; מבינים שטוב ממנו כבר לא ייצא.

 

מצד שני, בישראל יש גם מי שחושבים שדווקא הידוק הקשרים הכלכליים, בדגש על עסקת הגז, יחזקו את היחסים ויוסיפו להם ממד אסטרטגי. ואולם, זה לא מונע מישראל להמשיך במקביל בערוץ הגז האירופי מול קפריסין, יוון והאיחוד האירופי.

 

במקום גז מישראל, פונים לרוסיה

ביום שלישי שעבר חתמו בניקוסיה שרי האנרגיה של קפריסין, יוון, ישראל ואיטליה על מזכר הבנות להקמת צינור גז מישראל לאיטליה. השרים הצהירו כי זהו פרויקט תשתית אסטרטגי המייצג אינטרס משותף למדינות ולאיחוד האירופי בנוגע לגז הטבעי. הצינור המתוכנן הינו באורך של כ-2,100 ק"מ בעלות מוערכת של כ-25 מיליארד שקלים, ובנייתו צפויה להסתיים בשנת 2025.

 

צינור הגז יבטיח אפיק ייצוא ארוך-טווח של גז ישראלי ליוון, איטליה ושווקים אירופאים נוספים, ויקדם את התחרות במשק הגז. כפי שנמסר במסיבת העיתונאים המשותפת של השרים, הפרויקט עתיד לחזק את הביטחון האנרגטי של האיחוד האירופי ולגוון את מקורות האספקה של גז טבעי לאירופה.

 

נציג האיחוד האירופי העריך כי אירופה תזדקק לייבא גז טבעי בהיקף הגדול ב-100 מיליארד מטרים רבועים של גז טבעי לשנה מזה שהיא מייבאת היום בגלל הירידה בתפוקת הגז בים הצפוני. אירופה רואה בישראל ובקפריסין מקור בטוח לאספקת גז בעתיד. שרי האנרגיה הביעו גם את רצונם לשתף פעולה במחקר הנוגע לבנייתו ותפעולו של הפרויקט. צוות מנכ"לי משרדי האנרגיה של המדינות, שהוקם על ידי שרי האנרגיה באפריל האחרון בתל אביב, ימשיך להיפגש ולדון בעקרונות ההסכם הממשלתי בין ארבע המדינות, הצפוי להיחתם במהלך שנת 2018.

 

ארדואן רצה בעבר לחתום על עסקה גז עם ישראל כדי לגוון את מקורות האנרגיה של טורקיה – בעיקר כתחליף לרוסיה – ואולם בשנה האחרונה חלה התקרבות גדולה בינו לבין הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין, גם על רקע הסכמי הפסקת האש בסוריה.

 

נראה שארדואן זקוק כיום פחות לגז הישראלי ויותר לגז הרוסי – ועל הרקע הזה יגיע היום הנשיא פוטין לביקור רשמי באנקרה וייפגש עם ארדואן – פגישה שישית בין השניים בשנה האחרונה. בפגישה ידונו על המצב בסוריה, המשבר סביב ההכרה בירושלים כבירת ישראל וגם על סוגיית הגז בין טורקיה לרוסיה והתוכנית שרוסיה תקים כור גרעיני למטרות אנרגיה בטורקיה.

פורסם לראשונה 10/12/2017 23:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, EPA
ארדואן ונתניהו
צילום: AFP, EPA
מומלצים