החלום על "ארצות הברית של אירופה"
את גרמניה מעסיקה בימים האחרונים הצעתו של מרטין שולץ, האיש שאיתו מרקל מקווה להקים קואליציה, לכונן את "ארצות הברית של אירופה" - ישות פדרלית שאליה ישתייכו מדינות הלאום האירופיות. שר החוץ גבריאל: "רק אם האירופים יתייצבו זה לצד זה לילדינו יהיה קול בעולם"
שר החוץ של גרמניה זיגמר גבריאל אמר הערב (יום א') כי ההצעה של מנהיג מפלגתו מרטין שולץ לכונן את "ארצות הברית של אירופה" לא תביא לקץ מדינות הלאום ביבשת.
שולץ – מנהיג המפלגה הסוציאל-דמוקרטית, שהיא מפלגת מרכז-שמאל – הציע בשבוע שעבר בכינוס של מפלגתו כי במסגרת חזון אירופי גרמני חדש, מדינות שיסרבו לחתום עד שנת 2025 על אמנה שתייסד ישות פדרלית אירופית בנוסח ארה"ב, בשם "ארצות הברית של אירופה", ייאלצו לעזוב את האיחוד האירופי. ההצהרה הזו שלו עוררה הדים בגרמניה.
מפלגתו של שולץ ספגה בבחירות בספטמבר את התוצאה הגרועה ביותר שהשיגה מאז מלחמת העולם השנייה. שולץ אמר כי המפלגה תוכל לזכות בתמיכה מחודשת רק אם תציג חזון ברור לעתיד אירופה, ולשם כך קרא בין השאר להקים את "ארצות הברית של אירופה" בתוך שמונה שנים.
הערב אמר שר החוץ גבריאל לערוץ הטלוויזיה הגרמני ARD כי הרעיון של ייסוד "ארצות הברית של אירופה" אינו עומד בסתירה לקיומן של מדינות האם האירופיות. גבריאל אמר כי מדינות אירופה לא יוכלו להגן על האינטרסים שלהן לבדן בזירה הבינלאומית, ושכדי להגן עליהם הן יצטרכו לעמוד יחד: "אם לא נתייצב זה לצד זה, לילדים שלנו לא יהיה קול בעולם".
מחר יתחדשו השיחות בין המפלגה הסוציאל-דמוקרטית לבין מפלגתה השמרנית של הקנצלרית אנגלה מרקל בניסיון להקים ממשלת קואליציה. עד כה לא הצליחו השיחות להביא להקמת ממשלה, ובגרמניה כבר החלו לדבר על קיום בחירות חדשות.
48% מהגרמנים מתנגדים
מפלגתה של מרקל איבדה בבחירות האחרונות קולות לימין הקיצוני בשל מדיניות ההגירה הליברלית של הקנצלרית, והיא מקווה להקים ממשלת קואליציה עם הסוציאל דמוקרטים אחרי שמאמציה להקים קואליציה עם שתי מפלגות קטנות יותר נכשלו.
בכירים במפלגה של מרקל דחו אתמול בתוקף את חזון "ארצות הברית של אירופה". וולקר קאודר, בכיר במפלגה, אמר כי הצעתו של שולץ היא סכנה לאיחוד האירופי ולתמיכה של האזרחים באירופה, ופיטר אלטמאייר אמר כי הרעיון אינו ריאלי – ודאי שלא בלוח זמנים כזה.
לפי סקר שפורסם בעיתון הגרמני "בילד" רק כ-30% מהגרמנים תומכים ברעיון של שולץ, וכמעט מחצית מהגרמנים (48%) מתנגדים לו. קאודר אמר כי יש לחזק את אירופה אבל חשוב גם להכיר בכך שכרגע אנשים כמהים לאמינות שהם מעריכים שיוכלו למצוא במדינות הלאום.
אלטמאייר הוסיף: "הדיון בשאלה אם אירופה צריכה להיות מדינה פדרלית, קונפדרציה או ארצות הברית היא שאלה לאקדמאים ולעיתונאים – לא לשר החוץ הגרמני. ישות כמו ארצות הברית של אירופה תעביר את הריבונות של המדינות החברות לבריסל, וברבות ממדינות האיחוד האירופי לא יהיה לזה רוב".