"השקפות זהות": פוטין וא-סיסי מתקרבים
מצרים מתרחקת מארה"ב ומהדקת יחסים עם רוסיה: פוטין הגיע לקהיר אחרי פגישה עם אסד בסוריה, וסיכם עם א-סיסי על חידוש הטיסות - שנתיים אחרי שמטוס נוסעים רוסי הופל בשארם א-שייח. בנוסף סוכם על הקמת תחנת כוח גרעינית. השניים שוחחו על המצב באזור - והחלטת טראמפ להכיר בירושלים כבירת ישראל
בין מוסקבה לרפיח - על יחסי החוץ של מצרים
הביקור של פוטין בקהיר מראה התחממות ביחסים בין רוסיה למצרים – המדינה שמקבלת מארה"ב את הסיוע הצבאי השני בגודלו אחרי ישראל, ושותפה אסטרטגית של ארה"ב במזרח התיכון בשל שליטתה בתעלת סואץ.
לפני שהגיע למצרים הגיע פוטין במפתיע לבסיס רוסי בסוריה, והורה לכוחות הרוסיים להתחיל בנסיגה מסוריה אחרי שנתיים של התערבות צבאית מוצלחת לטובת כוחות אסד. ממצרים הוא ימשיך לטורקיה.
מעורבותה של רוסיה באזור גדלה מאז ספטמבר 2015, אז הצטרפה למלחמה בסוריה והעניקה לכוחותיו של אסד ניצחונות משמעותיים.
בפגישה בקהיר אישר פוטין כי מוסקבה מחדשת את הטיסות האזרחיות למצרים, שהופסקו בעקבות הפיגוע שבו נרצחו 224 איש בסיני. הפיגוע הקשה, וההחלטה הרוסית, גרמו נזק עצום לתיירות במצרים. גורמים מצרים ניסו במשך חודשים לשכנע את רוסיה לחדש את הטיסות.
"שירותי הביטחון הרוסיים דיווחו לי שבסך הכול אנחנו מוכנים לפתוח את הערוץ האווירי הישיר בין מוסקבה לקהיר", הכריז נשיא מצרים. "זה ידרוש חתימה על פרוטוקול בין ממשלתי מקביל". שר התחבורה הרוסי אמר לעיתונאים שהטיסות יחודשו בתחילת פברואר, וכי מוסקבה מוכנה לחתום השבוע על חידוש רשמי של הטיסות למצרים.
בקהיר חתמו שרים מצרים ורוסיים על הסכם בשווי 21 מיליארד דולר להקמת תחנת כוח גרעינית בעיר דבעה מצרים. החברה הרוסית Rosatom, שבבעלות המדינה, מסרה כי בתחנת הכוח הגרעינית בדבעה יהיו ארבעה כורים. הבנייה אמורה להסתיים ב-2029-2028. מוסקבה וקהיר חתמו על הסכם ראשוני ב-2015. רוסיה תהיה אחראית על בניית תחנת הכוח.
א-סיסי סיפר שהוא ופוטין שוחחו גם על פרויקטים בתחום התעשייה, הסחר וההשקעות הרוסיות במצרים – כולל בתעלת סואץ. השניים דנו גם בלחימה בסוריה ובהתנגדותם להחלטתו של דונלד טראמפ להכיר בירושלים כבירת ישראל – החלטה שעוררה זעם ברחבי העולם.
"חלקנו בפירוט את השקפות העולם שלנו בנושאים בינלאומיים", אמר פוטין. "או שהשקפות העולם שלנו זהות לחלוטין, או שהן קרובות מאוד אחת לשנייה". פוטין הגיע לקהיר אחרי שבחודש אוגוסט החליט הממשל האמריקני לבטל סיוע צבאי של 95.7 מיליון דולר למצרים, ולדחות העברת 195 מיליון דולר – בגלל חוסר התקדמותה של קהיר בטיפול בזכויות האדם ובערכים הדמוקרטיים במדינה.