בקרוב בממשלה: הפיכת ישראל לייצואנית קנאביס
הצעתו של שר החקלאות, אורי אריאל, להתחיל לייצא לעולם קנאביס, צפויה לעלות בתקופה הקרובה לאישור הממשלה. שווי השוק: 1-4 מיליארד שקל, וישראל מקבלת פניות מכל העולם. הממשלה תכריע במחלוקת בין המשרד לבטחון פנים, שדורש 100 תקנים למשטרה לפיקוח, לבין האוצר שמוכן לתת רק מחצית
אחרי חודשים של ויכוחים והתדיינויות בין השרים, הממשלה צפויה לדון בתקופה הקרובה בהצעת החלטה שתהפוך את ישראל באופן רשמי ליצואנית של קנאביס רפואי.
שר החקלאות, אורי אריאל, מציע לאמץ את המלצות הצוות הבינמשרדי לבחינת היתכנות היצוא של קנאביס רפואי, שהוקם על ידי שר האוצר, משה כחלון, ושר הבריאות לשעבר, ח"כ יעקב ליצמן. המסקנות הוגשו לשר האוצר ולשר הבריאות בחודש אוגוסט האחרון.
ההקלה בייצוא הקנאביס: "דואגים לקופת המדינה במקום לחולים"
רק בירושלים: באים ומקבלים אישור לקנאביס רפואי במקום
על פי ההמלצות, המדינה תנפיק רשיונות ליצוא מוצרי קנאביס רפואי ותבצע פיקוח הדוק, על מנת לוודא שהיצואנים עומדים בתקני האיכות שנקבעו ופורסמו על ידי משרד הבריאות לכל אחד מהמקטעים: גידול, יצור, אחסון, הפצה ואבטחת כל אחת מהחוליות בשרשרת.
בין השאר, ניתן יהיה לייצא מוצרי עישון, שמנים, טבלות ומוצרים מבוססי אידוי, ובלבד שלא יתבצע יצוא של חומר צמחי הניתן לריבוי כגון צמחים, זרעים, יחורים, תרביות הקמה וחלקי צמח.
היצוא יתאפשר רק למדינות שחתומות על האמנה, ונתנו את הסכמתן המפורשת ליבוא הסם לתחומן. על פי החלטת הממשלה, משרד החקלאות ייעץ למשרד הבריאות בהיבטים שנוגעים לתחום סמכותו באשר למתן הרשיונות לחקלאים לגידול קנאביס במרחב החקלאי.
משרד הבריאות ומשטרת ישראל יצטרכו להשלים תוך 3 חודשים מקבלת ההחלטה את ההיערכות ואת הכשרת העובדים שיעסקו ברישוי ייצוא הקנאביס והפיקוח עליו, כך שהעוסקים במלאכה אשר עומדים בתנאים הנדרשים לקבלת רישיון לייצוא קנאביס, יוכלו לקבל אותו ולהתחיל בייצוא בפועל בתוך שישה חודשים מיום קבלת החלטה זו.
בשנים האחרונות הולך וגובר השימוש בקנאביס לשימוש רפואי במדינות רבות בעולם, ובכללן גם בישראל. במקביל, חלה בעולם התקדמות במחקר המדעי בתחום הקנאביס, המוביל לביסוסו הקליני של הצמח כמכיל תרכובות בעלות השפעה רפואית מטיבה לשלל סימפטומים.
הצוות מצא, כי בעקבות ההכרה העולמית הנרחבת של התועלות הרפואיות מצמח הקנאביס, ובשל מיעוט המתחרים, לשוק הקנאביס הרפואי, המתפתח במהירות, צפוי להיות פוטנציאל מסחרי רב מאוד עבור חקלאים, יצרנים וייצואנים ישראליים.
במקביל גרס הצוות, כי למדינת ישראל יתרון מהותי על פני מדינות מתחרות בהיבטי רמת המחקר והפיתוח, רמת הידע ורמת הרגולציה בתחום, אשר יוכלו לסייע בהפיכת המוצרים הישראלים למובילים עולמיים ואף לסטנדרט.
לא מעט מדינות מתעניינות
הצוות מצא כי קיימת התעניינות מצד מדינות רבות בעולם לאימוץ המתודה הקלינית הישראלית, ולייבוא קנאביס רפואי מישראל. כך בין היתר, פנו בבקשות יבוא אוסטרליה, גרמניה, דנמרק, צ'כיה וקפריסין.
יש לציין, כי לפי הערכות של מגדלים וגורמים נוספים בענף, היקף השוק העולמי הכולל של קנאביס רפואי הינו למעלה מ-100 מיליארד שקלים בשנה. יצויין, כי היקף שוק הקנאביס הרפואי רק במדינות שהביעו התעניינות בייבוא מישראל עומד על בין 1 ל-4 מיליארד שקלים בשנה, וכי לאחר קבלת אישור ייצוא, ולאור המגמה הכללית הקיימת בענף, צפוי כי מדינות נוספות יהוו פוטנציאל לייצוא ישראלי.
יצויין, כי המשרד לבטחון פנים התנגד לתוכנית מחשש שגידול קנאביס לייצוא יביא לזליגה של החומרים לגורמי פשיעה, ובשל כך היתנה את הסכמתו במתן תקנים למשטרת ישראל עבור פקחים בחוות הגידול.
בעוד המשרד לבטחון פנים דרש כ-100 תקנים חדשים למשטרה, משרד האוצר הסכים רק למחצית. המחלוקת בין הצדדים תובא להכרעת הממשלה ביום ראשון.
גם משרד הבריאות התנגד בתחילה ליצוא קנאביס על רקע הקושי לפקח על התהליך, אך לאחר דין ודברים סוכם שלא יטיל וטו.
השר אורי אריאל אמר אתמול: "יש פה בשורה גדולה מאוד לחקלאים הישראלים, למשק הישראלי וליצוא הישראלי. מה שמגדלים היום בארץ בשמונה חוות, מספיק לצריכה המקומית. ישראל משיגה את העולם בחמש שנים במחקר על קנאביס רפואי, ויש לנו את הפוטנציאל להפוך ליצואנית מספר אחת בעולם. זה יכניס למשק מיליארדי שקלים, וזה יתרום לרפואה ולמחקר.
"אנו רואים בזה ענף חדש לחקלאות ומשקיעים בכך הרבה משאבים. הכרתי בזה כגידול חקלאי, כלומר אני יכול לתת מענקים לטובת מחקר ופיתוח. אנחנו מקימים חממה מיוחדת רק לקנאביס הרפואי אצלנו במשרד, בשיתוף עם מכון וולקני, ולאחר מכן נוכל להמשיך ביתר שאת לחקור את התחום".
אריאל הדגיש, כי הוויכוח עם המשרד לבטחון פנים ועם משרד הבריאות היה כיצד לפקח, מהו גודל התקציב הנדרש וכמה תקנים צריכים עבור פיקוח, בכדי שהקנאביס לא יזלוג. "צריך להבין שההשקעה כאן גדולה, צריך להציב מצלמות , גדרות ושומרים. זו לא סתם חממה, אבל גם הרווחים יהיו בהתאם".