מחקר מגלה: כך אנשים מעשנים נראים בעיני בני זוג פוטנציאליים
מאות אנשים התבקשו לבחור מבין זוגות תאומים, את המושך ביותר לדעתם – זה שמעשן או זה שלא מכור לניקוטין. התוצאות היו ברורות: המעשנים נראו פחות אטרקטיביים במרבית המקרים. מחקר קודם בתאומים הראה את ההבדלים הבולטים בין פניהם של מעשנים ללא מעשנים
נזקי העישון לבריאות מוכרים היטב, אבל מסתבר שהמעשנים גם פחות אטרקטיביים מאלה שלא מכורים לניקוטין: מחקר חדש שהראה תמונות של זוגות תאומים למאות נסקרים, מצא כי התאום שאינו מעשן נראה מצודד יותר מאחיו המעשן. הממצאים פורסמו בכתב העת Royal Society Open Science.
את המחקר ערכו חוקרים מאוניברסיטת בריסטול שהראו ליותר מ-500 נבדקים, תמונות של 23 זוגות תאומים, גברים או נשים. אחד התאומים עישן, והשני לא. הנסקרים נתבקשו לזהות מי מבין התאומים מעשן ומי אינו, ורובם הצליחו לזהות זאת בקלות.
כעת יצרו החוקרים באמצעות מחשב דמויות "טיפוסיות" של שני זוגות תאומים – שני גברים ושני נשים, והנבדקים התבקשו לקבוע מי מהם יותר אטרקטיבי מהשני, המעשן או זה שאינו מעשן.
התוצאות הראו שהגברים מצאו בשני שליש מהמקרים שהנשים הלא מעשנות מושכות יותר, והנשים מצאו ב-68% מהמקרים שהגבר שאינו מעשן מושך יותר. כעת נתבקשו החוקרים לקבוע את מידת המשיכה למין הנגדי: ב-70% מהמקרים, הנשים דירגו את האישה שאינה מעשנת כיפה יותר, הגברים קבעו ב- 72% מהמקרים שהגברים שאינם מעשנים נראים טוב יותר.
"היופי חשוב לאנשים ובמיוחד לצעירים שבהם", אמר אחד מהחוקרים, פרופ' יאן פנטוק וואוק, "הממצאים עשויים לסייע לנו לשכנע אנשים שלא לעשן". החוקרים סיכמו כי הממצאים לא רק שפוגעים במראה, אלא עשויים גם לתת לרופאים ולמעשנים עצמם, רמז לגבי חומרת העישון ונזקיה הצפויים.
מחקר קודם שפורסם בשנת 2013 בדק אף הוא את ההבדלים במראה החיצוני בין זוגות תאומים. התמונות הראו שאזורים מסוימים בפני המעשנים סובלים מהזדקנות מואצת: צניחת העפעפיים העליונים, פגיעה במרקם העפעף התחתון ויותר קמטים סביב הפה. המעשנים אף סבלו מצניחת צדדי הפנים הנראים כעת כלסתות.
נזקי העישון החיצוניים: קמטים, הצהבת שיניים וציפורניים, שפתיים כהות ופטרת
הסיגריות מפחיתות את זרימת הדם לשכבות העור ויחד עם אלפי רעלנים המצויים בטבק, גורמים לאובדן אלסטיות של העור ולהיווצרות קמטים. בנוסף, פעולת יניקת הסיגריה מגבירה את התפתחות הקמטוטים סביב הפה, מה שיוצר "קמטי עישון" אופייניים מעל השפה.
העישון מכיל גם פחמן חד חמצני המונע מעבר של חמצן לתאי העור. בנוסף, מפחית העישון חומרי תזונה רבים הנחוצים לפעילות תקינה של העור, ובהם אנטי אוקסידנטים המונעים נזקים לעור. התוצאה היא פגיעה משמעותית במראה ובגמישות העור.
סיגריות מכילות שני מרכיבים מרכזיים – ניקוטין וזפת, שניהם שוקעים בעור ובציפורניים, וגורמים למראה הצהוב-חום של ציפורני מעשנים ואובדן הלובן והברק. לעתים ניתן להסיר את הכתמים הצהובים בשלבים ראשונים של התפתחותם באמצעות תמיסות חומציות, אולם אצל מעשנים כבדים הכתמים הללו שוקעים במעמקי מיטת הציפורן ויוצרים מראה חום צהוב תמידי.
מעשנים נמצאים בסיכון מוגבר להתפתחות של פטרת ברגליים, בשל ההפחתה בזרימת הדם לגפיים התחתונות. הזיהום הפטרייתי מעוות את מראה הציפורן, מעבה אותה וצובע אותה בגוון צהבהב-חום. הטיפול בפטרת הציפורניים הוא מורכב, הצלחתו חלקית והוא כולל נטילת תרופה אנטי פטרייתית דרך הפה למשך חודשים ארוכים.
למעשנים בדרך כלל יש שפתיים כהות יותר: השפתיים שלנו עשירות בכלי דם, לצד רשת עצבים סבוכה. אצל מעשנים, בשל ההפרעה בזרימת חמצן, הופכות השפתיים לחומות עד כהות. הוסיפו לכך גם את מרכיבי הזפת והניקוטין שבסיגריות, ותקבלו אפקט מוגבר לצבע הכהה.
צפו: 60 שניות על עישון