שתף קטע נבחר

 

הצפון קוריאניות שנמכרו לסין מפחדות לחזור

בסין חיות אלפי צפון קוריאניות שנמכרו לגברים בקרבת הגבול. הסוחרים שהבטיחו פרנסה רימו אותן, וחלקן השאירו את הילדים מאחור ולא סולחות לעצמן. הן בסין בניגוד לחוק, וחוששות מגירוש לצפון קוריאה ומעינויים

אישה צפון קוריאנית נוסעת לאט על אופנוע ליד ביתה בחווה, שם היא חיה עם גבר סיני נכה - שקנה אותה. 11 שנים עברו מאז שהיא חצתה את הגבול. אמרו לה שהיא הולכת לעבוד בסין ושמצבה ישתפר. ההבטחה הייתה תרמית. סחרו בה ומצבה רק החמיר. בשנים שחלפו מאז היא חששה שהמשטרה הסינית תעצור אותה, ותשלח אותה לצפון קוריאה – שם תיכלא ותעבור עינויים. בנוסף היא סובלת מהזלזול של השכנים בסין, שרואים בה זרה. אך יותר מכל רודפים אותה הצער – והחרטה – על הילדים שהשאירה מאחור. "כשהגעתי הנה לראשונה שתיתי כל יום, כי דאגתי לילדים שלי בצפון קוריאה", אומרת ס.י. "די יצאתי מדעתי".

ס.י. "יצאתי מדעתי כשהגעתי" (צילום: AP) (צילום: AP)
ס.י. "יצאתי מדעתי כשהגעתי"(צילום: AP)

מומחים מעריכים שאלפים, וכנראה רבבות, של נשים צפון קוריאניות חצו את הגבול ונמכרו ככלות לגברים סינים מאז הרעב המחריד במדינה שגבה את חייהם של מאות אלפים באמצע שנות התשעים. הסוחרים הבטיחו להן שהן יוכלו למצוא עבודה בסין ולהתפרנס בה, אך מכרו אותן לגברים סינים – בעיקר חקלאים עניים בשלושה מחוזות בקרבת הגבול, שמתקשים למצוא כלות. כמו לס.י, רבות מהן השאירו ילדים מאחור.

 

בדרך כלל מתעלמים ממצוקתן של הנשים, גם כי הן נוטות לסרב לראיונות. סוכנות הידיעות AP שוחחה עם שבע נשים צפון קוריאניות ושלושה גברים סינים שהתחתנו איתן. אותן נשים חיות בסין בניגוד לחוק, והנישואים אינם רשמיים. חלקן מצליחות להתאקלם במשפחה החדשה ומרוצות מהחיים בסין. אחרות סובלות מניצול ומיחס מזלזל של המשפחה והשכנים. אחרות מחליטות לעשות את הדרך המסוכנת לדרום קוריאה, ויש כאלה שמשאירות שוב ילדים מאחור – הפעם בסין.

 

הכלות שנשארות

השנים הראשונות של ס.י בסין היו הקשות ביותר. ס.י, אלמנה מפיונגיאנג, לא נפרדה כראוי משני הילדים שלה לפני שעזבה לסין. היא חשבה שתחזור במהרה הביתה אחרי שתרוויח מספיק כסף. אך היא נמכרה לגבר סיני תמורת 14,000 יואן (2,100 דולר). ס.י, בת 53, מספרת שהיא קיבלה יחס טוב מבעלה הסיני. לשניים נולדה בת. עדיין, היא לא מצליחה לסלוח לעצמה על שהשאירה את הילדים מאחור בצפון קוריאה ב-2006. היא מספרת שבאחד הימים הקשים בסין היא בלעה חפיסת כדורי שינה וניסתה להתאבד. כשהחלימה התחילה להבין שבתה הסינית הקטנה זקוקה לה.

שתי נשים נוספות שנמכרו לנישואים בסין (צילום: AP) (צילום: AP)
שתי נשים נוספות שנמכרו לנישואים בסין(צילום: AP)
 

ס.י ויתרה על הסיכוי לברוח לדרום קוריאה. היא לא רוצה להשאיר מאחור את בתה ואת בעלה, חקלאי עני שסובל משיתוק ילדים. "אני חיה כאן בגלל המשפחה שלי, וכי אני מרגישה אסירת תודה לבעלי. מה שחשוב הוא לא לפרק את המשפחה שלנו". בעלה בן ה-55 וקרוביו מכרו חזירים ותירס לסוחרים כדי לגלות מה עלה בגורלם של הילדים שהשאירה ס.י מאחור. הם גילו שאחיה מגדל את הילדים שלה. בעלה של ס.י שלח לו כסף כדי לסייע להם.

 

עוד שתי נשים צפון קוריאניות ששוחחו עם AP סיפרו שהיחס אליהן טוב, אך אחרות מתארות ניצול. צפון קוריאנית שנמכרה לגבר סיני ונמלטה לדרום קוריאה אמרה שבעלה קשר אותה לקורה במשך שעות כשתפס אותה מנסה לברוח. הכלות שנשארות חוששות ממעצר ומגירוש לצפון קוריאה. דובר במשרד החוץ הסיני אמר שסין נלחמת בסחר הנשים הצפון קוריאניות באמצעות הגברת האכיפה. לדבריו למאמץ הסיני "יש תוצאות ראויות לציון".

 

הכלות שברוחות

עבור הכלות הצפון קוריאניות דרום קוריאה היא אפשרות מפתה. סיאול מעניקה למי שעורק מצפון קוריאה אזרחות, דיור כמעט בחינם ומענקים כספיים. בניגוד לסין, כאן השפה לא מהווה מכשול. הצפון קוריאניות שרוצות לברוח משקרות לבעלים שלהן ואומרות שהן יחזרו אחרי שירוויחו כסף בסיאול. אחרות נמלטות באמצע הלילה. מי שיש לה ילדים נוטה להשאיר אותם בסין.

קים ג'ונגה, צפון קוריאנית שנמכרה לסין וברחה (צילום: AP) (צילום: AP)
קים ג'ונגה, צפון קוריאנית שנמכרה לסין וברחה(צילום: AP)
 

קים ג'ונגה חיה בכפר בסין במשך 21 שנים, ולא יכלה לסבול את המחשבה שבתה תראה את השוטרים בסין עוצרים אותה. "ישנתי רע כל לילה", אומרת קים בת ה-41. "בכל פעם ששמעתי את רעש המכוניות פחדתי שזה המשטרה". ב-2009 היא ברחה. היא לא דיברה עם בתה מאז 2013, אז שינה בעלה הסיני את מספר הטלפון שלו כשגילה שהיא התחתנה עם דרום קוריאני. הגבר הסיני אמר שנפל קורבן ל"הונאת נישואים". "היא הגיעה הנה, ילדה בת ועזבה. היה לה כאן אוכל ומקום לחיות. אני לא מבין למה היא עזבה".

 

קים סון הי בת ה-38 ברחה לדרום קוריאה ב-2008 וחיה בדירה קטנה ליד סיאול עם בעלה, סיני-קוריאני בשם צ'אנג קיל דונג. הוא קנה אותה תמורת 8,000 יואן כשהייתה בת 18. צ'אנג סיפר כי אחרי שקים ברחה לדרום קוריאה היא התקשרה אליו והזמינה אותו להצטרף אליה. צ'אנג אמר שאם יכול היה להחזיר את הגלגל לאחור הוא היה משלם למשפחתה של קים ומתחתן איתה בצורה מסורתית, ולא לסוחרים. "זה סחר בבני אדם", הוא אומר.

קים סון הי ובעלה בדרום קוריאה (צילום: AP) (צילום: AP)
קים סון הי ובעלה בדרום קוריאה(צילום: AP)

ס.י רוצה לגדל חזירים כדי להרוויח כסף, ולשלם סוחרים שימצאו את הילדים שלה בצפון קוריאה ויעדכנו אותה על מצבם. "המקומיים קוראים לנו 'תרנגולות'", אומרת ס.י. "הם אומרים שאנחנו לא אמהות אמיתיות בגלל שאנחנו מטילות ביצים ואז בורחות למקום אחר". קים, שעזבה את צפון קוריאה ב-2007, אומרת שהיא ענייה מדי בשביל לשלם למישהו שימצא את בנה בן ה-12 שנשאר בצפון קוריאה. "אני בוכה כל יום כשאני חושבת על הילד שלי בצפון", אומרת בת ה-46, שילדה בן בסין לפני עשר שנים.

 

צפון קוריאנית אחרת, שנמלטה מסין לדרום קוריאה ב-2006 לא יצרה קשר עם משפחתה בסין למרות שיש לה שם ילד, בגלל היחס הקשה שקיבלה. האישה, י', חוששת שהגבר שאיתו התחתנה בדרום קוריאה יעזוב אותה כשיגלה על החיים שהיו לה בסין. "לפעמים אני רוצה לנסוע לשם (לסין) כי אני סקרנית לראות איך הילד שלי גדל. אבל אני לא יכולה לעשות את זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
קים ג'ונגה, שנמכרה לסין וברחה לדרום קוריאה
צילום: AP
מומלצים