חוק ההסדרים 2019: הסרת חסמים ליבוא אישי ועידוד התחרות בשידורי הטלוויזיה
התוכנית הכלכלית של תקציב 2019 הוצגה בידי האוצר. בין היתר מוצע בתחום הנדל"ן כי תוכנית תשתיות שלא תקבל היתרי בנייה מרשות מקומית בפרק זמן מוגדר - תועבר לרישוי בוועדה לתשתיות לאומיות. החוק כולל גם שיפורים בתחום התחבורה
משרד האוצר הציג בצהריים (ד') את עיקרי התוכנית הכלכלית של תקציב 2019 (חוק ההסדרים). בתוכנית מכניס המשרד מספר מהלכים שהחל לקדם במהלך השנה האחרונה וכעת ינסו באוצר להעביר אותם במסגרת התקציב.
כחלון ופלוג הודיעו על רפורמה במעבר בין הבנקים
"נטו הוזלות": כחלון הודיע על הפחתת מכסים ב-800 מיליון שקל
בין הנושאים שיהיו במסגרת התקציב נמצאים המלצות הוועדה להסרת חסמים ליבוא אישי ומסחרי לפיהם יבוטל הצורך לקבל אישור עבור 90% מהמוצרים ביניהם תחליפי תזונה, תמרוקים וכל מה שקשור לבעלי חיים במשרד החקלאות וכן גם ממוצרים אלחוטיים כמו מקלדות או עכברים שדורשים היו אישור ממשרד התקשורת. במקום קבלת אישור מהרגולטור ניתן יהיה לתת הצהרה בלבד.
מהלך נוסף שייכנס לחוק ההסדרים ונחשף בעבר ב"כלכליסט" הוא ארגז החול הרגולטורי שיהווה סביבת ניסוי לחברות בתחום הפינטק ויהיה סביבת ניסוי מבחינת רגולציה מקלה יחסית. המהלך אמור לעודד את החברות , שכמעט ואינן פעילות בארץ, להרחיב את הפעילות בישראל מה שירחיב את היצע השירותים הפיננסיים.
עוד ייכנסו בחוק הסדרים המלצות ועדת פילבר בתחום עידוד התחרות בשידורי הטלוויזיה. ההמלצות נועדו להסיר חסמים לעידוד תחרות בשידורים שתביא להפחתת מחירים ולשנות את הרגולציה הקיימת כך שתהא מותאמת לנתח שוק ואדישה טכנולוגית.
עוד מבקשים באוצר להקל על העומסים במערכת בתי המשפט על ידי הסטת סכסוכים בתחום הנזיקין (ולא הפלילי) למנגנונים אלטרנטיביים כמו בוררות, גישור וערכאות מנהליות.
בתחום התחבורה מעוניינים באוצר להסדיר תוואי נוסף לרכבת באיילון ולהוסיף מסילה רביעית כדי לאפשר תנועה של יותר מ-14 רכבות בשעה, כדי להצליח לעשות זאת יידרשו להפקיע שטח בפארק אריאל שרון אליו ינוקז חלק מהנחל. בנוסף יקדמו מספר נתיבים מהירים ונתיבי תחבורה ציבורית במרחב של תל אביב במטרה להעדיף תחבורה ציבורית ורכבים מרובי נוסעים (שיוכלו לנסוע בנתיבים הללו)
האוצר מתכוון להכניס לחוק ההסדרים גם חלק מההמלצות של הוועדה לשיפור הסביבה העסקית ודירוג ישראל במדד עשיית העסקים של הבנק העולמי. ישראל ירדה בדירוג 21 מקומות ב-4 השנים האחרונות. ההמלצה של חזקיהו היא להסמיך את החשב הכללי כגורם אחראי לתיאום הפעולות הנדרשות לצורך שיפור הציון והדירוג של מדינת ישראל במדד וניהול הקשר השוטף מול הבנק העולמי ומול הגורמים הממשלתיים הרלוונטיים למדד. כמו כן להקים פורטל עסקים ממשלתי בראייה עסקית, שירכז את כלל המידע הניתן על ידי הממשלה והמגזר הציבורי למגזר העסקי בכתובת אחת.
בתחום של רישוי העסקים מציעים באוצר ליצור דיפרנציאליות כך שייווצרו ארבעה מסלולים לעסקים, בהתאם לרמת הסיכון שלהם. 80% מהעסקים יעברו למסלול המחייב רק הצהרה ולא אישור.
בתחום הנדל"ן מתכוונים באוצר לאפשר לרשויות המקומיות לאפשר קומה לשימוש ציבורי ולא רק קרקע, עבור מעונות יום, לדירות להשכרה או מלונות. זאת מאחר ובמסגרת תוכניות פינוי-בינוי המחסור בקרקע מהווה מכשול לעתים רבות למבנים ציבוריים.
במקביל מבקשים לקדם מהלך שצפוי לזכות להתנגדות עזה של הרשויות המקומיות לפיו במידה ורשות מקומית לא תספק היתרי בנייה לתשתיות בפרק זמן מוגדר התוכנית תעבור לרישוי בות"ל (הועדה לתשתיות לאומיות). מדובר במהלך דומה לזה שהעביר את הסמכות להענקת רישוי עסק מהרשות המקומית לממשלה במקרה של תשתית לאומית. מהלך זה קודם בממשלה לאחר סירובו של ראש עיריית חיפה יונה יהב לאשר את הרישוי העסק סביב משבר האמוניה בחיפה.
שר האוצר משה כחלון
צילום: יריב כץ
מומלצים