עובדי טבע הפגינו לקראת ההודעה על הפיטורים: "זה טבח"
לקראת הודעת ענקית התרופות ב-14:00 על תוכנית הפיטורים, יצאו עובדי החברה בקריית שמונה ובנאות חובב להפגין בכבישים. מישל אדרי, שעובד 16 שנה במפעל בנאות חובב: "חסרי אונים, עומדים להפוך לנטל על החברה". יו"ר ההסתדרות בדרום: "מי שאחראי למצב זה אותם מנכ"לים הזויים"
ענקית התרופות טבע עומדת לפטר אלפי עובדים בישראל - ככל הנראה כל עובד שני בחברה בישראל יפוטר. ההודעה הרשמית תפורסם בשעה 14:00 והיא כבר גוררת ביקורת חריפה על הנהלת החברה, שקיבלה לאורך השנים הטבות בשווי מיליארדים מהממשלה. ראש העיר באר שבע רוביק דנילוביץ', שרבים מתושבי המפעל בנאות חובב מתגוררים בעירו, קורא לממשלה להתערב. בהפגנת עובדים ליד המפעל בקריית שמונה הונף בין היתר שלט שעליו נכתב "טבח".
גם עובדי מפעל מיגדה מקבוצת טבע בקריית שמונה יצאו הבוקר להפגין בסמוך למפעל. העובדים חסמו לזמן קצר את כביש 99 וקראו "לא ניתן למיגדה להיסגר" וגם "בית לא עוזבים, את מיגדה לא סוגרים". העובדים מלווים בראש העיר קריית שמונה וראש מועצת גליל עליון, חברי מועצה וראשי מועצת הפועלים.
יחיעם אבוטבול, אב לחמישה, עובד במפעל טבע בצפון כבר 12 שנה. לדבריו, "אנחנו בחוסר ודאות ומחכים לשמוע מה יהיה איתנו. אנחנו מתגאים בזה שאנחנו עובדים בחברה הזאת, גידלנו בה ילדים ואנחנו מקווים מאוד להישאר. אף אחד עדיין לא דיבר איתנו, קשה לנו להמשיך להתנהל בחיי שגרה רגילים במפעל. אם יסגרו את המפעל זה יהיה אסון לאומי בצפון".
חנה דהן, עובדת ייצור 30 שנה במפעל בקריית שמונה, אמרה: "אנחנו מגיעים לעבודה עם חשק, זה כמו הבית שלנו. אין עוד מקום עבודה כזה בקריית שמונה, עם תנאים סוציאליים ועוד. אנחנו מקווים לטוב. לא רוצים לחשוב שיהיה רע. נחכה לשמוע מה תהיה ההודעה". העובדים בקריית שמונה ציינו כי הם גאים לעבוד במפעל ורוצים לעבוד בו. "זו לא ברירת מחדל, עובד ייצור מתחיל יכול לגיע למשכורת של 6,000 שקל", אמרו העובדים.
יוני דהן מחצור הגלילית, נשוי ואב לשניים (השלישית בדרך), עובד באריזה במיגדה זה שנתיים וחצי. לפני כן עבד בחברת תקשורת במשך שבע שנים, אולם החברה עזבה את הצפון ועברה לירושלים. "כן, אני נוסע בכל פעם חצי שעה לעבודה וחצי שעה חזרה, ועובד מהבוקר עד הערב אבל לא רוצה לאבד את זה. אנחנו לא בתל אביב שמחר בבוקר תהיה לי עבודה חדשה. אנחנו לא רוצים לחשוב שזה יקרה אבל אי אפשר לברוח מהמחשבות. מיום ראשון זה כמו אש בין הרגליים. המחשבות, החששות. מקווים שזה לא יקרה אבל החשש גדול".
ח"כ לאה פדידה (המחנה הציוני) באה לתמוך בעובדים בקריית שמונה. "לראות אותם זה פשוט לבכות", אמרה פדידה. "יש כאן אנשים שמאמינים שעד הדקה ה-90 יקרה נס. אנשים שמספרים על זה שזה כל עולמם, שלא יודעים מה יגידו בבית, יש פה המון חד-הוריות. זה טבעי שנהיה כאן ונעזור להם להילחם על הבית".
חברת טבע תעסיק אחרי סבב הפיטורים הנוכחי כ-3,500 עובדים בלבד בישראל. ב-15:00, לאחר ההודעה הרשמית, ישתתפו בכירי החברה בשיחת ועידה לעיתונאים ויציגו את תוכנית הארגון מחדש ו"הצעדים הנוספים לשיפור ביצועיה העסקיים והפיננסיים".
אלכס קרבט (47) עובד במפעל טבע-טק בנאות חובב 21 שנה כמפעיל במתקן הוויטמינים. הוא תושב דימונה, נשוי ואב לארבעה - בת 16, ילד בן 11, בת 4 שחגגה יום הולדת שלשום ובת 3. "שילמנו מחיר כבד מאוד לפני מספר חודשים. הלכו פה 110 אנשים", אמר אלכס בהתייחסו להליך התייעלות שעברו. "הבטיחו לנו בשיחות עם ההנהלה שאנחנו סיימנו את ההתייעלות. שסיימו לפטר. אמרו שהכול תלוי בנו. שנהיה טובים. יעילים. אותנו תעזבו בשקט".
900 עובדים מועסקים במפעל הדרומי, ולפני כמה חודשים פוטרו בו 110 עובדים. מישל אדרי (45) עובד 16 שנה במחלקה לאיכות סביבה במפעל בנאות חובב. הוא תושב באר שבע, נשוי ואב לשני ילדים בני 14 ו-9. "שום דבר לא ברור. זה מוביל אותנו לחוסר אונים", אמר לקראת ההכרזה הרשמית על מהלך הפיטורים בחברה. "הלחצים הכלכליים קיימים גם כך. זה רק מוסיף עוד קשיים. תוסיפו לזה את המצב בנגב, הכניסה לשוק תעסוקתי בעייתי. אנחנו הוחכים להפוך לנטל על הממשלה, על החברה".
ראש העיר באר שבע רוביק דנילוביץ' וראשי רשויות נוספות יכנסו בתחילת השבוע דיון חירום: "מפעל הדגל של מדינת ישראל קרס בשל התנהלות חסרת אחריות של הנהלת טבע ולא בגלל העובדים המסורים. אנחנו דורשים מהממשלה, שלאורך שנים רבות תמכה בחברה במיליארדי שקלים מהקופה הציבורית, לומר אמירה ברורה, להתערב לאלתר ולמנוע פיטורים המוניים. ביום ראשון הקרוב אכנס דיון חירום של פורום ראשי הרשויות בנגב, בעקבות המצב".
מאיר בביוף, יו"ר מרחב דרום בהסתדרות, אמר: "מי שאחראים למצב הזה הם בוודאי לא העובדים של טבע. מי שאחראי זה אותם מנכ"לים הזויים ומטורללים שבאו, לקחו עשרות מיליוני דולרים, ביצעו החלטות נוראיות וברחו עם עוד עשרות מיליוני דולרים. אם זה היה תלוי בי, הייתי תובע אותם למשפט פלילי, מכניס אותם לכלא וגורם לכך שהם יחזירו את כל עשרות המיליונים. לא נהיה קורבן לתעלולים של מנהלים הזויים מגלומנים, לא נהיה קורבן, העובדים יילחמו".
בני ביטון, ראש העיר דימונה ויו"ר פורום ערי הפיתוח, אמר כי "מדובר במשבר חמור שפוקד את מדינת ישראל ולא רק את דימונה. אני קורא לראש הממשלה ולשרי האוצר והכלכלה להיכנס לעובי הקורה. לא יעלה על הדעת שחברה שקיבלה 22 מיליארד שקל הטבות ממדינת ישראל תפקיר את העובדים בצורה כזאת".
ביטון אמר עוד כי "רוב ההשקעות והטעויות נעשו בחו"ל ולא בארץ. זה מה שקורה כשמביאים מנכ"ל לא ישראלי, בדומה לכימיקלים לישראל. הוא מסתכל רק על התייעלות. זה חשוב, אבל הורביץ מתהפך בקברו על האימפריה שהקים. לא יעלה על הדעת שמנכ"ל שמרוויח 35 מיליון דולר בשנה ומסתובב במכונית פאר אומר שצריך להתייעל. קודם שההנהלה תתייעל".
ראש העיר דימונה ציין כי הוא "מאמין שיימצא פתרון לצמצום העובדים המפוטרים. בחג החנוכה הזה אני מקווה שיהיה פתרון למשבר ואור לעובדי טבע. יום עצוב לנו כמדינה, בעלת תעשייה מתפתחת". ראש העיר ערד ניסן בן חמו אמר: "כמו כל הציבור גם אנחנו עוקבים אחרי המשבר בטבע. אם יש מספר עובדים מהעיר שיאבדו את עבודתם, נעשה ככל יכולתנו כדי לסייע בקליטתם במפעלים החדשים שנפתחים בימים אלה בערד".
ראש מועצת ירוחם מיכאל ביטון אמר: "המשבר בטבע מוכיח שגם באר שבע לא חסינה מפני משבר תעסוקתי. העובדה שיש בנגב אזורים עם אבטלה ממוצעת של 10 אחוז ובקרב הבדואים בחלקם 20 אחוז כבר יותר עשור בהשוואה לארבעה אחוזים במרכז מחייבת את הממשלה לעשות מעשים גדולים דחופים ומשמעותיים בנגב בתחום התעסוקה. דבר שני שצריך לעשות זה להשקיע בעסקים קטנים ובינוניים בנגב כך שההון והרווחים נשמרים כאן ונוצרת כלכלה מקומית מקיימת שהקטינה את התלות בתעשייה מסורתית גדולה ויוצרת מקומות עבודה חדשים".
על ההטבות שטבע קיבלה לאורך השנים אמר ביטון: "אם נכון שטבע קיבלה מאות מיליוני דולר מענקים והטבות מס בישראל יש לבוא חשבון עם החברה ולהתעקש על מינימום פגיעה באזורים שאין בהם תעסוקה כגון קריית שמונה והמפעל ברמת חובב, ובעתיד להתנות מענקים גדולים והטבות מס במיקום דרומה יותר וצפוני יותר של תעשיות חדשות ובהתחייבות לרציפות תעסוקתית בתמורה להטבות אלה".
המטה הגלובלי של טבע, הממוקם בפתח תקווה, הוא האתר הגדול ביותר של החברה בישראל ומועסקים בו 1,478 עובדים. הנהלת החברה החליטה לקצץ 45% מכוח האדם באתר כבר בחודשים הקרובים. מדובר על פיטורים של קרוב ל-650 עובדים, סגירת מחלקות שלמות, הפסקת פעילות שעד היום היו מבוצעות במישראל והעברתן לחו"ל והגעה לחיסכון תפעולי של כ-50% בהוצאות ההנהלה. הבוקר הוכנס המנכ"ל למטה בחשאי.
לטבע שני אתרים בירושלים, שניהם ממוקמים בסמיכות בהר חוצבים. המפעל הרב-תחומי מעסיק 233 עובדים וצפוי להיסגר. המפעל השני הוא מפעל הטבליות המעסיק 618 עובדים וצפוי לאורך זמן להעביר חלק מהייצור שלו מחוץ לישראל ובכך לאפשר פיטורים של חלק נכבד מהעובדים.
עמרי מילמן במפעל המשאפים בירושלים: "זה מפעל המשאפים שסכנת הקיצוצים מרחפת מעליו. ביטלו את הרמת הכוסית עם ההנהלה שהייתה מתוכננת לצהריים". גורמים בוועד: "העובדים ייחנקו מהסופגניות כרגע. הם כרגע לא שובתים או מפגינים. מחכים לעדכון הרשמי בצהריים".
יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן הודיע אמש על השבתת המשק ביום ראשון עד הצהריים כצעד ראשון במחאה על החלטת ענקית התרופות לפטר 3,300 מ-6,432 העובדים שלה בישראל. "ביום ראשון קודם כול נשבית את כל מפעלי טבע", אמר במסיבת עיתונאים מיוחדת שכינס בתל אביב: "המשק כולו - עיריות, בנקים, תחבורה ציבורית, קופות החולים - כולם ישבתו עד הצהריים כסולידריות. אני מזהה רצון אדיש, קר, לחסל, לפטר, לראות מספרים, אנחנו לא ניתן לזה יד. אנחנו נתחיל ביום ראשון עד שנפתור את הבעיה הזאת". בין היתר יושבתו הרכבות, בתי החולים ונתב"ג. עקב חופש חנוכה לא תשפיע השביתה על מערכת החינוך.
לדברי ניסנקורן: "טבע, ספינת הדגל של התעשייה, הופכת מול העיניים שלנו לסמל של חורבן התעשייה הישראלית. טבע, שקמה על הראש הישראלי, על המצאה של מכון ויצמן, שקידשה את הכחול-לבן, זונחת את העקרונות שלה, נוטשת את החזון של המייסדים שלה. אני חושב שהיום המייסדים של טבע מתהפכים בקברם. זה לא היה קורה אם הם עדיין היו בהנהלת טבע. לא נתפס איך הדירקטורים הישראלים שם מרימים יד - והיא לא רועדת - לחסל את טבע בישראל. אלפי משפחות תלויות בטבע. הן לא ישנות היום בליליה. הן לא עוצמות עין. מה הם יגידו לילדים שלהם?
"מי שאשם במחדל הזה הם רק הדירקטוריון וההנהלה. הם מינפו את החברה. הם עשו עסקאות כושלות, הם טעו בעשרות מיליוני דולרים. הם ידעו להכניס לכיס שלהם מאות מיליוני שקלים בשנים האחרונות. המנכ"ל הנוכחי קיבל דמי חתימה של 20 מיליון דולר, והיחידים שנושאים בעלות הזאת זה העובדים. אנחנו רואים את העובדים נושאים בנטל וזורקים אותם. הצעד הראשון שהמנכ"ל עושה זה פיטורים המוניים בישראל. פשוט בושה".
יו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות, אבי אדרי, אמר "ביום ראשון בעצם אנחנו מתכננים השבתה כללית סולידרית של כל המשק, החל מהשעה 8 עד השעה 12. מה שצפוי זה שיתוק פשוט של המשק. זה הדבר האחרון שאנחנו רוצים לעשות, אבל ברגע שאנחנו מגיבים ושמים את חרב השביתה על השולחן - כולם מתחילים להתייחס. לצערי, זה הדו-שיח במדינת ישראל".