ארה"ב ביטלה את עקרון "נייטרליות הרשת"
ממשל טראמפ הצליח לשנות כצפוי את העקרון שאסר על ספקיות האינטרנט וחברות הסלולר - להאט את הגלישה שלנו לאתרים מסוימים ולתת עדיפות לא הוגנת לאתרים אחרים
רשות התקשורת הפדרלית (FCC) הצביעה הערב (יום ה') בעד ביטול גורף של עקרון "נייטרליות הרשת" מתקופת ממשל אובמה, אשר הבטיחו גישה שווה לאינטרנט לכל הגולשים.
נייטרליות רשת הוא עיקרון שקיים מאז ימיה הראשונים של רשת האינטרנט, שעיקרו שמירה על אינטרנט "פתוח", בצורה שוויונית. לפי העיקרון הזה, החברות שנותנות לנו את הגישה לרשת - ספקיות האינטרנט וחברות הסלולר - חייבות לאפשר לתעבורה ברשת לזרום בחופשיות וללא אפליה; אסור להן להתערב ולהכתיב באיזה תוכן נוכל לצפות ולא לצפות (מלבד במקרים מסוימים, של תכנים לא חוקיים), ואסור להן להאט את הגלישה שלנו לאתרים מסוימים ולתת עדיפות לא הוגנת לאתרים אחרים. בשנת 2015 עיגן ממשל אובמה בכתובים את חוק נייטרליות הרשת.
היום עלתה להצבעה על ידי יושב ראש איגוד התקשורת החדש, אג'יט פאי, מינוי של הנשיא דונלד טראמפ, הצעה לבטל מיידית את החוק הזה ולאפשר לספקיות האינטרנט להקציב רוחב פס שונה לגולשים שונים על פי התוכן שבו הם צופים, המקומות מהם הם גולשים ועוד שיקולים שכרגע לא ממש ברורים.
הסיבה בגללה ביקש ממשל טראמפ לבטל את החוק הזה היא שלטענתו, זהו חוק שפוגע בתחרות החופשית ובשוק החופשי ושיש לאפשר לספקיות האינטרנט לחתום על חוזים ושיתופי פעולה מסחריים עם גופי התקשורת השונים ובכך לתעדף את מי שישלם יותר. תארו לעצמכם מצב שבו חברת תקשורת, בעלת שליטה באתר אינטרנט תיתן לו עדיפות מבחינת רוחב פס על פני אתרים אחרים. את הגולש לא יעניין כל כך מי יספק לו את המידע, הוא יעדיף לגלוש היכן שהוא יקבל את מהירות הגלישה הגבוהה ביותר.
מה בישראל? ובכן, גם בישראל נייטרליות הרשת מעוגנת בחוק שנחקק לפני כארבע שנים ולכן על פניו אין מקום לדאגה שמהלך כזה יוכל להתרחש גם אצלנו, אבל מומחים בתחום התקשורת מצביעים על חולשות בחוק הישראלי שכן מתיר לספקיות האינטרנט לתעדף או לעשות את ההיפך מזה בנוגע לגולשים שעוברים איזה גבול של שימוש סביר וזה כשלעצמו מהווה רמה מסוימת של סכנה שמשהו עלול להשתנות גם אצלנו. אנחנו בכל אופן, מקווים שלא.