השוותה בין הציונות לנאציזם: שרת חוץ חדשה לאוסטריה
היא למדה באוניברסיטה העברית, תומכת בשאיפת ישראל להעביר שגרירויות זרות לירושלים - אך טענה בעבר כי רעיון הציונות התבסס על רעיונות הלאומנות הגרמנית. קארין קנייסל היא שרת החוץ של אוסטריה מטעם המפלגה עם השורשים האנטישמיים
ישראל הרשמית עדיין שומרת על שתיקה ונמנעת מלפרסם תגובה על חתימת ההסכם הקואליציוני, שבמסגרתו תצטרף מפלגת החירות הקיצונית (FPO) בראשותו של היינץ-כריסיטאן שטראכה לממשלתו החדשה של קאנצלר אוסטריה ומנהיג מפלגת העם השמרנית (OVP) סבסטיאן קורץ. מפלגת החירות, שלה שורשים אנטישמיים וניאו-נאציים, תהיה שותפתו הבכירה של קורץ ותקבל את תיקי החוץ, ההגנה והפנים.
בירושלים ממתינים לראות כיצד יגיבו שאר הממשלות באירופה ובארצות הברית, לפני שתגובש תגובה. עם זאת נראה כי הנטייה של ראש הממשלה בנימין נתניהו היא לא לחזור על הצעד שאותו נקט ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק. בשנת 2000 הורה ברק על החזרת שגריר ישראל באוסטריה להתייעצויות, לאחר שמנהיג מפלגת החירות דאז יורג היידר נכנס לממשלה בווינה.
הדמות המעניינת ביותר בממשלה האוסטרית החדשה היא ללא ספק שרת החוץ מטעם מפלגת החירות, קארין קנייסל (52). המומחית למזרח התיכון היא אמנם לא חברת מפלגה אלא דמות עצמאית. קנייסל מחזיקה בדעות שנויות במחלוקת. בספרה האישי "המזרח התיכון שלי" מופיעה פסקה שגררה ביקורת רבה בקהילה היהודית באוסטריה, שבה היא השוותה בין הציונות לתנועה הנאצית. היא ציינה בפסקה כי רעיון הציונות של הרצל התבסס על רעיונות הלאומנות הגרמנית והקשר בין העם למולדתו.
קנייסל שהתה בנערותה בירדן מאחר שאביה היה טייס בחברת התעופה רויאל ג'ורדניאן. היא בעלת תואר דוקטור מאוניברסיטת וינה במשפטים ולימודי ערב. היא למדה תקופה באוניברסיטה העברית בירושלים ובאוניברסיטת עמאן וכן באוניברסיטת ג'ורג'טאון. היא דוברת ערבית שוטפת וגם עברית, שאותה למדה באולפן. בעבר היא הייתה דיפלומטית במשרד החוץ האוסטרי, התקבלה בשנת 1990 לתפקיד צוערת ואחרי שמונה שנים עזבה. כמו כן היא עבדה כעיתונאית עצמאית המתמחה למזרח התיכון ולתחום האנרגיה. עד לתפקידה החדש בממשלה כיהנה כמרצה לדיפלומטית ולצבא.
דעותיה של קנייסל בנושא המזרח התיכון עברו שינויים רבים. בעבר היא הייתה ביקורתית יותר כלפי ישראל אך "האביב הערבי" (שאותו ייחסה אגב לעודף הורמונים בקרב הגברים הצעירים המוסלמית) ומשבר הפליטים חוללו תמורה בעמדותיה. היא אף הביעה תמיכה בשאיפתה של ישראל להעביר את השגרירויות הזרות לירושלים ונחשבת מקורבת לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין.
כיום יש לקנייסל לא מעט קשרים בישראל. אנשים שמכירים אותה אמרו כי היא מאוד עצמאית בדעותיה לטוב ורלע, ושהיא נכנסת למשרד חוץ שנחשב חשדן מאוד. לדברי גורם ישראלי, "יש לקנייסל קו פתוח לישראל והיא לא דוגמטית". קנייסל אף ביקרה את מדיניות ההגירה של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, ותקפה את הסכם ההגירה בין טורקיה לאיחוד האירופי.
ההתנגדות בישראל לשטראכה
מנהיג מפלגת החירות שטראכה נחשב פרו-ישראלי ואף התארח בארץ בהזמנת מפלגת הליכוד, שלא מעט גורמים בתוכה סבורים כי הוא "חזר בתשובה" והתרחק משורשיו הנאציים. שטראכה אף ביקר ביד ושם והניח שם זר. ח"כ יהודה גליק מהליכוד, שנפגש עם שטראכה ביוני האחרון, קיבל ממנו התחייבות בכתב להעביר את שגרירות אוסטריה מרמת גן לירושלים אם מפלגתו תנצח בבחירות.
מי שמתנגד בתוקף לכל הכרה בשטראכה הם גורמים בכירים במשרד החוץ וכן נשיא המדינה ראובן ריבלין, שתקף את הזמנתו של שטראכה לביקור בישראל בנאומו בנעילת יום השואה בקיבוץ לוחמי הגטאות. "לעתים אני נדהם נוכח מה שנראה ככרסום הכבוד הלאומי שלנו, מול חבירה תמהונית לקולות הכחש בימין הקיצוני בחלקים של אירופה. לפני שבועות מספר התארח בארץ כריסטיאן שטראכה, מנהיג מפלגה אוסטרית שמכנה עצמה בעזות מצח מפלגת החירות. הוא לא הגיע לכאן לביקור נימוסים או תיירות, אלא בהזמנה רשמית של נציגים בעולם הפוליטי הישראלי, ולצערי הוא לא היחיד", אמר אז הנשיא.
ריבלין ציין אז עוד כי "גורמים שונים מנסים ליצור בריתות וקשרים עם מפלגות וקבוצות של שונאי זרים ואנטישמים התומכים למראית עין במדינת ישראל. עלינו, בני הדור אשר קרוב לשואה, להיות ברורים: אף אינטרס שבעולם לא יצדיק את ברית הקלון עם קבוצות וגורמים שלא יכירו באחריותם לפשעי השואה, שפועלם מוקדש להשתקתה וחזונם מבקש לבצע אותם מחדש נגד כל זר, פליט או מהגר שיעז 'לטמא', לדעתם, את מרחב המחיה שלהם. וזאת, כפי שאף אינטרס לא יצדיק שתיקה או גמגום מול גורמים אנטישמיים ואנטי-ישראלים. מנהיגים פוליטיים ומנהיגי אומה שיתמכו בתפיסות גזעניות, ניאו-נאציות ואנטישמיות - לא יהיו ולא יכולים להיות אורחים רצויים כאן בישראל".
לראש הממשלה נתניהו יש קשרים מצוינים עם הקנצלר קורץ. לאחר ניצחונו המרשים לפני חודשיים שוחחו השניים בטלפון, ונתניהו אף שיבח את אוסטריה על כך ש"עשתה בשנים האחרונות כברת דרך בשימור זכר השואה ובמלחמתה באנטישמיות". בשיחה לא היה אזכור למפלגת החירות והאפשרות שתשתלב בקואליציה של קורץ. עובדה זו הדגישה בעיני רבים אינדיקציה ראשונה לכך שנתניהו ישלים עם צירופה של מפלגת החירות לממשלתו החדשה של קורץ.
בכירים בקהילה היהודית באוסטריה וכן נשיא הקונגרס היהודי העולמי רון לאודר התנגדו לצירופו של שטראכה לממשלה ופעלו בכל כוחם לשכנע את קורץ להשאירו בחוץ - אך ללא הצלחה. לנתניהו היה חודשיים ימים לגבש עמדה ועצם העובדה שלא מפרסמים תגובה ביממה החולפת מעידה על כך שישראל אינה מעוניינת במריבה עם אוסטריה עכשיו ומעדיפה כאמור להמתין ולראות כיצד ינהגו כל מדינות אירופה וארה"ב. שגריר ארה"ב בווינה נפגש באחרונה עם שטראכה, מה שמצביע על אפשרות של הכרה אמריקנית בממשלה החדשה.