שתף קטע נבחר

 

אכילה רגשית: יש דרך לשלוט בה

אכילה רגשית מתרחשת כשמשתמשים באוכל כדי "לטשטש" תחושות של אשמה, עצב, בדידות, כעס או מתח. האכילה עצמה גורמת לרגשות אשם נוספים, שאותם מנסים שוב להרגיע בעזרת אוכל. הדיאטנית עדי אלבז ממליצה על הדרך לשבור את המעגל המזיק הזה

יום קשה בעבודה, פרידה מבן או בת הזוג, תקופת מבחנים לחוצה או כל קושי אחר שאנחנו נתקלים איתו בחיינו - מובילים אותנו פעמים רבות "לחפש" אוכל, בתקווה שיפיג מצוקה ורגשות לא נעימים שעולים בנו. אין פלא שכולנו מכירים את הסיטואציה הזו. אנחנו מתמודדים עם קשיים באמצעות אוכל מסיבה טובה - כי זה פשוט עובד. אבל רק באופן זמני, ועל כך נרחיב בהמשך.

 

מהי אכילה רגשית?

אכילה רגשית היא אכילה שאינה נובעת מרעב אלא מצורך רגשי. היא כלי שאנחנו משתמשים בו כדי לנסות להפיג מצבים רגשיים שליליים שעולים בנו - בהם עצב, כעס, בדידות, דיכאון, לחץ, עצבנות ועייפות. האכילה גורמת להרגשה טובה יותר, ובמידה מסוימת גם מרחיקה את התחושות הבלתי נעימות. אלא, שכאמור, ה"טריק" הזה מחזיק זמן קצר בלבד, ואילו הנזקים נשארים לזמן רב.

 

זה עובד, אבל רק באופן זמני. אכילה רגשית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
זה עובד, אבל רק באופן זמני. אכילה רגשית(צילום: shutterstock)

 

נזקי האכילה הרגשית

טשטוש תחושת שובע: אכילה שלא מתוך רעב עלולה לגרום למצב שבו כבר לא נזהה את התחושות הטבעיות של רעב ושובע, וכך לא נדע בעצם למה אנחנו אוכלים - מתוך רעב או מתוך צורך רגשי.

 

השמנה: האכילה הרגשית היא אכילה מיותרת (כי אנחנו לא רעבים), ובדרך כלל היא גם עודפת (כי אנחנו לא באמת צריכים לאכול). המצב מחמיר כשבוחרים לאכול מזון עתיר קלוריות, סוכר ושומן - שמייצרים את ה"סיפוק" הרגשי הגדול ביותר. ההשמנה עלולה לגרום גם לנזקים בריאותיים חמורים ובהם סוכרת ומחלות לב וכלי דם.

 

רגשות אשם: בתום פעולת האכילה הרגשית נחווה לעתים סוג של התפכחות. התחושה הנעימה שסיפק לנו המזון מתפוגגת, והרגשות שנשארים הם אשמה, חוסר שליטה, ובעיקר - הרגש השלילי שמלכתחילה גרם לנו לאכול ללא רעב. הרגש השלילי יגרום לנו לאכילה רגשית, ומכאן הדרך קצרה לכניסה למעגל שיחזור על עצמו שוב ושוב.

 

הפרעות אכילה: אכילה רגשית עלולה לגרום לצורך ב"היטהרות" לאחר מעשה. רגשות האשם גורמים לרצון להיפטר מהאוכל העודף, וכשמתחילים להשתמש בצומות, הקאות וכו' - עלולה להתפתח הפרעת אכילה.

 

עוד כתבות בנושא:

הפרעת אכילה והקשר שלה לביטחון העצמי שלכם

הפרעות אכילה לגברים: כש"שרירי" כבר לא מספיק

הקשר הכאוב בין פגיעות מיניות להפרעות אכילה
 

מהי אכילה מודעת?

אכילה מודעת היא פרקטיקה שנועדה לפתור את תופעת האכילה הרגשית. נאכל כדי לדאוג לגוף שלנו, תוך מתן תשומת לב מלאה למזון שאנחנו בוחרים להכניס אליו.

 

כאשר אנחנו אוכלים בצורה מודעת, אנחנו שמים לב להרגשה הפיזית והרגשית המובילה אותנו לאכילה. ברגע שנצליח לזהות את הרגשות הללו, נוכל לחפש דרכים אחרות שיענו על הצורך הרגשי שלנו.

 

קריטריון חשוב באכילה המודעת הוא לבחור אוכל מספק. כשנאכל אוכל שטעים לנו, נרגיש סיפוק גדול, וההתעסקות עם האוכל והמחשבות עליו יפחתו. לדוגמא - לעתים עדיף פשוט לקחת שוקולד, ולא לפנות לפתרונות ה"בריאים" - כמו העוגיות מהקמח המלא או החטיף אנרגיה ה"בריא".

 

איך האכילה המודעת פותרת אכילה רגשית?

אכילה רגשית היא פעולה חסרת מודעות ומחשבה. אנחנו פועלים על מנת לתת סיפוק לרגשות שהתעוררו בנו, בלי לחשוב מעבר אליהם. אנחנו רוצים להרגיש טוב, וכמה יותר מהר, וזה גורם לנו לחזור ולפעול באותה צורה במעגל חוזר של הרגשה רעה - אכילה - הרגשה רעה על האכילה - וחוזר חלילה.

 

לעצור ולשאול את עצמי: "האם אני רעב?" (צילום: shuttrstock) (צילום: shuttrstock)
לעצור ולשאול את עצמי: "האם אני רעב?"(צילום: shuttrstock)
 

המודעות יכולה לשפר את ההכרה באותן תבניות חוזרות וליצור הפרדה בין התחושות לפעולות. אם ברגע שנרגיש צורך לאכול נעצור ונשאל את עצמנו "האם אני רעב?" ניצור הפסקה בין המחשבה לפעולה. ההפסקה הזו נותנת למודעות שלנו אפשרות לעצור את המשך האכילה.

 

לסלוח לעצמנו 

צעד חשוב בדרך לאכילה מודעת הוא ההכרה בכך שאכילה רגשית היא מסר, איתות שמשהו לא בסדר. אחת מהדרכים להתמודד עם האכילה הרגשית היא קבלה עצמית. האשמה והלקאה עצמית לאחר פעולת האכילה גורמת לנו להרגשה רעה עוד יותר ומעצימה את הצורך בחיפוש אחר פתרונות מהירים לתחושה טובה. במילים אחרות, התחושות הללו "דוחפות" אותנו לאכילה מיותרת חוזרת. ברגע שנבין ונסלח לעצמנו, נוכל להתפנות לחיפוש דרכים אחרות לענות על הרגשות הבלתי מסופקים שלנו.

 

דמיינו שאתם מנסים ללמד ילד קטן פעולה חדשה והוא אינו מצליח או מועד, האם יעזור שתכעסו עליו? לא. כעס והאשמה יובילו לירידה בתחושת הביטחון שלו וירחיקו אותו מהמטרה. במצב של אכילה רגשית, אתם הילד הקטן. לאחר מעשה כזה, אמרו לעצמכם כי לא יכולתם לפעול טוב יותר במצב בו הייתם נתונים, ועכשיו, כשאתם מודעים לבעיה ודואגים לעצמכם, תתחילו להתגייס לכיוון מציאת פתרון אחר, טוב יותר, שאינו כולל אכילה מיותרת.

 

3 טיפים לאכילה מודעת יותר

1. בחרו באוכל שמספק מבחינה תזונתית, טעים לכם ותורם לשובע.

2. שימו לב לתחושות שמובילות אתכם לאכילה ונסו להפריד בין תחושות רעב פיזיולוגיות לבין רגשות אחרים.

3. ברגע שתדעו מהם הרגשות שאינם רעב שמובילים אתכם לאכול ותכירו אותם, נסו לחפש דרכים אחרות לענות על אותו צורך, מבלי לערב מזון.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית בצוות הדיאטניות של חברת "מותר לי"

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להשתמש באוכל כדי לטשטש רגשות שליליים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים