צפון קוריאה: אלפים ציינו את יום השנה ה-6 למותו של קים ג'ונג איל
אלפי בני אדם התכנסו באתר ההנצחה בפיונגיאנג, התאבלו והניחו זרי פרחים על הפסל של אביו של המנהיג הנוכחי, קים ג'ונג און. כסמל לאבל הכבד שירד על המשטר המבודד, רוב האזרחים נמנעו משתייה ומפעילות מהנה
המונים מתושבי צפון קוריאה ציינו אתמול (יום א') את יום השנה השישי למותו של המנהיג קים ג'ונג איל, אביו של השליט המכהן, קים ג'ונג און, שהלך לעולמו בשנת 2011.
אלפים הגיעו במיוחד ל"גבעת המנסודאה", שבבירה פיונגיאנג. שם ניצב פסל דו-צדדי המתנשא לגובה של עשרות מטרים בדמותם של קים ג'ונג איל ואביו קים איל סונג - שהקים את הרפובליקה בשנת 1948. התושבים התאבלו והניחו פרחים לזכר המנהיג הנערץ, שלפי האמונה הרווחת נולד בהר פאקטו שבצפון המדינה. על פי אמונתם, ביום לידתו נעצרו הרוחות העזות, השמש החלה לזרוח ושרר שקט באזור.
לרגל יום השנה השישי למותו, אזרחי צפון קוריאה צפויים להימנע משתייה ופעילויות מהנות, שנתפשים כהתנהגות לא הולמת ביום כואב שכזה לאומה. כמה מבכירי המשטר התכנסו אתמול באתר ההנצחה של מנהיגי המשטר בארמון קומסוסאן לכבוד התאריך.
בהודעה שפרסמה סוכנות הידיעות הממלכתית של צפון קוריאה (KCNA) בלטה היעדרותו של המנהיג הנוכחי. אולם בהמשך דווח כי קים ג'ונג און ביקר בארמון ואף ניצל את המעמד כדי לומר לאומה המבודדת כי "יילחם ללא הפסקה כדי להפוך את המדינה לעצמאית מבחינה פוליטית, כלכלית וביטחונית". בתמונה שפרסמה סוכנות הידיעות נראה קים לבדו בארמון, לעומת שנים קודמות שבהן הגיע בליווי יועציו הבכירים.
קים ג'ונג איל ירש את אביו, קים איל סונג, ששלט במדינה משנת 1948 ועד מותו ב-1994. דמותו וסיפור חייו שרויים במידה רבה תחת ערפל מסתורין ומושפעים משמועות שנפוצו עליו ושהפיץ על עצמו. אביו של השליט הנוכחי נולד בסיביר, ברית המועצות, שם גלה אביו.
באותה תקופה יפן שלטה בקוריאה, ואביו היה חלק מארגון גרילה קוריאני שלחם בכיבוש היפני בעזרת ברית המועצות. אימו של קים ג'ונג איל מתה בלידתו.
את שנות מלחמת קוריאה העביר קים בסין. בשנים 1964-1960 למד באוניברסיטה כלכלה מדינית והוכשר כטייס במזרח גרמניה. בתום לימודיו מילא מגוון תפקידים במפלגת הפועלים הקוריאנית, המפלגה היחידה והשלטת במדינה. בשנת 1973 מונה קים ג'ונג איל למזכיר המפלגה השלטת בארצו לענייני תעמולה וארגון, ובשנים הבאות מונה לתפקידי מפתח נוספים שנועדו לטפח ולבסס את מנהיגותו העתידית.
ב-1980 הכריז עליו אביו כיורשו, ולאחר מותו בשנת 1994 הכריז קים ג'ונג איל על תקופת אבל למשך שלוש שנים.
במהלך התקופה היה קים ג'ונג איל המנהיג בפועל בלבד. אביו המנוח "התמודד" בבחירות ב-1998 ואף ניצח, אך קים ג'ונג איל החליפו בפועל.
כינויו של האב - "המנהיג הגדול" - נשאר גם אחרי מותו, ובנו זכה לכינוי "המנהיג היקר". קים ג'ונג איל לא הוגדר כנשיא מפאת כבוד לאביו, ובאופן רשמי נקרא המזכיר הכללי של המפלגה ויושב ראש הוועדה להגנה לאומית. מכוח תפקיד זה הוכרז כראש המדינה.
זמן קצר לאחר מות הרודן, הוכרז בנו, קים ג'ונג און, כ"יורש הגדול של המנהיג יוצא הדופן של המפלגה, הצבא והעם", ומאז 2011 עומד בראש המשטר.