מחקר: מה גורם לאנשים לפחד מרופא שיניים?
מחקר שנערך ביפן מגלה: הפחד מטיפולים אצל רופאי השיניים מתעורר במוחו של המטופל בגלל הרעש של מקדחת השיניים - ולא בגלל כאב אמיתי שנגרם בטיפול בעבר
כולם יודעים שקידוחים בשיניים הם עניין כואב ומפחיד. ובכן: לא ולא. מחקר יפני שבדק את מנגנוני הפחד והחרדה במוח מרופאי שיניים, הגיע למסקנה חד משמעית: הפחד מטיפולים אצל רופאי שיניים מופעל במוח של המטופל על ידי הרעש הצורם של מקדחת השיניים - ולא על ידי כאב או זיכרונות של כאב עבר.
קיראו עוד בערוץ בריאות השן
הירויוקי קאריבה, רופא שיניים ותיק המשמש גם כחוקר באוניברסיטת ניפון ביפן, מצא כי מוחם של אנשים הטוענים כי הם פוחדים מביקור אצל רופא שיניים מגיב ופועל אחרת מאשר מוח של אנשים שאין להם את הפוביה הזו.
קאריבה סרק את מוחם של כל המשתמשים במכונת MRI והשמיע להם צלילים של מקדחת השיניים. אצל אנשים שתויגו כלא מפחדים מרופאי שיניים, הרעש נתפס כצליל נייטרלי בחלק של המוח האחראי על החושים. אולם אצל בעלי פוביה מרופאי שיניים, הראש הפעיל חלקים אחרים במוח הקשורים להישרדות וגרם ללחץ, לעלייה בלחץ הדם וגם לכאב.
במילים אחרות, הכאב נגרם מהפחד. מדובר במחקר ראשון מסוגו הבוחן את השפעת הצלילים המקושרים לרופאי שיניים על הפוביה שלנו מהם, ולדבריו של קאריבה הוא יאפשר כלים טיפוליים חדשים כדי לוודא שאנשים יוכלו להגיע לחדר הטיפולים לא בצרחות.
המחקר המרתק של קאריבה תואם מסקנות של מחקר מרתק לא פחות שנערך לאחרונה בבריטניה, ולפיו יש קשר עמוק בין מידת הפחד של הורים מרופא שיניים לבין מידת הפחד של ילדיהם מהם.
על פי המחקר שערך פרופ' מרטין טיקל מאוניברסיטת מנצ'סטר, ילדים להורים המשדרים לחץ או מספרים על כאב אחרי טיפול אצל רופאי שיניים, יפתחו כנראה פוביה ויחושו גם כאב גבוה יותר כשיבקרו בעצמם אצל רופא השיניים.