הנר השביעי: דווקא בסיביר - מפרסמים את חנוכה
חנוכייה מקרח, עוד אחת מחוץ לבית הכנסת וגם בבית חב"ד - הדלקה המונית. מי היה מאמין רק לפני כמה עשורים שמחזה כזה יתאפשר דווקא במקום שסימל את העונש הקשה ביותר ליהודים ש"חטאו" בהדלקת נרות חנוכה
סיביר, השם שהעביר צמרמורת של קור ופחד במיליוני יהודים שחיו תחת השלטון הסובייטי, הייתה ביתם של "מפירי חוק" שחטאו ביהדותם. אבל היום (ב') הודלק בה הנר השביעי ברוב עם, מול אולם מלא יהודים. שני עשורים ומחצה לאחר התמוטטות מסך הברזל – התנוססה בגאון חנוכייה מחוץ לבית הכנסת המקומי, ועוד אחת – מקרח, רק כדי לפרסם את הנס.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >>
כל מה שרציתם לדעת על חנוכה - בעמוד המיוחד שלנו. היכנסו
הקהילה היהודית הוותיקה בעיר קראסנויארסק שבסיביר - השלישית בגודלה באזור, עם למעלה ממיליון תושבים – מונה כיום כ-5,000 יהודים. למעלה מ-200 שנה חיים באזור הזה יהודים, שהגיעו בכמה שלבים: חלקם הוגלו על ידי השלטונות, אחרים נולדו לחיילים קנטוניסטים, ועיקרם כיום הם צאצאי יהודים שנמלטו במלחמת העולם השנייה והגיעו לעיר.
עוד חנוכה בערוץ היהדות:
- מחקר: נס פך השמן נעלם מספרי ההיסטוריה
- למה חז"ל לא אהבו את המכבים
- מצעד הפסטידוס: האלטרנטיבה הדתית לחג הפסטיבלים
בית חב"ד שמפעיל הרב בנימין ווגנר ורעייתו כולל בית כנסת, מרכז קהילתי, גן ילדים, בית ספר יהודי ללימודי אחר הצהריים ועוד. מזג האוויר הממוצע בחורף נע סביב מינוס 25 מעלות ושלג כבד, וישנם ימים גם של מינוס 45 מעלות, אבל חנוכה השנה הפתיע לטובה: רק מינוס 10 מעלות מתחת לאפס.
"בחנוכה מקיים בית חב"ד הדלקת חנוכיות, אירוע ענק לקהילה, ומפשיר בחום יהודי את הכפור שמסביב", אומרים שליחי חב"ד במקום.
חנוכיות נדירות גם בארץ
אמש (יום א'), לאחר חצות הלילה, קיימו קצינים בכירים בצה"ל וראשי ההתיישבות בשומרון הדלקה משותפת ולא שגרתית בקבר יהושע בן נון. קבוצה בראשות מפקד אוגדת איו"ש תא"ל ערן ניב, מח"ט אפרים אל"מ עידן כץ וראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן, נכנסו לכפר הפלסטיני כיפל חארס הסמוך לאריאל, והדליקו נר שישי של חנוכה.
ראש המועצה אמר לאחר ההדלקה כי יהושע בן נון הוא בעיניו "הרמטכ"ל היהודי הראשון, וגם המתנחל הראשון", ופנה לשותפיו: ״התברכנו במפקדים כמוכם, קצינים שהם דוגמה לכל העם היהודי. אנחנו כולנו כאזרחים, גאים שאת ביטחוננו אנו מפקידים בידי מפקדים שמוסרים את הנפש למען ביטחון מדינת ישראל, ומראים לכולנו מהי דוגמה אישית. יש לנו הערכה גדולה גם על השמירה על מקומות התנ"ך והמקומות הקדושים בשומרון - קבר יוסף, יהושע בן נון ואלעזר ואיתמר ושבעים הזקנים, הר עיבל ושומרון העתיקה".
"המכבים נלחמו על שלושה דברים", הוסיף דגן, "חירות מדינית וחירות הפרט, רוחניות והערכים של העם היהודי ונלחמו על שחרור ארץ ישראל. זכינו לחיות בלב ארץ ישראל, במדינת ישראל, עם צה"ל ששומר על בטחוננו, ולגור כאן בשומרון. אז ודאי שאנחנו שואבים מיהושע בן נון ומהחנוכייה וממשיכי המכבים בימינו - חיילי צה"ל. מי ייתן שבחנוכה הזה נוסיף בעז"ה אורות של ציונות, של אהבת ישראל, של התיישבות והרבה אורות של שמחה״.