בקרוב: משכירי Airbnb ישלמו מס דרך האתר
רשות המיסים במגעים להסדר שיאפשר לגבות מס ממשכירי דירות באופן אוטומטי. שיעור המס שישלמו משכירים פרטיים יהיה זהה למס הכנסה
רשות המיסים מנהלת מגעים ראשוניים עם Airbnb לקראת הסדר שיאפשר לה לגבות מס ממשכירים ישראלים באופן אוטומטי דרך האתר - כך נודע ל"כלכליסט".
המנגנון עליו עובדים ברשות הוא ניכוי במקור, ממש כשם שמנכים מס הכנסה ממשכורות או מס רווחי הון מהכנסות משוק ההון. כלומר, הכסף שנכנס מגיע לבעליו כבר אחרי שנוכה ממנו המס. מהלך כזה יבטל את החשש מהעלמות מס שמתבצעות באמצעות השכרת הדירות, וייתר את הטענות לאפליה בינן לבין מלונות מסורתיים בכל הנוגע לגביית מסים.
ברשות מתכננים למסות את ההכנסות מהשכרה כפי שממוסות הכנסות מעסקים ומשכר - כלומר 24% לחברה ומקסימום של 47% לאדם פרטי, כתלות בזהות המשכיר.
Airbnb, ובמידה מצומצמת יותר גם אתר בוקינג.קום (Booking.com), שמאפשרים השכרת דירות לטווח קצר כתחליף לאירוח בבית מלון, יצרו אתגר עבור רשות המיסים, שכן באמצעותם יכול כל בעל דירה או שוכר להשכיר את דירתו לימים בודדים, למשל בזמן נסיעות לחו"ל. המצב הזה הופך כל אדם לבעל עסק פוטנציאלי שדבר לא מחייב אותו לפתוח תיק או לדווח באיזשהו אופן לרשות המסים.
הכנסה לא מדווחת של 135 אלף שקל בשנה
בשנתיים האחרונות ניסו ברשות להגדיל פעילות בתחום השכרת הדירות כחלק מהמלחמה בהון השחור בענף הנדל"ן, שמשמש קרקע פוריה להעלמות מס ולהלבנות הון. עד כה התמקדו שם במשכירים הגדולים, כאלה שמחזיקים דירות נופש שמושכרות לתיירים לאורך כל השנה באמצעות האתרים, אך כעת מנסים להרחיב את הטווח.
בשנה שעברה למשל יצאו ברשות במבצע שבמסגרתו פקידי מס הכנסה התחזו ללקוחות באתר במטרה לאתר משכירים שלא מדווחים על הכנסות, ומצאו בין היתר משכירים שהכניסו 135 אלף שקל בשנה מהשכרת דירה ללא דיווח. לפי הערכת הרשות, באתרים רשומות כ-20 אלף דירות בישראל, כמחצית מהן במרכז הארץ.
עוד מעריכים ברשות כי רובם המכריע של המשכירים בארץ הם יחידים ולכן ישלמו מס של עד 47% מההכנסה. כדי לקבוע את שיעור המס הנכון, יידרשו המשכירים להוציא מהרשות אישור על ניכוי מס במקור, שיקבע כמה עליהם לשלם בהתאם לשכרם ולהכנסות הנוספות שלהם. דרישה כזאת צפויה לסרבל את הליך הגבייה וכן לייקר את ההשכרה.
אפילו הודו כבר סגרה הסכם ניכוי מס עם Airbnb
מדינת ישראל אינה הראשונה לחתור להסדר כזה עם Airbnb. החברה עצמה פרסמה כי חתמה הסכמים עם כ-50 מדינות, בהן קנדה, צרפת, גרמניה, הודו וחלק ממדינות ארה"ב, כמו וושינגטון וטקסס, שמאפשרות לרשויות לגבות מס ממשכירים ישירות דרך האתר. לפי חלק מההסכמים, שיעור המס אף משתנה לפי מספר האורחים או לפי מספר הלילות.
בחודש שעבר התייחס רו"ח דוד שילון, מנהל המחלקה המקצועית במע"מ, לנושא מיסוי הדירות ב-Airbnb, כי הרשות נדרשת כעת גם להסדיר מתי השימוש בדירה להשכרה מסוג זה נחשב עסק, ומתי עדיין נחשב דירת מגורים - מה שמשפיע גם על דרישת המע"מ על עצם רכישת הדירה.
בכנס לשכת יועצי המס אמר כי "המשרדים האזוריים מונחים לפתוח תיק עוסק מורשה בשנה הראשונה (להשכרת הדירה באתר. ע"מ). אנחנו דורשים שכשמישהו רוכש דירת מגורים, שישלם מס רכישה של עסק, ארנונה עסקית, יקבל היתר להפעיל בדירה עסק. רובנו גרים במבנים שיש בהם הרבה בתי מגורים ולא בטוח שהשכנים שלנו היו רוצים שנפעיל אצלנו עסק".