מנכ"ל טבע לנתניהו: לא אקטין את מספר המפוטרים
פיצוץ בפגישה: בזמן שאלפי עובדים הפגינו, התריע המנכ"ל שולץ בפני רה"מ והשרים כי "ניסיון לשינוי התוכנית יגרום לעוד מפוטרים" והבהיר כי המפעלים בירושלים ייסגרו: "את הטבליות אפשר לייצר בחצי מהעלות במזרח אירופה, למשאפים אין ביקוש". העובדים הבעירו צמיגים וקשרו את עצמם
ראש הממשלה נפגש עם מנכ"ל טבע - אבל לא הצליח לשכנע אותו לצמצם את מספר המפוטרים. הפגישה שנערכה היום (ג') אחר הצהריים בירושלים, בזמן שאלפי עובדים הפגינו נגד פיטוריהם הצפויים, הסתיימה ללא תוצאות ובמהלכה הודיע המנכ"ל קאר שולץ לראש הממשלה בנימין נתניהו כי אין בכוונתו לשנות כלל את התוכנית לפטר 1,700 איש מעובדי טבע בישראל ולסגור את מפעלי החברה בירושלים. יו"ר ועד העובדים של טבע טבליות אמר: "סגירת המפעלים הוא פיגוע בירושלים". בינתיים העובדים הבעירו צמיגים מחוץ למפעל טבע טבליות ומול מפעל טבע משאפים כבלו עצמם עובדים בשרשראות.
שולץ אמר לנתניהו כי לא ישנה את מספר המפוטרים, סירב לכל ההצעות שהועלו והבהיר כי תוכנית הפיטורים תצא לפועל במלואה. "זאת התוכנית שלנו להתמודד עם המצב שאליו נקלענו. כל ניסיון שלכם לשנות משהו בתוכנית, עלול להסב לחברה נזק גדול ולגרום לעוד מפוטרים ולסגירת מפעלים נוספים", התריע שולץ. לאור זאת, הממשלה לא מתכוונת לשקול מתן מענקים לטבע וצפוה לחפש אלטרנטיבות לעוובדים. לאחר הפגישה, השרים נשארו במשרד ראש הממשלה להמשך התייעצויות.
במהלך הדיון שוחחו נתניהו ושולץ בצורך למציאת פתרון תעסוקתי לעובדים. גורמים שנכחו בדיון טענו כי גם ראשי טבע הבינו כי הם צריכים לנסות ולסייע בכך. "אנחנו רוצים להציל את טבע וזה אומר לצמצם את בסיס העלויות של החברה", אמר שולץ בישיבה עם נתניהו, שר האוצר כחלון, שר הכלכלה אלי כהן ושר העבודה והרווחה חיים כץ. "פעילות ייצור שאיננה רווחית או שננסה לשפר את הרווחיות או שנסגור. את הטבליות במפעל בירושלים אפשר לייצר בחצי מהעלות במזרח אירופה. למשאפים שמיוצרים במפעל השני אין ביקוש כמעט",
מנכ"ל טבע אמר כי לא ייסוג מתכנית הפיטורים מאחר שאין לחברה ברירה: "נבחרתי כדי לפעול למען בעלי המניות שלה. אתם חייבים לזכור שאנחנו מפטרים אמנם 1,700 עובדים בארץ, אבל משאירים כאן את המטה ואת המו"פ, וחלק ארי של הייצור. זה חלק קטן מהפעילות שאנחנו מצמצמים בעולם, כשבסך הכל נסגור 16-20 מפעלים".
שולץ הוסיף כי טבע תלווה את המפוטרים בירושלים יחד עם העירייה: "לא נזרוק סתם אנשים לרחוב. נכשיר אותם לעבודות אחרות וננסה לסייע להם באיתור מקומות עבודה חלופיים". לדבריו, בשנת 2018 יפוטרו 320 עובדים וב-2019 כ-500 בירושלים.
בפגישה השתתפו גם מנכ"לי משרדי רה"מ והאוצר, ראש המועצה הלאומית לכלכלה וראש אגף תקציבים באוצר. בהודעת לשכת ראש הממשלה נמסר כי בפגישה דרשה הממשלה להשאיר את המפעלים בירושלים. מנכ"ל טבע לא נענה לדרישה, אך הציע לעבוד יחד עם הממשלה כדי להכשיר עובדים ולחפש פתרונות תעסוקה חלופיים לרוב העובדים במפעלים שייסגרו. בפגישה סוכם על הקמת צוות משותף לטבע ולממשלה, במטרה למצוא פתרונות הכשרה לעובדים. מנכ"ל טבע חזר בפגישה על התחייבותו לשמור על מטה החברה והמו"פ של טבע בישראל.
לאחר הפגישה פרסמה טבע הודעה לפיה "המציאות העסקית הנוכחית מחייבת פעולה מיידית ומשמעותית שתבטיח את עתיד החברה. ללא נקיטת צעדים נמרצים גוברת החשיפה להשתלטות פוטנציאלית על החברה. בהתאם לכך, לפני כשבוע פרסמה טבע תכנית רה-ארגון מקיפה, שצפויה להביא לצמצום של כ-14 אלף משרות ברחבי העולם".
מחאת עובדי טבע מול משרד ראש הממשלה, היום
המנכ"ל קאר שולץ אמר אחרי הפגישה: "אני מבקש להביע את הערכתי על התמיכה המשמעותית שקיבלה טבע מממשלת ישראל במשך השנים ותחת הנהגתו של ראש הממשלה נתניהו ועל הכרתה בתרומתה המרכזית של טבע למדינת ישראל. הצעדים הכלולים בתוכנית מיועדים לממש את שאיפתנו לשמר את טבע כחברה גלובלית חזקה, שבסיסה בישראל. נעשה זאת לטובת כל בעלי העניין שלנו, בכל העולם. כמנכ"ל של חברה שנמצאת בבעלות משקיעים גלובליים, עלינו לוודא שכל ההחלטות שאנו מקבלים נשענות על בסיס פיננסי וכלכלי. צעדים אלה כואבים, אך הם חיוניים להבטחת עתידה של טבע. אנו מחויבים ליישם את התכנית בכל פעילויותינו הגלובליות - בארה"ב, באירופה, בשווקים הצומחים, וגם בישראל - באופן הוגן ומכבד".
שולץ הוסיף כי "לצערנו, לא יכולנו להיענות לבקשת ראש הממשלה והשרים להימנע מסגירת המפעל בירושלים והחברה תמשיך בתהליך המדורג לסגירת האתר עד סוף 2019. טבע תשתף פעולה באופן מלא עם הצוות שהוקם מטעם ראש הממשלה בכדי לסייע לעובדים שיעזבו את החברה במציאת פתרונות תעסוקה חלופיים, ליווי והכשרה. בכדי שטבע תישאר חברה ישראלית שתמשיך ותצמח בישראל ובכדי שתרומתנו המשמעותית לכלכלת ישראל תימשך, עלינו קודם כל להציל את החברה. אני מחויב לשמור את המטה העולמי של טבע בישראל, ובכלל זה את לשכתי. אני מחויב לשמר נוכחות חזקה של מחקר ופיתוח וכן לשמר את מרבית הייצור הקיים היום בישראל גם בעתיד".
במהלך הפגישה, התגודדו מחוץ ללשכה 2,500 בני אדם, בהם עובדי טבע, בני משפחותיהם ותומכים נוספים במאבק, שהפגינו נגד פיטורי הענק בחברה וקיימו צעדת מחאה תוך חסימת הכביש המרכזי בקריית הממשלה. בבוקר חסמו עשרות מפגינים את כביש גולדה מאיר בירושלים.