שתף קטע נבחר
 

סכנה בגודל גרגר חול: קרן הלייזר שתציל את חיינו

העולם שלנו מתפתח במהירות שיא, אבל יחד עם הטכנולוגיות שהופכות את החיים שלנו לקלים יותר, אנחנו נאלצים גם להתמודד עם איומים חדשים שמצריכים זיהוי מהיר שיתריע על הסכנה. חברת LDS פיתחה טכנולוגיה מהירה לזיהוי בזמן אמת של חומרים מסוכנים - כך זה עובד

נוכח האיומים ההולכים וגדלים ברחבי העולם מצד ארגוני טרור, במקביל להתקדמות בפיתוחים שונים בלוחמות מסוג ביולוגי וכימי המעלה את מפלס החרדה והחשש מפני נפילה של סוגי לוחמה כאלה לידי טרוריסטים, הולך וגובר הצורך באבטחה מתוחכמת שמסוגלת לזהות חומרים אלו מבעוד מועד ולהציל חיים.

 

חברת LDS (ראשי תיבות Laser Detect Systems) הישראלית שהוקמה ב-2004, פיתחה טכנולוגיה לזיהוי חומרים - כימיים או ביולוגיים - בעזרת קרן לייזר בזמן אמת, באופן שמאפשר בדיקה יעילה ומהירה על רצפת המקום ומבלי להפריע למהלך העבודה התקין. לטכנולוגיה הזו יש ביקוש הולך וגובר לצרכי אבטחה בכל העולם, למשל, בשדות תעופה, משטרות, כוחות מיוחדים בצבא ועוד. החברה ממוקמת בקרית אריה בפתח תקווה ועובדים בה כ-50 עובדים מתחומי המחקר, השיווק, המכירות, ההנדסה והפיתוח ואת רוב עבודת היצור וההרכבה היא מוציאה החוצה, אל חברות ישראליות.

זיהוי סכנה בזמן אמת ()
זיהוי סכנה בזמן אמת

מזהים סכנה בזמן אמת

חיפוש החומרים נעשה בעזרת קרן לייזר, כאמור, "אנחנו יורים קרן לייזר – מרחוק או מקרוב - על כל חומר או על חפצים משולבי חומרים. המערכת מסוגלת לראות את האור החוזר מהחומר ועל ידי בחינת התופעה הפיזיקלית שמתרחשת, ברמה המולקולרית, יכולה לגלות באיזה חומר מדובר," מסביר אלי ונציה, בעל החברה המשמש כיו"ר ונשיא שלה. את התופעה, ספקטרוקופיה שמה, גילה הפיזיקאי ההודי צ'נדרסקהארה ונקאטה רמאן, שזכה עליה בפרס נובל בפיזיקה.

 

"אלגוריתם במערכת מפענח מהו החומר ויודע לזהות בזמן אמיתי האם החומר מסוכן או לא", אומר ונציה. "זה אולי נשמע פשוט, אבל זה מסובך. אם, נניח, מדובר בחומר נפץ זה לפעמים בגודל של גרגיר מלח. אסור גם לשכוח, שהזיהוי אינו מתרחש בתנאי מעבדה. זה נעשה בשטח ולכן איתור של החומר ברמה כזו מורכב. רמת הדיוק שלנו גבוהה מאד."

 

LDS היא אחת משלוש החברות המובילות טכנולוגית בעולם בספקטרוסקופיה בלייזר בתחום זיהוי החומרים. המערכות של החברה מפוזרות ברחבי העולם; באיטליה, פולין, מדינות מזרח ודרום מזרח אסיה – הודו, וייטנאם, פיליפינים, דרום קוראה ויש גם חברת בת בארה"ב ולקוחות בקנדה.

 

"הקשיים שלנו הם דווקא בהתאמה לרגולציה במדינות השונות", אומר ונציה, "אנחנו עושים כרגע התאמה לרגולציה כלל אירופאית וזה יפתח לנו עוד שווקים".

 

מי קהל היעד שלכם?

 

"רשויות שדות תעופה בכל העולם, מכס, משטרה, צבא ויחידות מיוחדות. בעיקר גופים בתחום בטחון הבית. לנוכח כל הסיכונים היום, חברות משקיעות הרבה אמצעים בגילוי מוקדם, בזמן אמיתי של חומרים מחשידים מתחומים שונים".

 

לשאלה האם המערכת יכולה לזהות חומר על אדם או בתוכו, עונה ונציה שאם יש קו ראיה בין הלייזר לחומר – המערכת יכולה לזהות אותו. "מספיק שאדם יגע בסם או בחומר נפץ, כדי שהמערכת תזהה את החומר. אנחנו משתדלים ונמנעים מלשלוח לייזר לכיוון בני אדם ולכן פיתחנו טכנולוגיה משלימה, שנקראת IMS, שזו טכניקת מריחה על ידי נגיעה. המכשיר יודע לתת התראה אם בתוך הגוף או התיק יש חומרים מסוכנים," הוא מסביר.

 

אחד הדברים היחודיים שפיתחה החברה הוא מוצר מדף ייחודי, שהוא קופסה, שהיא בעצם מכונת בדיקה הכוללת לייזר, שמאפשר לאיש הביטחון להכניס את הבקבוק לתוכה. הלייזר יורה קרן לבקבוק ונותן אינדיקציה והתראה לגבי הנוזל בבקבוק.

 

האם זה אומר שבקרוב אפשר יהיה לעלות עם נוזל לטיסות?

 

"ההנחה היא, שבשדות התעופה יצטרכו יותר אמצעי בדיקה כאלה כדי לא לזרוק את כל בקבוקי הנוזלים לפח", אומר ונציה. "כשחומרי נפץ ביתיים כוללים מי חמצן ואצטון, יש חשיבות גדולה לגילוי מדויק של החומרים המדוברים.

 

"מעבר לגילוי, אחד האתגרים הגדולים שלנו הוא לייצר מערכות זיהוי יעילות, אבל גם זורמות ומהירות, כדי לא לפגום ברמת השרות ללקוח ולא לעכב אותו בתור בו הוא נמצא. אנחנו מפתחים מוצר, שצריך לשרת את מזמיני העבודה שלנו וחייב לתת בדיקות מקסימליות אבל גם איכותיות וזה לא רק בתחומי ביטחון. יש לנו, למשל, מכשירים כאלה גם בתוך קזינו שבודק את הקהלים שלו ולא רוצה להפריע להם".

 

העתיד עף ברחפנים

מוצרי החברה הם מוצרי מדף לכל דבר. הלקוח מקבל הדגמות וניסויים ובמידה והוא מעוניין, מתבצעת ההזמנה. מוצרי החברה עומדים בתנאי התקינה הבינלאומיים, שעוברים שיפור תמידי.

 

"אנחנו משקיעים כל הזמן במוצרים חדשים", מסביר ונציה. "עכשיו אנחנו עובדים על מוצר, שהשקנו בתערוכת מיליפול בנובמבר האחרון, שכולל את כל הטכנולוגיות שלנו בתוך קופסה אחת. ללקוח זה יתרון כי זה מקצר לו זמן אספקה ושומר את הטוב מכל הטכנולוגיה.

 

"בימים אלה אנחנו מפתחים את מוצר העתיד שלנו שלוקח את כל מה שאנחנו עושים על הקרקע ומשלב את זה ברחפן שיעשה את האיתור מהאוויר, בין אם זה מעבר לקווי האויב ובין אם זה לצרכים דומסטיים של גילוי סמים או חומרי נפץ. הפיתוח הראשוני בוצע על בסיס רחפן של חברת אירובוטיקס הישראלית, ובסופו של דבר המוצר יוכל לזהות חומרים גם עבור השוק האזרחי, כמו בדיקות קרקע ומזיקים בחקלאות או בדיקות זיהום אוויר, גילויים גאולוגיים בקרקע, בדיקות זיהומי מים ועוד", מסביר ונציה ומספר שאת הספקטרו-דרון הם חשפו בתערוכת HLS ב-2016 כמוצר דמו וזה זכה לתשומת לב רבה, גם מגופים רשמיים גדולים.

לזהות סכנה מהאוויר
לזהות סכנה מהאוויר
  

"אנחנו מחפשים היום עוד משקיעים כדי להגדיל את יכולות היצור שלנו. ההערכה שלנו היא שהמוצר יבשיל בגרסה שימושית ב-2019. ככל שנגייס יותר הון, המוצר ייצא מוקדם יותר", מוסיף ונציה. 

 

לאחרונה, אגב, נוסף לשורות החברה מנכ"ל חדש, רני אבני, שהגיע מעולם התעשיות הביטחוניות ואחר כך מקבוצת מיסטרל ומביא עמו ידע רב בתחום. מניסיונו הרב של ונציה, שעבד, בין השאר, במשך שנים רבות בתפקידים בכירים באלביט, הוא מציין שיש צורך להבדיל בין תחום הסקיוריטי (אבטחה) לתחום הדיפנס (הביטחון): "בתחום הביטחון שאינו צבאי, ישראל יכולה לדעתי להשקיע יותר ממה שהיא משקיעה כיום. יש לנו את הידע. להבדיל, בתחום הביטחון משקיעים כאן יותר. לחברות שעוסקות בתחומי האבטחה בארץ אין את האמצעים כמו אלה שיש לחברות הגדולות שמשקיעות יותר בביטחון. השווקים של השוק הזה הם בעלי פוטנציאל הולך וגדל."

LDS בתערוכת מיליפול
LDS בתערוכת מיליפול
 

עם הפנים לשוק העולמי

איל לוי, מנהל ענף ביטחון המולדת, תעופה וחלל מספר, שענף ביטחון המולדת של מכון היצוא מייצג כ-400 חברות ישראליות, שמציעות מגוון פתרונות בתחומים שונים לשווקים בחו"ל. "הענף בשיתוף מנהל סחר חוץ במשרד הכלכלה, פועל מדי יום ביומו בתמיכה בחברות יצואניות ביצירת הזדמנויות עסקיות ובפלטפורמות חדשניות, במטרה לשווק את מוצריהן לקהלי היעד בינלאומיים."

 

"חברת LDS היא חברה בולטת בענף ה-HLS (ראשי תיבות Homeland Security). מוצרי החברה הכוללים שיטות פענוח ייחודיות ביותר, הינם מבעלי הביצועים הטובים ביותר היום בשוק ובהתאם לתפיסת ההפעלה ולדרישות האבטחה הישראליות הגבוהות.

 

"אין לי ספק, ששילוב פתרונם עם עולם הרחפנים, יסייע לחברה להמשיך להיות שחקן מרכזי בתחום טכנולוגיות הבידוק בקנה מידה בינלאומי", מסכם לוי.

 

אלי ונציה מצדו מוסיף כי "מכון היצוא הוא דוגמה ממשלתית מצוינת שמעודדת תעשיות קטנות ובינוניות ומקדמת אותם. הם פרואקטיביים ויוצרים קשרים לכל כיוון. התערוכות שהשתתפנו בהן היתרגמו עבורנו לעסקים וכסף. אני מוריד בפניהם את הכובע, הם מתנהלים כגוף כלכלי בעל עוצמה עולמית."

 

בשיתוף מכון הייצוא


פורסם לראשונה 20/12/2017 16:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לזהות את הסכנה מבעוד מועד
מומלצים