צילומים מלוויין ריגול חשפו אימפריה שנעלמה
119 פונדקי דרכים, שאכלסו מאות בני אדם ואלפי גמלים: כך נראו החאנים הענקיים של דרך המשי באפגניסטן
עוקפים את ארגוני הטרור מלמעלה: תמונות מלוויין ריגול חושפות פונדקי דרכים אדירים שהיו חלק מדרך המשי ועקבות של אימפריה שנעלמה. צילומי הלוויין, מהאזורים המדבריים של אפגניסטן, מאפשרים לחקור את העבר של המדינה האסיאתית, שבה פעילי טליבאן ממשיכים לבצע פיגועים בזה אחר זה.
התגלית הארכיאולוגית הגיעה לאחר עשרות שנים של איסוף תמונות מלוויינים מסחריים, מלווייני ריגול וממזל"טים. במגזין "Science" נכתב כי בין הממצאים - פונדקי דרכים ענקיים, ששימשו את ההולכים בדרך המשי במשך מאות שנים, וכן תעלות תת-קרקעיות שנקברו בחולות המדבר.
מסוכן מדי לחקור פיזית את האתרים הארכיאולוגיים הללו ולכן פרויקט המיפוי החדש - שמתוקצב בעזרת מענק של שני מיליון דולר ממחלקת המדינה האמריקנית - מאפשר לחוקרים ללמוד בדרך בטוחה על המורשת הארכיאולוגית של אפגניסטן ועל דרך המשי, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו.
"אני מצפה לגלות עשרות אלפי אתרים ארכיאולוגיים. רק כשהאתרים האלה יצולמו ניתן יהיה לחקור אותם ולהגן עליהם", אמר דיוויד תומאס, ארכיאולוג באוניברסיטת לה טרובה במלבורן, אוסטרליה. וההגנה היא בהחלט חשובה - ב-2001 השמיד טליבאן פסל בודהא ענק בדרך המשי באפגניסטן. צפו בסרטון בתחילת הכתבה.
חאן כל 20 ק"מ
בסך הכול תועדו עד כה לא פחות מ-119 חאנים. כמה מפונדקי הדרכים שצולמו מתוארכים למאה ה-17. החאנים הענקיים הללו אירחו מאות בני אדם ביחד עם המקנה שלהם, לרוב אלפי גמלים. הפונדקים הוצבו מדי 20 ק"מ - המרחק ששיירות אלו, לרוב שיירות גמלים, עברו במהלך יום אחד, לפני שעצרו למנוחת לילה.
דרך המשי הייתה למעשה רשת דרכים אדירה שהתפרסה על פני חלקים עצומים מהעולם - מיפן וקוריאה במזרח ועד הים התיכון במערב. במשך מאות שנים עברו בה סחורות רבות - תה, אבני חן, בשמים, תבלינים וכמובן משי. כאשר דרך המשי שגשגה, האימפריות במזרח אסיה צברו עושר רב.
הסברה הייתה שבעת פתיחת הדרכים הימיות בין הודו וסין לבין המערב מהמאה ה-15, חלה ירידה משמעותית בשימוש בשיירות היבשתיות - ויחד איתן גם האימפריות שהתעשרו מהן נפלו. אבל צילומי הלוויין מראים כי הדרכים הללו עדיין שגשגו כמה מאות שנים אחר כך.
בנוסף, צילומים משנות השבעים נבחנו שנית ובהם נחשפו במחוזות הלמנד וסיסטאן שבדרום אפגניסטן תעלות תת-קרקעיות. התעלות הללו, שנקברו תחת חולות המדבר במהלך השנים, נבנו כנראה בתקופה האימפריה הפרתית, ששלטה על מסופוטמיה בין 190 לפני הספירה ל-224 לספירה.