מחקר חדש: סיכון גבוה פי 3 להפלות מקרינה של סלולרי
חוקרים בקליפורניה הצמידו מד קרינה לכ-900 נשים הרות למשך 24 שעות טיפוסיות בחייהן. התוצאות הראו קשר בין חשיפה גבוהה לקרינה ממכשירים סלולריים ואלחוטיים ורשתות חכמות, לבין סיכון גבוה פי 2.72 להפלות
בהיריון? כדאי לדבר פחות בנייד: נשים הרות החשופות לרמות קרינה גבוהות ממקורות כמו טלפונים סלולריים, רשתות Wi-Fi או מכשירים אלחוטיים, מצויות בסיכון גבוה פי 2.72 להפלה, כך מגלה מחקר חדש.
מכשירים סלולריים, טלפונים ניידים ומכשירים אלחוטיים אחרים, כמו גם מגדלי כוח ותחנות כוח, מייצרים קרינה לא מייננת משדות מגנטיים. צוות החוקרים מכנים את השדות המגנטיים הללו "מעוררי דאגה רציניים לבריאות הציבור".
במחקר הנוכחי, שנערך במרכז המחקר "קייזר פרמננט" בצפון קליפורניה, נתבקשו כ-900 נשים הרות לשאת מכשירי ניטור המודדים את הקרינה משדות אלקטרומגנטיים למשך 24 שעות של "יום טיפוסי בחייהן". לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון פרמטרים שעלולים להשפיע על התוצאות כמו גיל, גזע, חינוך ועישון, הם מצאו כי הנשים שנחשפו לרמה הגבוהה ביותר של הקרינה במהלך היממה, היו בסיכון גבוה פי 2.7 לעבור הפלה בהשוואה לנשים שהיו חשופות לקרינה בתדירות נמוכה.
עוד כתבות בנושא:
חשיפה: רמת קרינה מסוכנת נמצאה בשמונה פגיות
המלצות: כללים לשימוש נכון בסלולרי אצל ילדים
מפחדים מקרינה בבית? חדש - מד קרינה ביתי
החוקרים לא יכולים היו לקבוע את מקור הקרינה לו נחשפו הנשים, אולם לדבריהם, מקורות כמו מתקני כוח ומכשירי חשמל מייצרים שדות מגנטיים בעלי תדירות נמוכה, בעוד שמכשירים סלולריים ומונים חכמים, למשל, מייצרים קרינה בתדירות גבוהה.
"אני מקווה שהמחקר יגרום לנו לחשוב מחדש על הרעיון שקרינה לא מייננת בטוחה או נטולת סיכונים", אמר ראש צוות החוקרים, ד"ר דה קון לי. "אנחנו חייבים להמשיך ולחקור את נושא הנזקים של הקרינה על בריאות האדם, בעיקר לאור העבודה שכולם חשופים אליה, כולל עוברים שנישאים בבטן אימם, אם הם רוצים בכך ואם לא".
הקרינה והשפעותיה על הגוף
קרינה לא מייננת כוללת מיקרוגלים, קרינה מלווייינים, אנטנות וגלי רדיו בתדירויות שונות. סוג קרינה זו היא בעלת אנרגיה המספיקה כדי להרעיד אלקטרונים באטום או במולקולה, אולם היא אינה מספיקה כדי להקפיץ אלקטרון מהאטום כדי ליינן אותו. חשיפה לארנגיה כזו ברובה נחשבת לבטוחה אולם במינונים גבוהים עלולה להיות מסוכנת.
מנגד, חשיפה לקרינה מייננת עלולה להיות מסוכנת יותר, משום שהיא בעלת אנרגיה מספיק גדולה כדי להזיז אלקטרון מתוך אטום – כלומר ליינן אותו. כלומר, יינון הוא תהליך בו אטומים מאבדים או לעתים מקבלים אלקטרונים ובכך הם הופכים להיות טעונים במטען חשמלי ונקראים בשם יונים. כאשר קרינה מייננת עוברת בחומר ומייננת אותו, היא מאבדת מעוצמתה.
האדם חשוף באופן טבעי לכמה מקורות של קרינה מייננת: קרינת אלפא, ביטא וגמא של היסודות הרדיואקטיביים הטבעיים כמו אורניום 238, תוריום 232, אשלגן 40 הנמצאים בקרקע, בחומרי בנייה, באוויר במים במזון ובגוף האדם, בגז הראדון הנמצא באוויר, ובקרינה הקוסמית המגיעה לכדור הארץ מהשמש ומהחלל.
חשיפה לקרינה מייננת עלולה להוביל לנזק ל-DNA בגוף האדם ובכך לעלייה בסיכון למגוון בעיות רפואיות.
מחקרים רבים פורסמו בשנים האחרונות בניסיון להתחקות אחר ההשפעות השליליות של הקרינה הסלולרית על בריאות האדם, ובעיקר הסכנה לגידולים סרטניים. אחד המחקרים הראשוניים בנושא פורסם בשנת 2007 ומצא כי לאחר חמש שנות שימוש בטלפון נייד באותו צד של הראש נמצאה עליה של 34% בסיכון ללקות בגידולים של בלוטת הרוק. המחקר מצא גם כי ככל שעלה משך השימוש – כך עלה גם הסיכון ללקות בגידולים.
החוקרים מצאו גם קשר בין שימוש בטלפון באזורים כפריים, המאופיינים במיעוט אנטנות סלולריות, לבין אזורים עירוניים, שבהם קיימת כמות גדולה יותר של אנטנות. מהמחקר עלה כי קיימת שכיחות גבוהה יותר של גידולי בלוטת הרוק דווקא באזורים כפריים. באותם אזורים, בקרב האנשים ששוחחו בסלולרי באותו צד של הראש הייתה עלייה של 58% בסיכון ללקות בגידולים ככל שמספר השיחות היה גבוה יותר, ועלייה של 49% בסיכון ללקות בגידולים ככל שמשך השיחה היה גבוה יותר.
בתוך כך פורסמו 30 מחקרים שונים נוספים שנערכו באירופה, בניו זילנד ובארצות הברית, שלא מצאו שכיחות גבוהה של שימוש בסלולרי בקרב הסובלים מגידולים מוחיים.
מחקר שפורסם בשנת 2006 על ידי חוקרים מדנמרק, שעקבו אחרי יותר מ-400 אלף משתמשי טלפונים סלולריים במשך 21 שנים, הראה תוצאות דומות גם כן שגילו כי לא חלה עלייה בשיעור כל מחלות הסרטן בקרב הנבדקים.
מחקר אחר שפורסם בשנת 2008 ניסה להתחקות אחר הקשר בין הסלולרי ונזקים אפשריים לעובר. החוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס מצאו כי אמהות שהשתמשו בטלפונים הסלולריים במהלך ההיריון היו בסיכון גבוה ב-54% ללדת ילד שיסבול מהפרעות התנהגותיות. הסיכון גבר ככל שארך משך השימוש בטלפון.