פתרון לסחבת במערכת המשפט
פיילוט שפועל כבר שנתיים בצפון עשוי להביא את הבשורה לבעיות הסחבת הקשות. כשהמזכירות דואגת לכל העניינים הביורוקרטיים והטכניים, מוודאה שהצדדים יקיימו הליכים מקדמיים ויקבלו הזמנות לדין - לשופט נשאר יותר זמן להכריע ולכתוב פסקי דין
הפיילוט מכונה ”מזכירות פרואקטיבית“ והוא חלק מהתוכנית האסטרטגית של משרד האוצר ונשיא בית המשפט העליון לשעבר, אשר גרוניס. לניסוי היו שותפים כל עובדי בית המשפט, השופטים, סגני הנשיא ומנהל המחוז, ועל פי החלטת שרת המשפטים איילת שקד ונשיאת בית המשפט העליון היוצאת מרים נאור הוא יוטמע בקרוב גם בבתי משפט נוספים בארץ.
אז מה זו בעצם מזכירות פרואקטיבית? למעשה מדובר באוסף של עקרונות ניהוליים המבוססים על העיקרון של ”לעשות יותר עם מה שיש“. זה אומר שכל המשימות הדיוניות והטכניות, אלה שלא דורשות טיפול שיפוטי, הופקד בידי מזכירות בית המשפט. המזכירות מקפידה שכל ההליכים המקדמיים יבוצעו תוך הקפדה על התקנות והימנעות מדחיות מיותרות ומהליכי סרק, ודואגת שהתיק יגיע לשופט רק כשהוא מוכן לחלוטין לשמיעת ההוכחות (בתיקים אזרחיים) או להקראה (בתיקים פליליים).
בין השאר דואגת המזכירות להנגשת ההליכים המשפטיים לקהלים שקודם לכן חשו אבודים בנבכי הביורוקרטיה השיפוטית, ובין השאר מוודאת שהצדדים קיבלו הזמנות לדין ושהם מבינים במה מדובר.
התוצאות בשטח טובות: כך למשל לפני הפעלת המזכירות הפרואקטיבית בתחום הפלילי בבתי המשפט בנצרת, אחוז המתייצבים להקראת כתב אישום עמד על 41.6%, ואילו לאחר הפעלת המזכירות הפרואקטיבית שיעור המתייצבים הכפיל את עצמו והגיע ל-88.4%. המשמעות היא צמצום של כ-5,400 ישיבות הקראה בשנה, זמן השווה לזמן שיפוטי של שופט בשנת עבודה.
בתיקים של ועדות שחרורים דואגת המזכירות הפרואקטיבית להמצאת כל חוות הדעת הרלוונטיות לכל אסיר, מה שהוביל להפחתת מספר הדיונים שנדחים מ-30% ל-8.2% בלבד.
גם בתחום האזרחי רשמה המזכירות הפרואקטיבית הצלחה, ובשנתיים שהפיילוט פועל חל קיצור משמעותי בפרק הזמן שממתינים תיקים עד למתן פסק דין. כך למשל, בתיקי תביעות קטנות קוצר ממוצע חיי תיק במחוז צפון מ-12 חודשים ל- 4.2 חודשים;ב תיקי תעבורה קוצר משך חיי התיק מ-10 חודשים ל-3.9 חודשים; ובתיקי ענייני תכונן ובנייה קוצר מכמעט שנתיים לארבעה חודשים.
בתיקי נזיקין ותאונות דרכים נסגרו לפני הפיילוט 63% מהתיקים ללא דיון, ולאחריו 90% מהתיקים נסגרו ללא דיון.
לאור ההצלחה, בחודשים האחרונים החלו פיילוטים מקבילים גם בבתי משפט אחרים ברחבי הארץ, אך במתכונת מצומצמת יותר שבמסגרתם מופעלות מזכירויות פרואקטיביות בבתי המשפט לתביעות קטנות ולתעבורה ברחבי הארץ. בין השאר מתבצע הפיילוט בבתי המשפט לתביעות קטנות בתל אביב, בבאר שבע, בחיפה ובירושלים וכן בבית המשפט לתעבורה בבאר שבע.
"עם כניסתי לתפקיד הצבתי לעצמי מטרה לייעל את פעילות מערכת המשפט“, אומרת שרת המשפטים איילת שקד. ”אחרי עבודה מאומצת אני גאה על שינוי הכיוון של ספינת מערכת המשפט. אין סיבה שהפיילוט המוצלח שנערך במחוז צפון לא יצליח גם בשאר המחוזות. אני סבורה שזוהי רק הסנונית הראשונה, המבשרת את תחילתה של מהפכה בייעול מערכת המשפט".
שקד מתגאה בכך שהתוכנית האסטרטגית כולה רושמת הצלחה בכל רחבי הארץ, וכי חלה ירידה משמעותית באורח חיי תיקים בבית המשפט בשנת 2016 בהשוואה לשנת 2015.
על פי הנתונים בבית המשפט העליון אורח חיי תיק בבג“ץ עמד בשנת 2016 בממוצע על שמונה חודשים לעומת 8.9 חודשים בשנה שקדמה לה. בתיק ערעור מנהלי אורך חיי תיק ירד מ-14.4 חודשים בשנת 2015 לפחות משנה בשנת 2016. ובערעור אזרחי ירד משך חיי התיק מ- 18.3 חודשים ל-14.2 חודשים. ערעור פלילי ירד מ- 11.5 חודשים ל- 10.2 חודשים.
בבתי משפט מחוזיים אורך חיי תיק בהליך אזרחי ירד מ- 19.5 חודשים ל- 16.4. תיק מעצרים ירד מ-1.6 חודשים לכשבועיים בלבד. הליך פלילי ירד מ- 11.1 חודשים ל- 9.6 חודשים, והטיפול בעניינים מנהליים התקצר מ- 5.3 חודשים ל- 4.4 חודשים.
גם בבתי משפט השלום חלה ירידה במשך חיי התיקים: בהליך אזרחי אורך חיי תיק היה 12.3 חודשים בשנת 2016 לעומת 14.2 בשנת 2015. תיק פלילי התקצר משנה שלמה לעשרה חודשים, תיקי משפחה ירדו מ- 8.6 חודשים ל- 6.6 חודשים ותיקי נוער ירדו מ- 7.5 חודשים ל-5 חודשים בלבד.
בבתי הדין לעבודה ירד משך הטיפול בסכסוכי עבודה מ-13.7 חודשים לכ-12 חודשים בלבד.