שתף קטע נבחר
 

המטאור הפוליטי שהסתבך בפלילים: סוף הקריירה של דוד ביטן?

דוד ביטן כבש את משכן הכנסת בסגנונו הבוטה ודעותיו הלא-פופולריות. אלה הפכו אותו למותג, וגם מתנגדיו בכנסת לא הצליחו להתעלם מעשייתו. אלא שבתחילת החודש התקבל הטלפון שבישר כי עליו להתייצב לחקירה בחשד לעבירות שוחד. אתמול תם עידן, ויו"ר הקואליציה החזק זז הצידה והתפטר, אך לא מדובר בהכרח בסוף פסוק


ההסתבכות שהובילה לפרישה. דוד ביטן (צילום: יובל חן) (צילום: יובל חן)
ההסתבכות שהובילה לפרישה. דוד ביטן(צילום: יובל חן)

איש במערכת הפוליטית ובציבור הכללי לא היה יכול להתעלם בשנה האחרונה מדוד ביטן, המטאור הפוליטי שנכנס בסערה לזירה ולא השאיר אף אחד אדיש אליו. הודעתו אתמול (ד') כי החליט לפרוש מתפקיד יו"ר הקואליציה בשל פרשת השחיתות בעיריית ראשון לציון, שבגינה נחקר בחשד לעבירות שוחד, הפכה אותו מהאיש החזק בכנסת לאדם בצרות.

 

האיש שכיהן כסגן ראש עיר בעיריית ראשון לציון והיה לאחת הדמויות המוכרות והחזקות בעיר, נחשב מאז ומתמיד לדמות מפתח בשטח הליכוד, אבל היה אנונימי לחלוטין בציבור הישראלי. בכנסת הוא מכהן קדנציה אחת בלבד. הוא נבחר בקלות יחסית על משבצת ששוריינה לנציג השפלה, אבל המריא במהירות בעיקר בשל סגנון בוטה וטון חריף וגם כיוון שלא היסס להשמיע את דעתו גם כשהייתה לא פופולרית - ובתדירות גבוהה וחריגה בנוף.

 

גם נאמנותו לראש הממשלה בנימין נתניהו לא הייתה מוטלת בספק. ביטן היה למוציא ולמביא גם כשהמשימות היו מורכבות וגם כשהיו כאלה שאי אפשר לבלוע בקלות. בכנסת ובממשלה אומרים כולם: אפשר לא להסכים עם הסגנון והתכנים של ביטן, אבל אי אפשר להתעלם מהעובדה שהיה לאחד מראשי הקואליציה הבולטים בליכוד.

 

ביטן נאלץ לתמרן בתקופה רגישה מאוד, כשראש הממשלה מצוי בחקירות משטרה ושעה שחברי הכנסת מהליכוד, מי מטעם עצמו ומי מטעם נתניהו, היו מאתגרים אותו ואת הקואליציה ביוזמות חקיקה פרסונליות שנויות במחלוקת. את ההצעות האלה נאלץ ביטן להוציא אל הפועל חרף קשיים רבים שהתעוררו בדרך ולעיתים גם לשאת בכישלונות המביכים של יוזמות שהחלו בקול תרועה ונבלמו לבסוף.

שמר נאמנות לנתניהו (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
שמר נאמנות לנתניהו(צילום: מוטי קמחי)

אבל לא רק המערכת הפוליטית אתגרה את ביטן. גם הוא דאג לתדלק את המותג שתפס כותרות על בסיס יומי, החל במדורי החדשות ועד תוכניות הסאטירה. מדי שבוע היה משחרר התבטאות שנויה במחלוקת ומסיט את האש אליו. בחלק מהמקרים היו אלה פיצוצים מבוקרים, שנועדו לחולל שיח ספציפי שביטן חפץ בו, ובמקרים אחרים, למשל כשטען כי רצח רבין אינו פוליטי, גרמו לו התבטאויותיו לא מעט כאב ראש, וכנראה שבדיעבד גם היה מוותר עליהן.

 

אבל את עוצמתו הרבה צבר לא רק מהופעות תקשורתיות רבות, אלא גם כי דאג לשלב אותן עם מפקד כמעט חסר תקדים של אנשי ליכוד שהתפקדו תחתיו, וביום קריאה היו אמורים לספק לו את העוצמה הפוליטית הנדרשת לסגירת דילים ולהיבחרו בצמרת הליכוד.

 

בשבועות האחרונים ולאור עבודתו הטובה ונאמנותו חסרת הפשרות לנתניהו עלתה האפשרות שיכהן בקרוב כשר בממשלה, מהלך חריג יחסית בליכוד עבור מי שנכנס בקדנציה הראשונה, אך הוא קיבל מייד עדיפות על פני חברי כנסת ותיקים דוגמת אבי דיכטר ואחרים. באופוזיציה מספרים כי גם ביחסים עם הסיעות המתנגדות לנתניהו ידע ביטן לעשות את הדילים הנכונים כדי לאפשר לקואליציה לשרוד.

 

פעולותיו, משיתופי פעולה עם הרשימה הערבית המשותפת לצורך קיזוזים בהצבעות ועד השגת פשרות שהוביל במלחמות הכי קשות, כמו חוק חזקת הגיל הרך ואחרים, הפכו אותו לאיש החזק במשכן. גם הקרבה לנתניהו הועילה לטיפוח התדמית.

 

ח"כ קיש מדבר על פרישתו של ביטן    (צילום: חגי דקל)

ח"כ קיש מדבר על פרישתו של ביטן    (צילום: חגי דקל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

החקירה שהביאה להסתבכות

אלא שבדיוק כשביטן הגיע לשיא מבחינת עבודתו הפרלמנטרית, התודעה הציבורית והסיכויים להפוך לשר, החלו לרחוש במסדרונות סיפורים שהוא סוחב מתקופת כהונתו ברשויות המקומיות. מפעם לפעם צצו כתבות על חובות ועל ניהול בעייתי של קבוצת הכדורגל שעמד בראשה, אבל ביטן הקפיד להדוף אותן ולדקלם את המסר הקבוע שלו, שלפיו מדובר ברדיפה פוליטית שלא עומד מאחוריה דבר.

 

השמועות והרחשים בעניינו קיבלו תפנית דרמטית ב-3 בדצמבר. בשעה שבע בבוקר, בשיחת טלפון קצרה, עדכן ראש אגף החקירות במשטרה את יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, כי ביטן אמור להתייצב לחקירה. על הפרק: חשדות כבדים הנוגעים לשחיתות ולעבירות על טוהר המידות.

זה שיוצא וזה שבא. ביטן ואמסלם (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
זה שיוצא וזה שבא. ביטן ואמסלם(צילום: מוטי קמחי)

מאז החלה הדעיכה המהירה. גורמים פוליטיים שעבדו בצמוד אליו סיפרו שאף שהתעקש לשדר עסקים כרגיל ואף הגיע לכנסת יום אחרי חקירה ממושכת ומתישה, לא היה קשה לזהות שהוא אינו כתמול שלשום. למרות הצהרותיו, המוטיבציה שלו לטפל בפלונטרים המתעוררים בוועדות הלכה ופחתה, ולעזרתו נחלצו ח"כ יואב קיש והשר המקשר בין הכנסת לממשלה, יריב לוין.

 

ביטן המשיך להגיע לכנסת כמעט באופן תדיר, אבל נראה מוטרד ועייף. גורמים שראו אותו ושוחחו איתו אמש במשכן טענו שבשעות שקדמו להודעת פרישתו מניהול הקואליציה הוא נראה רע במיוחד. הוא הרבה להסתודד ולהתייעץ, ורק אתמול, לאחר שהתברר כי ממתינות לו עוד שלוש חקירות משטרה ארוכות בשבוע הבא, הודיע לראש הממשלה נתניהו כי הוא פורש מתפקידו.

 

מה שהתגבש אצלו בשבוע האחרון כדבר הנכון לעשות, הבשיל אתמול עם ההבנה שגם מבחינת לוחות הזמנים הוא לא יוכל לתפקד כרגיל. לא ברור בשלב זה אם הקריירה הפוליטית של ביטן כבר מאחוריו ולא ברור עדיין אם יתפטר ויתפנה לטיפול בענייניו המשפטים. כך או כך, סיפור עלייתו ונפילתו של אחד האנשים הקרובים ביותר לנתניהו בתקופה האחרונה - היה ונשאר לאחד המדוברים ביותר במערכת הפוליטית והכנסת. תחילה בגלל ההצלחה, עכשיו בגלל הנפילה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
דוד ביטן
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים