לחלום על פראג
"מסביב לשולחן ב-80 יום", פרק 4: הביקור בבירת צ'כיה הסתכם בהפסדים של 11 אלף אירו בטורנירי פוקר, אך למרות זאת אפשר להגדיר את 2017 כמוצלחת ורווחית ביותר. הבלוג של אייל שמחון, החובבן שהפך למקצוען
"אתה רוצה לשמוע את דעתי הכנה?" שאל אותי בטיסה חזרה מפראג אסי משה, שחקן הפוקר הישראלי המצליח ביותר בשנים האחרונות (רווחים של כ-2 מליון דולר), "אני חושב שבלי בסיס תיאורטי נרחב וניסיון קודם רב באונליין יהיה לך קשה מאוד להתפרנס מטורנירים חיים". לא היה לי פשוט לשמוע את זה באותו הרגע, מודה.
אז מה זה בעצם ניסיון באונליין ולמה הוא חשוב כל כך בקריירה של שחקן הפוקר?
קודם כל נתחיל מקצת רקע: משחקי הפוקר ברשת החלו להיות זמינים בסביבות סוף שנות ה-90, אבל התפנית האמיתית – או ה-Poker boom כפי שהיא מתוארת בספרי ההיסטוריה – הגיעה רק ב-2003. באותה שנה, רואה חשבון חובבן מארה"ב בשם כריס מאנימייקר (כן כן, זה שמו האמיתי) שיחק בטורניר באינטרנט שדמי הכניסה לו היו 40 דולר. הפרס באותו טורניר היה כרטיס כניסה לאירוע המרכזי של ה-WSOP בשווי 10,000 דולר. כריס מיודענו, שכלל לא תכנן לשחק באותו טורניר, הצליח לזכות בכרטיס הנכסף ולהעפיל לאירוע המרכזי של אליפות העולם.
839 משתתפים פקדו באותה השנה את האליפות. מאנימייקר הצליח לגבור על כולם ולזכות בצמיד האליפות היוקרתי ובפרס צנוע של 2.5 מליון דולר. לא רע בשביל השקעה של 40 דולר. החלום להתעשר בן רגע הפך למציאות ומיליוני שחקנים חדשים נכנסו לעולם האונליין פוקר. שנה לאחר מכן השתתפו באליפות העולם 2,576 שחקנים, שחלק גדול מהם הגיע דרך טורנירים באינטרנט. השיא נשבר שוב ב-2005 עם 5,619 משתתפים וב-2006 פקדו את התחרות 8,773 משתתפים. עם השנים הפך הפוקר למקצוע לגיטימי ממנו מתפרנסים לא מעט שחקנים.
יש גורמים רבים לשנה המוצלחת בחיי, אבל העיקרי שבהם מבחינתי הוא בחור בשם עידו, חבר טוב ומקצוען אונליין שמדריך אותי כבר שנה. הרומן של עידו עם הפוקר התחיל כמו אצל רוב השחקנים. שיחת חולין לפני 10 שנים עם מישהו שהרוויח 50 דולר מפוקר במחשב גרמה לו להיכנס לעולם האונליין, ומאז הוא לא הסתכל אחורה. הפקדה ראשונית של 10 דולר הביאה אותו לרווחים של... ובכן, הרבה.
לצורך ההשוואה, אני מעריך שב-2017 שיחקתי כ-100 טורנירים חיים. על פניו, נראה שמדובר בניסיון לא מועט. עידו, לעומת זאת, משחק כאלף טורנירים בחודש. איך, אתם שואלים? המשחק באונליין הוא מהיר הרבה יותר ומאפשר לשחק סימולטנית במספר רב יותר של טורנירים. עידו משחק בממוצע כ-20 טורנירים במקביל ולמרות זאת לא מפספס אפילו פרט אחד. תכפילו את מספר המשחקים שלו בחודש ב-10 שנים ותקבלו הרבה מאוד ניסיון פוקר. אותו ניסיון שעליו אסי משה דיבר בטיסה.
"אני מקווה שאתה לא מתבאס מזה שלא הלך בפראג. אני חושב שזה דווקא מצוין בשביל החוסן המנטלי שלך, להתחיל לא טוב. פשוט תמשיך לעבוד קשה על המשחק ולשחק איי גיים, ואני בטוח שהתוצאות יגיעו בהמשך".
את ההודעה הזאת קיבלתי לפני יומיים מעידו, אחרי שגם את הנסיעה לפראג סיימתי עם הפסד כספי. בשונה מאסי משה, עידו מאמין שגם בחור כמוני, ללא ניסיון רב בתחום האונליין, עדיין יכול ללמוד מספיק כדי להתפרנס מזה. איך בדיוק? תחשבו על הבחורה החרשנית באוניברסיטה שמגיעה לכל השיעורים, יושבת בשורה הראשונה, כותבת, שואלת, מתעניינת, מתמצתת, מדגישה עם מארקר ולבסוף רגע לפני המבחן שולחת לכם את הסיכומים. לימודים הם חלק בלתי נפרד מהמשחק וכשלומדים ממישהו עתיר ניסיון כמו עידו זה בהחלט יכול להיות סוג של קיצור דרך להצלחה.
לאלו מכם שלא יודעים, שוק האונליין פוקר בישראל נסגר לפני שנה והרבה מאוד שחקנים ישראלים טובים מצאו את עצמם פתאום ללא פרנסה. חלקם עברו לשחק לייב, חלקם עזבו את הארץ, חלקם מצאו פתרונות יצירתיים וחלקם פשוט מצאו עבודה נורמלית. עידו התנסה בהכל והגיע להחלטה שב-2018 הוא פשוט עובר לברלין כדי לשחק פול טיים. כנראה אחד הדברים הכי טובים שהיו יכולים לקרות לי. החלום שלי להפוך מחובבן למקצוען קיבל תפנית וחיזוק חיובי בדמות שותף למסע שהוא גם חבר טוב וגם שחקן מהטופ העולמי שאפשר ללמוד ממנו המון.
התוכניות שלי והיעדים אליהם אני מתכנן לנסוע השתנו לא מעט בחודשיים האחרונים וכרגע התכנון הוא לעבור לגור בפראג, שתהווה בסיס ממנו אצא לטורנירים באירופה ובהמשך כנראה לברלין. בין לבין יש לי מספר נסיעות מעניינות:
11 בינואר – IPC – אליפות ישראל בוורנה: אירוע מרכזי בעלות של 400 אירו שסגור רק לישראלים. קרנבל פוקר עם כל הפרצופים המוכרים מהקהילה שבסיומו יוכרז אלוף ישראל. ב-2016 נערך אירוע דומה בווינה שבו הצלחתי להגיע למקום השלישי ולזכות בכ-17 אלף אירו. בפברואר השנה הצלחתי לסיים במקום השני בווינה ולגרוף 20 אלף אירו והשנה אני מקווה מאוד להתקדם עוד מקום אחד וסוף-סוף לקחת את הגביע.
20 בינואר – WSOPC – סבב אליפות העולם מגיע למרקש שבמרוקו: מקום שתמיד חלמתי לטייל בו (כן כן, יש לי שורשים). מעבר ליעד המיוחד, מדובר בפילד יחסית קל, כלומר רמת השחקנים שם אינה גבוהה. אני מגיע לפסטיבל הזה אחרי שבשני האירועים הקודמים שלו ברוטרדם וברוזבדוב הצלחתי לזכות בטבעות אליפות, ויש לי עכשיו הרבה תקוות להמשיך את המומנטום ולזכות בטבעת נוספת.
1 בפברואר – פסטיבל פוקר גדול שיתקיים באתר סקי באוסטריה: בבוקר סקי, בערב פוקר. כל מילה מיותרת.
סיכום פראג
מספר הטורנירים ששיחקתי בהם: 11.
מספר זכיות: 2 – 5300 אירו ומקום 13/577 בטורניר צד.
מאזן סופי: מינוס 11,000 אירו.
מילה לסיום השנה
שנת 2017 הייתה שנת הפריצה שלי בפוקר. למרות שסיימתי אותה עם שלושה פסטיבלים רצופים בהם אני מפסיד, אני עדיין יכול לסכם אותה כמוצלחת ורווחית ביותר. 2018 תהיה עבורי המבחן האמיתי ובמהלכה אשים יותר דגש על לימודים ואנסה להבין האם אני יכול להתפרנס מזה בטווח הארוך. שיהיה לי בהצלחה.