שתף קטע נבחר

 

התמתנות גם במשכנתאות: "ירדו השנה ב-10% ל-53.5 מיליארד"

גם שוק המשכנתאות חווה קיפאון, בדומה לנתונים בענף הדיור. הערכות במערכת הבנקאית: סך המשכנתאות שנטל הציבור מהבנקים במהלך השנה החולפת מסתכם ב-53.3 מיליארד שקל. מדובר בירידה של 10% בהשוואה לשנת 2016. עוד בשנה האחרונה: הריבית ירדה והמשכנתאות הוזלו

הקיפאון בביקוש לדירות, שבא לידי ביטוי בנתוני הנדל"ן בחודשים האחרונים, ניכר גם בהיקפי המשכנתאות שלוקח הציבור מהבנקים: במערכת הבנקאית מעריכים כי סך המשכנתאות שנלקח בשנת 2017 מסתכם ב-53.3 מיליארד שקל. מדובר בירידה של 10% בהשוואה לשנה שעברה וירידה של 18% בהשוואה לסך המשכנתאות שנלקחו ב-2015, שנת השיא בהיקפי המשכנתאות.

 

 

בבנק ישראל טרם פרסמו נתונים על החודשים נובמבר-דצמבר. עם זאת על פי בדיקת ynet, סך המשכנתאות שנלקחו במהלך חודש נובמבר במערכת הבנקאית הסתכם ב-4.8 מיליארד שקל, גידול של כ-25% בהשוואה לחודש הקודם (שהושפע מתקופת החגים) וגידול מתון של כ-3% בהשוואה לנובמבר שנה שעברה, אז עמד הסכום על 4.68 מיליארד שקל.

 

גורמים במערכת הבנקאית מעריכים, בהתחשב בנתונים עד כה, כי בחודש דצמבר צפוי ההיקף להיות מעט גבוה יותר ולנוע סביב ה-5 מיליארד שקל. אם יתממשו הערכות אלה, כאמור, סכום המשכנתאות הכולל שנלקח ב-2017 יסתכם ב-53.3 מיליארד שקל.

 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
(צילום: Gettyimages)
 

ומה קורה עם הר החובות הכולל של הישראלים, לדיור ושלא לדיור? מנתוני בנק ישראל שפורסמו בימים האחרונים עולה כי יתרת החוב של משקי הבית גדלה ברבעון השלישי של שנת 2017 ב-5 מיליארד שקל לסכום של 524 מיליארד שקל. יתרת החוב לדיור עלתה ברבעון זה ב-3.9 מיליארד שקל (1.2%) ומתחילת השנה היא עלתה ב-14 מיליארד שקל (4.4%). היא מסתכמת, נכון לסוף חודש ספטמבר, ב-332 מיליארדי שקלים.

 

למרות שיתרת החוב עלתה, בבנק ישראל מציינים כי חלה האטה בקצב הגידול, הן בחוב לדיור והן בחוב שאינו לדיור. כך ברבעון השלישי של השנה נמשכה הירידה בהיקף נטילת משכנתאות חדשות והיא הסתכמה בכ-13.7 מיליארד שקל. זאת, לעומת כ-16 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד.

 

התחרותיות חוזרת לענף, לוקחי המשכנתאות מרוויחים

אחרי עליה מתמשכת בריבית המשכנתאות, ניכר מחודש פברואר השנה שינוי מגמה שהוביל להוזלה בריבית בכל מסלולי ההלוואה.

 

הירידה של החודשים האחרונים מגיעה אחרי תקופה של עליה דרמטית בריבית שהתאפיינה גם בחוסר תחרותיות מצידם של הבנקים. נזכיר כי מאז אמצע 2015 ועד ינואר 2017 זינקו הריביות בשיעור של מאות אחוזים. כעת, כאמור, ניכרת ירידה, אם כי המספרים עדיין רחוקים מאוד מהריביות הנמוכות שראינו לפני שנתיים.

כך לדוגמה במשכנתא ממוצעת בסך של כמיליון שקל שנלקחה ל-30 שנה, הריבית במסלול צמוד הפריים ירדה בשיעור של כ-40% ועומדת כיום על 0.95% לעומת 1.6% בתחילת השנה. הריבית המשתנה כל 5 שנים וצמודת המדד ירדה במהלך השנה בשיעור של כ-20% והיא עומדת כיום על 2.9% לעומת 3.5% בתחילת השנה. כך גם במסלול הריבית הקבועה הלא צמודה נרשמה ירידה בשיעור של כ-15% מרמה של 4.5% בתחילת 2017 לעומת 3.85% כיום.

 

לשינויים הללו בריבית יש כמובן משמעות כספית – התשלום עבור המשכנתא קטן באופן משמעותי. כך, ההחזר למשכנתא ממוצעת בסכום של מיליון שקל שנלקחת כיום ל-30 שנה, זול יותר בכ-116,000 שקל לעומת הלוואה דומה שנלקחה בינואר 2017.

 

ההערכה היא כי הקיפאון בשוק הדיור בחודשים האחרונים ובעקבותיו גם הירידה בביקוש למשכנתאות, החזירו את התחרותיות בענף.

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:


פורסם לראשונה 24/12/2017 07:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים