שתף קטע נבחר
 

מונעים קורוזיה: כך תצבעו מתכות בבית ובגינה

גדרות, מעקות, סורגים ורהיטים – פרטי מתכת מחייבים תחזוקה וצביעה מחדש. באיזו תדירות? תלוי במיקום שלהם. לא בכל מקרה צריך למהר ולהזמין בעל מקצוע: כיצד תעשו זאת בעצמכם, מדוע שלב ההכנה הוא קריטי לעמידות הצבע, מהן הטעויות הנפוצות ומתי כלל לא מומלץ לצבוע את המתכת? אתר "המקצוענים" עם המדריך

ישנם מתקנים רבים ברחבי הבית והגינה העשויים ממתכת, ומחייבים תחזוקה: סורגים, מעקות, שערים, גדרות ורהיטים. החשיפה לשמש, הפרשי הטמפרטורה הקיצוניים בין החורף לקיץ והחשיפה לגשם גורמים לבלאי של המתכת. באילו מקרים יש לצבוע ובאילו מקרים להחליף את המתכת מטעמי בטיחות, מאילו טעויות כדאי להימנע בשלב הצביעה והכנת המשטח ומתי כדאי להשאיר את העבודה לבעל מקצוע? לפניכם העצות.

 

עוד כתבות בנושא:

איך מונעים עובש בבית

נקודות התורפה של מערכות אזעקה ומיגון לבית  

סימנים של רטיבות

 

מה ההבדל בין צביעת מתכת בפנים הבית אל מול צביעה שלה כשהיא מיועדת לחוץ?  

ההבדל העיקרי הוא בתנאי החשיפה של המתכת. באזורים בהם המתכת נמצאת בתנאי חוץ, היא תהיה בעלת נטייה לחלודה כתוצאה מחשיפה ללחות, מקרבה לים, מזיהום אוויר ומקרינת קרני השמש. כמובן שאם המתקן מלא בקורוזיה, צבע לא יפתור את הבעיה אלא רק "יסתיר" אותה. במצב כזה הסורג או המעקה יהפכו למפגע בטיחותי של ממש ויש להחליפם. לעומת זאת, אם מדובר בברזל מגלוון, ומקפידים על תחזוקתו, הוא יחזיק מעמד לאורך זמן רב יותר.

 

האם כדאי לצבוע לבד או בעזרת בעל מקצוע? "במקרים של מתכות החשופות לתנאי חוץ, נמליץ על צביעת המתכת בצבעים דו-רכיביים המותאמים לצביעה חיצונית, בעלי עמידות גבוהה יותר", אומר אריק אבדלס, מנהל טכני בתחום התעשייה בנירלט. "כאשר צובעים מתכת הנמצאת בתוך מבנה סגור ואינה נתונה לתנאי סביבה קשים, צבעים בעלי מרכיב אחד יספיקו, ויתאימו יותר לשימוש הצרכן הביתי".

 

באילו מקרים ניתן לצבוע לבד ובאילו מקרים אין ברירה אלא להזמין בעל מקצוע שיעשה זאת? "אם לא נדרשת הכנה מיוחדת של המתכת לפני הצביעה, ואם סוג הצבע המתאים הוא צבע חד-רכיבי, ניתן לצבוע עצמאית", אומר אבדלס. "לעומת זאת, כאשר המתכת אמורה להיות עמידה לאורך זמן, ומשלבת שימוש בצבעים דו-רכיביים, אשר הם צבעים תעשיתיים המיועדים לשימוש מקצועי, כדאי להשאיר את העבודה לבעל מקצוע מיומן".

 

   (shutterstock) (shutterstock)
(shutterstock)

מהם שלבי הצביעה?

שלב ראשון – הכנת השטח הנצבע: שלב הצביעה החשוב ביותר הינו הכנת השטח הנצבע. "טעות נפוצה של המיישמים, בין אם צרכנים פרטיים ובין אם בעלי מקצוע היא שאינם נותנים חשיבות מספקת לשלב זה", מסביר אבדלס. "שלב זה כולל ניקוי של המתכת משומנים מאבק ומזיהומים. בשלב זה יש להסיר חלודה רופפת, וצבע ישן שהחל להתקלף. כאשר המתכת חדשה, יש לקחת בחשבון את סוג המתכת (שחורה, מגולוונת, אלומיניום) ולבצע הכנת שטח בהתאם להנחיות בדף הטכני של היצרן".

 

שלב שני – צביעה בצבע יסוד (צבע מקשר): לא בכל המקרים נידרש ליישום בצבע יסוד לפני צביעת צבע עליון. "יש לבחון זאת בהתאם להוראות היצרן על אופן הכנת השטח לפני הצביעה", מציין אבדלס. "במידה ונדרש יישום צבע יסוד, יש לבחור צבע יסוד המתאים לסוג ולמצב המתכת הקיימת, כדי שהצבע ייאחז עליה בצורה טובה. יש לפעול בהתאם להמלצת היצרן. צבע היסוד חשוב להגנה על המתכת ולהקניית היאחזות טובה יותר של הצבע העליון, ומניעת קילופי צבע בהמשך".

 

שלב שלישי – שכבת צבע עליונה: "לאחר יישום צבע היסוד יש לבצע שכבת צבע עליונה לפי המלצת היצרן", מסביר אבדלס. "כמו כן, עובי שכבת הצבע העליונה הנדרשת בכל שכבה, נגזר מהעמידות הנדרשת ויש לוודא התאמת העובי להגנה הדרושה. על מנת לשמור על אחידות הצביעה, ערבבו היטב את החומר לפני ובמהלך השימוש".

 

צבעים על בסיס מים לצביעת מתכת

אם בעבר היינו רגילים לצבוע מעקות, גדרות, סורגים, משקופי מתכת, שערים, רהיטי גן ומתקנים נוספים בצבעים על בסיס ממיס, היום תוכלו למצוא על מדפי בתי המסחר והרשתות גם צבעים על בסיס מים שפותחו במיוחד לצורך צביעת מתכות. אבדלס: "ניתן למצוא צבעים אלו במגוון טקסטורות ורמות גימור שונות, עם היתרונות המובהקים של צבעים על בסיס מים: ידידותיים למשתמש, ללא ריח לוואי ובעלי עמידות חיצונית גבוהה. בצבעים על בסיס מים, ישנם תוספים מונעי קורוזיה. מלבד זאת העובדה שהם מעכבים היווצרות חלודה הם גם גורמים לכושר הידבקות גבוה של הצבע לתשתית הנצבעת. לכן, צבעים על בסיס מים הם בעלי יכולת התחברות מעולה למתכות שונות: מתכת מגולוונת, אלומיניום, ברזל שחור/חלוד, אך חייבים ליישם לפני המריחה שלהם חומר יסוד מקשר".

 

באילו מקרים לא ישתלם לצבוע את המתכת?  

"אם החלודה החלה לכלות את המתכת המיועדת לצביעה, שכבת צבע תעזור, שכן הקורוזיה תחדור דרך שכבות הצבע", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "בנוסף, יש לבדוק מהן עלויות הצביעה בהשוואה לעלות אותה מתכת שנרצה לצבוע. יהיו מקרים שיהיה כלכלי יותר להחליף את המתכת מאשר לחדש את צביעתה".

 

מה החשיבות של המרקם, והאם זה משפיע על ההכנה לקראת הצביעה ועל הצביעה עצמה?

"המרקם של המתכת משפיע רק על התוצאה הדקורטיבית", אומר אבדלס. "אין לכך חשיבות בתהליך הכנת המתכת או בצביעה עצמה. אם נתיז את הצבע, נקבל מרקם אחר מאשר אם ניישם אותו בהברשה".

 

הטעויות הנפוצות וכיצד כדאי להימנע מהן

ישנן מספר טעויות נפוצות בצביעת מתכות. העיקרית היא אי הכנת שטח הצביעה. "אם לא מנקים את פני השטח לפני יישום הצבע, הלכלוך ימנע חיבור מיטבי של הצבע למתכת", מסביר אבדלס. "כמו כן, צביעה ישירות על חלודה אינה מומלצת. יש לשפשף את פני השטח ולהסיר את החלודה הרופפת לפני כן, וליישם צבע מקשר מתאים לפני הצביעה. טעות נוספת, היא להשתמש במדלל שאינו מתאים לסוג הצבע. למשל, דילול של צבע על בסיס מים עם טרפנטין, יהפוך את הצבע ללא ראוי לשימוש".

 

מחפשים מסגר? לחצו כאן

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים