בקול ענות חלושה: בארה"ב מרוצים מהשתיקה אחרי ההכרה בירושלים
בממשל האמריקני התכוננו במתח לתגובה שתגיע להכרזת טראמפ על ירושלים כבירת ישראל, בעיקר ממדינות ערב המתונות ובהן מצרים וירדן וגם לאישור ההחלטה בעצרת הכללית נגד ההצהרה. בוושינגטון הופתעו: "הכול פוליטיקה". נתניהו: "אבו מאזן החליט שהוא פורש מהתהליך"
"העבודה המאומצת השתלמה". כך אומרים בממשל האמריקני לאחר סוף השבוע שבו התמודדו עם השלכות החלטת העצרת הכללית לבטל את ההצהרה של הנשיא דונלד טראמפ להכיר בירושלים כבירת ישראל. במקביל, ראש הממשלה בנימין נתניהו תקף את הנשיא הפלסטיני אבו מאזן: "הוא החליט שהוא פורש מהתהליך ולא מעניין אותו המענה שארה"ב תביא. מי שלא רוצה בפתרון זה הפלסטינים. שורש הסכסוך לא טמון בישראל אלא באיראן ובטרור שהיא מפריחה. מי שעיניו בליבו, לא יכול להתכחש".
בארה"ב הכינו את עצמם לזעם, בעיקר בקרב מדינות ערב, ואף לנזק דיפלומטי - גם בעקבות הצהרת טראמפ כי "יעניש" את המדינות שיצביעו בעד ביטול החלטתו. כעת, לאחר ששככה הסערה, בוושינגטון מביעים שביעות רצון. "התגובה הייתה די שקטה לעומת מה שציפינו", אמר גורם אמריקני ל"וושינגטון פוסט". "היו תגובות כועסות, אבל הן היו דוממות למדי".
גורמים בממשל מספרים כי טראמפ נראה יותר עצבני מאשר מופתע מהתגובות שהגיעו לאחר הכרזתו על ירושלים. "הוא אמר שהוא בסך הכול אימץ במציאות החלטה שהיא אמת היסטורית", אמרו הגורמים.
לפי ה"וושינגטון פוסט", עיקר המאמצים הופנו למדינות ערב המתונות, קרי מצרים וירדן. בקהיר הופעל לחץ כבד על הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי לבטל את ביקורו של סגן הנשיא מייק פנס, אך האחרון ביטל ממילא את נסיעתו בשל ההצבעה בקונגרס על רפורמת המס. עבור האמריקנים ירדן היא מקום ביקור קבוע בזמן נסיעות של בכירי ממשל למזרח התיכון, אך פנס לא היה מיועד להגיע לשם.
"צריך לשים לב לפוליטיקה כי בסופו של דבר זה שם המשחק. הופעלו מאמצים גדולים כדי למתן את התגובה גם בירדן וגם במדינות המפרץ ואף בסעודיה. אותו דבר עשו גם במצרים. באותן מדינות פרסמו הודעות גינוי, אבל הן עשו את המוטל עליהן בלבד לאחר החלטת הנשיא", אמר גורם בכיר לשעבר במחלקת המדינה לעיתון האמריקני.
במחלקת המדינה הדפו את הטענות כי הכרזת טראמפ תפגע בתוכניות של הנשיא האמריקני להציג תוכנית שלום במזרח התיכון בשנה הבאה. "מערכות היחסים של ארה"ב עם מדינות אחרות ידעו עליות ומורדות וזה לא חדש", אמרה דוברת מחלקת המדינה הת'ר נוירט. "אנחנו מסתכלים קדימה ואנחנו משוכנעים שתוצג תוכנית כזו".
על רקע הכרזת טראמפ מבהיר הבית הלבן שוב ושוב שהמדיניות האמריקנית היא לא תמיכה דה-פקטו בסיפוח מזרח ירושלים, והמסר הזה מכוון בעיקר לאוזן הפלסטינית. "טראמפ לא החליט את מה שהחליט בהינף יד", אמר גורם אמריקני ל"וושינגטון פוסט". "היה דיון מקיף על היתרונות והחסרונות של ההחלטה הזו על תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים".