הממשלה אישרה: יותר ממיליארד שקל לקצבאות נכים כבר בינואר
לפי ההצעה, 1.45 מיליארד שקל יוקצו להגדלת קצבאות הנכים כבר החל מחודש הבא. מדובר רק בפעימה ראשונה למימוש ההסכם שגובש עם ארגוני הנכים ובאוצר עושים מאמץ להביאו להצבעה במליאה כבר מחר. בארגוני הנכים שהיו חלק מגיבוש ההסכם חלוקים בדעותיהם
הממשלה אישרה פה אחד את הצעת ראש הממשלה בנימין נתניהו ושרי האוצר והרווחה, משה כחלון וחיים כץ, להקצות 1.45 מיליארד שקל להגדלת קצבאות הנכים כבר החל מחודש ינואר הקרוב. ההחלטה טעונה את אישור ועדת הכספים של הכנסת שאמורה לאשר את כספי הרזרבה, אך דבר התוספת תובא לאישור המליאה כהצעת חוק ממשלתית ובמשרד האוצר עושים מאמץ להביאה לאישור בקריאה ראשונה כבר מחר. יש להזכיר כי הנכים איימו לשוב לכבישים אם ההצעה לא תעבור בכנסת עד 31 בדצמבר.
מדובר בפעימה הראשונה למימוש ההסכם שגובש עם נציגי ארגוני הנכים. המהלך יאפשר לביטוח הלאומי להיערך לתשלום הקצבה המוגדלת כבר בחודש ינואר כפי שהתחייבה הממשלה. תקצוב ההסכם במלואו יובא לאישור הממשלה בחודש הקרוב במסגרת אישור תקציב המדינה לשנת 2019.
"אנחנו ממשלה שעושה דברים גדולים בתחום החברתי", אמר נתניהו לאחר אישור ההחלטה. "אנו באים עם תוספת ענקית שלא הייתה עשרות שנים. זה צעד מבורך". שר האוצר כחלון הוסיף: "מה שקרה הוא תיקון עוול היסטורי לאוכלוסייה שמגיע לה את הכסף הזה, אוכלוסייה שהקצבאות שלה לא עודכנו שנים רבות. זה היה מסע לא קל, אבל אני שמח שתיקנו את זה והנכים יוכלו לקבל קצבאות שיאפשרו להם להקל במעט את החיים שלהם".
העלאת הקצבאות תהיה באמצעות הצעת החוק הממשלתית של שר הרווחה חיים כץ, שייעשו בה התאמות למסגרת התקציב המעודכנת וייכללו בתוכה גם 75 אלף הקשישים הנכים, שלא היו חלק מהמתווה שסוכם בספטמבר בין חלק מארגוני הנכים לממשלה. בנוסף, 50 מיליון שקלים יועברו לנכים עיוורים. הצעת החוק צפויה להיות מאושרת היום בוועדת השרים לענייני חקיקה.השר כץ בירך על ההסכמות: "אני שמח שהצלחתי לשכנע את הממשלה כי לא ניתן לדלג על תוספת לקשישים הנכים והעיוורים".
עם זאת, הצעת החוק והגדלת התקציב לא מתייחסות לפעימות הנוספות בהעלאת הקצבאות שסוכמו עם נציגי הנכים. בעקבות העברת ההחלטה בממשלה, נחלקות הדעות בין ארגוני הנכים שהיו שותפים למתווה שהוסכם מול נציגי הממשלה בחודש ספטמבר. בעוד שיו"ר ארגון "מטה מאבק הנכים", נעמי מורביה, מברכת על ההחלטה ואומרת כי "אנחנו סמוכים ובטוחים שגם נושא מספר הפעימות וההצמדה לשכר הממוצע במשק יסתיימו כפי שאנו מצפים, במהלך הדיונים בוועדת העבודה והרווחה תוך כדי הכנת החוק לקריאה שניה ושלישית", תגובתו של יו"ר ארגון "נכה, לא חצי בן אדם", אלכס פרידמן, לוחמנית ביותר.
"אנו מביעים התנגדות נחרצת להחלטה ורואים בה הפרה של ההסכם בהובלת יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן", אמר פרידמן. "הדאגה לציבור הנכים הקשישים חשובה ונחוצה, אך הכללתם בתוך המסגרת של ה-4.2 מיליארד שקלים לא הייתה חלק מההסכם ותפחית באופן משמעותי את התוספת שסוכמה לקצבה ובכך תהפוך אותה ללא רלוונטית אל מול יוקר המחייה. הסכמים צריך לכבד".
יו"ר סיעת מרצ ומגיש הצעת החוק להשוואת קצבת הנכות לשכר המינימום, ח"כ אילן גילאון, אמר בתגובה כי "הסכם הפשרה שעליו חתמנו מדבר על העלאת הקצבה ל-4,500 שקלים בארבע פעימות עם מסגרת תקציבית של 4.2 מיליארד שקלים. כל צעד אחר של הממשלה ומשרד האוצר הוא ניסיונות למסמס ולדחות את ההסכם בקש וגבבה. עד שלא יחוקק ההסכם המלא על כל סעיפיו - אני רואה את ההסכם כמופר ואשקול את צעדיי בהתאם כולל חזרה לרחובות. העלאת קצבת הנכות היא תיקון עוול מתמשך כלפי רבע מיליון אזרחים ישראלים עם מוגבלויות".
נציגי הנכים המתנגדים למתווה טוענים שסיכמו עם שר האוצר כחלון על מתווה חלופי, בפגישה שארבעה מהם קיימו עמו בשבוע שעבר. במסגרת המתווה החדש הם טוענים כי כחלון הבטיח להם שהקצבאות יעלו בסכום גבוה יותר ממה שאושר כעת בממשלה, ובמספר פעימות קטן יותר מאשר סוכם בחודש ספטמבר.
מנכ"ל המרכז לעיוור, נתי ביאליסטוק כהן, אמר בתגובה להעלאת דמי הליווי לעיוורים: "אנחנו שמחים על הצעד המבורך הזה שמוכיח שהמאבק שלנו היה צודק ומוצלח. כל התקדמות כזו מחזקת אותנו במאבקנו הנחוש להשוות את דמי הליווי של אנשים עם עיוורון לקצבת הניידות של נכי הגפיים, כך שכל נכה עם עיוורון יקבל את אותו סכום שמקבל נכה גפיים עבור פעולה פשוטה לכאורה של התניידות במרחב הציבורי".