שתף קטע נבחר

 

כריסמס במוסול: חג מולד ראשון בלי דאעש

כשארגון הג'יהאד כבש את העיר והחיל את שלטון השריעה שלו נאלצו הנוצרים להתאסלם, לברוח או למות. שחרורה השנה מאפשר להם לציין חג מולד ראשון זה ארבע שנים - בכנסייה היחידה שעדיין מתפקדת

זמירות וקריאות שמחה מילאו היום (א') את כנסיית סנט פול במוסול, העיר השנייה בגודלה בעיראק. המתפללים שם חגגו את חג המולד לראשונה זה ארבע שנים, הודות לסילוק שלטון הג'יהאד של דאעש.

 

המיסה נפתחה בשירת ההמנון הלאומי של עיראק. העובדה שהקישוטים בכנסייה היו השנה צנועים ושבחוץ חנו כלי רכב משוריינים וניידות משטרה מחשש לפיגועים לא הרסה את החגיגה.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
"זה סימן לכך שמוסול חוזרת לחיים", אמר חוסאם עבוד, נכה בן 48 המרותק לכיסא גלגלים. רק החודש הוא חזר למוסול אחרי גלות בכורדיסטן. כמו עשרות אלפי נוצרים אחרים נאלץ עבוד להימלט ממוסול בשנת 2014, כשדאעש כבש את צפון העיר ואזורים נרחבים במחוז ננווה. ארגון הג'יהאד הורה לנוצרים להתאסלם, לשלם מס, לברוח – או למות.

 

הפטריארך לואי רפאל סאקו קרא היום במיסה למתפללים לשאת תפילה לשלום וליציבות במוסול, בעיראק ובעולם. "במיסה הזו אנחנו שולחים מסר של שלום ואהבה, כי הנצרות היא שליחתו של השלום", אמר.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

ערב חג המולד בכנסיית סנט פול עמדו מוסלמים לצד מאמינים נוצרים בין נרות ועצי חג המולד. מחוץ לכנסייה ניצב דיוקן של תושב נוצרי שנהרג בימי שלטון דאעש – זכר לימים העגומים שעברה העיר בשנים האחרונות.

 

כוחות הביטחון העיראקיים הצליחו לסלק את דאעש ממוסול רק ביולי השנה, אחרי חודשים של לחימה עזה. אובדן השליטה במוסול היה רק תבוסה אחת בשורת תבוסות שנחל דאעש. בשיא מסע הכיבושים שלו שלט דאעש בשליש מעיראק ובחלק גדול מסוריה, ומיליונים נאלצו לחיות תחת מרותו.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

סדינים לבנים עדיין תלויים על מסגרות החלונות של הכנסייה. החלונות נופצו במהלך הקרבות בעיר. פרקד מלקו, גם היא נוצרייה ששבה לעיר מהגלות, אמרה כי המיסה היא מסר לדאעש: "בחגיגה הזו אנחנו אומרים לתושבי מוסול שכולנו אחים – לא משנה מה הדת או המוצא האתני שלנו, ולמרות כל הנזק והסבל". לדבריה המיסה במזרח מוסול היום הייתה "רגע של אושר עצום".

 

כנסיית סנט פול היא כעת הכנסייה המתפקדת היחידה במוסול, והיא פתוחה רק הודות למתנדבים צעירים שבאו לנקות אותה כדי להשיבה לשימוש. "אנחנו חייבים לשקם את כנסיות העיר שנהרסו כדי לעודד את הנוצרים לחזור", אמר עבוד.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הפלישה האמריקנית לעיראק בשנת 2003 גרמה עד שנת 2014 לכ-90% מהנוצרים במוסול לברוח, ורק 2,000 משפחות נוצריות חיו בעיר כשדאעש כבש אותה לפני שלוש שנים וחצי. סאקו קוראת לנוצרים שנמלטו מבתיהם וטרם שבו לחזור ולמלא תפקיד פעיל בשיקום העיר.

 

מינה רמז בת ה-20 חזרה עם משפחתה לפני חודשיים, בדיוק בזמן כדי להתחיל את שנת הלימודים באוניברסיטה. "זו ארצנו, אלה בתינו, ונעשה כל שביכולתנו – יחד עם אחינו בני כל הדתות – כדי לשקם אותה", אמרה. "לעולם לא ננטוש את מולדתנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
המיסה בכנסיית סנט פול. "רגע של אושר עצום"
צילום: EPA
מומלצים