שתף קטע נבחר

לקראת הצבעה על עונש מוות למחבלים: "זעקת אביו של רון ז"ל חייבת להישמע"

הצעת החוק שיזם שר הביטחון ליברמן עשויה לעלות עוד השבוע להצבעה בכנסת, ללא התנגדות מחברי הקואליציה. בעקבות האישום נגד רוצחי החייל רון קוקיא ז"ל בערד וזעקות השבר של אביו, מחריפות משפחות שכולות את הטון: "זהו צעד אחד במסגרת ההרתעה שיש לייצר נגד הטרור". היועמ"ש מתנגד וטוען: העונש לא מרתיע מחבלים

 

 

 

הצעת החוק הקוראת להטיל עונש מוות על מחבלים, שהייתה לחקיקת הדגל מבחינת מפלגת 'ישראל ביתנו' והוכנסה גם להסכמים הקואליציוניים, אושרה בשבוע שעבר בפורום של ראשי סיעות הקואליציה. ההצעה אמורה להגיע להצבעה במליאה כבר השבוע, אם לוחות הזמנים יאפשרו זאת. על פי הסיכום, ייתכן כי החוק יעלה כבר ביום רביעי הקרוב, ככל שיתאפשר לאשרו לצד חוק ההמלצות שאמור לעלות באותו יום. לפי שעה, לא צפויים מתנגדים בקואליציה.

 

באופוזיציה הושמעה באחרונה ביקורת על החוק משום שכבר כיום רשאי בית דין צבאי להטיל עונש מוות על מי שהורשע בפעילות טרור, ככל שהרכב השופטים החליט זאת פה אחד. בשל כך טענו באופוזיציה כי הצעת החוק היא מיותרת. יחד עם זאת מבהירים ב'ישראל ביתנו' כי הצעת החוק מאפשרת לבתי דין צבאיים להטיל עונש מוות על מחבלים גם ברוב רגיל ולפי ההצעה גם בתי משפט אזרחיים יוכלו לגזור עונש שכזה.

 

החייל רון קוקיא, שנרצח בערד (צילום: אילנה קוריאל) (צילום: אילנה קוריאל)
החייל רון קוקיא, שנרצח בערד(צילום: אילנה קוריאל)

 

 

אתמול הוגשו כתבי אישום נגד חאלד אבו ג'ודה מכסייפה, שמואשם ברצח החייל רון קוקיא בערד לפני כחודש ובחטיפת נשקו, ואחיו למחצה זאהי שמואשם בניסיון רצח. בועז, אביו של החייל שנרצח, התפרץ לעבר הנאשמים בפתח הדיון: "אם הייתם בידיים שלי הייתי שוחט אתכם. כלבים בני כלבים. אנחנו רוצים לדעת מי רצח את הבן שלנו, אני אסתכל לו בעיניים, אני אדאג שהוא ימות".

 

"אני קורא לבית המשפט להחמיר עם הרוצחים ובני משפחתם שתרמו לרצח על ידי התנהגות עבריינית. זה חשוב - הן לצדק המגיע לנו כמשפחה של הנרצח, והן כדי להרתיע רוצחים ועבריינים פוטנציאלים אחרים. מעבר לגזר דין מוות שאני חושב שצריך להגיע לרוצחים, או למאסר ממושך, הענישה צריכה להיות גם כלכלית, כמו שלילת זכויות ולשפות את המדינה על ההוצאות והנזקים שנגרמים לה בעקבות הרצח", הוסיף האב הכואב.

 

בועז ולבנה קוקיא. "הענישה צריכה להיות מקיפה וכוללת" (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
בועז ולבנה קוקיא. "הענישה צריכה להיות מקיפה וכוללת"(צילום: הרצל יוסף)

 

משפחות נוספות ששכלו את יקיריהם בפעולות איבה הצטרפו לקריאתו של בועז קוקיא. הדס מזרחי, אלמנתו של ניצב משנה ברוך מזרחי ז"ל שנרצח בפיגוע בערב ליל הסדר לפני כשלוש שנים בקריית ארבע, אמרה ל-ynet: "זעקת אביו של רון קוקיא ז"ל חייבת להישמע לפתחם של מקבלי ההחלטות. הגיע הזמן שמוות של חפים מפשע יענה בעונש מוות שכנגד. אנו קוראים לכלל שרי הממשלה לתמוך בהצעת החוק שתאשר את הוצאתם להורג של מי שרצחו את יקירינו. על מדינת ישראל לייצר הרתעה משמעותית ואמיתית נגד הטרור המשתולל ברחובות".

 

ברוך מזרחי ז"ל, שנרצח בפיגוע לפני שלוש שנים (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
ברוך מזרחי ז"ל, שנרצח בפיגוע לפני שלוש שנים(צילום: עידו ארז)

דני גונן ז"ל. אמו דבורה: "הגיעה הזמן שהממשלה תקדם את ההצעה ביתר שאת" ()
דני גונן ז"ל. אמו דבורה: "הגיעה הזמן שהממשלה תקדם את ההצעה ביתר שאת"

 

דבורה, אמו של דני גונן ז"ל שנרצח בפיגוע לפני שנתיים וחצי ליד היישוב דולב, אמרה ל-ynet: "דרישת פורום 'בוחרים בחיים' של המשפחות השכולות להחלת עונש מוות היא צודקת. הגיע הזמן שממשלת ישראל תקדם את ההצעה זו ביתר שאת. דם יהודי אינו הפקר וחשוב שכל מבצעי הטרור ידעו זאת".

 

מיכל סלומון, שאיבדה שלושה מבני משפחתה בפיגוע לפני כמה חודשים בנווה צוף (חלמיש), אמרה: "עונש מוות למחבלים יכול להוות צעד משמעותי במיגור הטרור. רוצח שפל שלקח חיים חייב לסיים את חייו. רק כך נוריד לאפס את הסיכוי שירצח בשנית. מבצעי הפיגועים יחשבו פעם נוספת בטרם יבצעו את זממם. העונש הוא רק צעד אחד במסגרת מעטפת ההרתעה שיש לייצר. יש להרע את התנאים בבתי הכלא לאותם רוצחים שפלים".

 

"לעצור את תעשיית הרצח"

פורום "בוחרים בחיים" של המשפחות השכולות הוקם לפני כשנתיים וחברות בו יותר מ-100 משפחות שכולות, בעיקר מגל הטרור האחרון, אך לא רק. בקרב משפחות הפורום ניתן למצוא גם משפחות שכולות שאינן יהודיות, כמו משפחתו של יוסף עותמאן שאיבדה את בנה בפיגוע בהר אדר. מטרת פורום המשפחות הוא לקדם את "חבילות ההרתעה" נגד המחבלים שימנעו את הפיגוע הבא. כפי שנחשף באתר ynet וב"ידיעות אחרונות", המשפחות דורשות לקדם את החלת עונש מוות למחבלים שסוכם כי יקודם בין ראש הממשלה לשר הביטחון וכן את הפסקת תנאי המחייה הטובים של המחבלים בבתי הכלא.

 

בית משפחת סולומון בחלמיש, שבו בוצע הרצח ()
בית משפחת סולומון בחלמיש, שבו בוצע הרצח

יו"ר תנועת "אם תרצו" מתן פלג, שתנועתו מלווה את פורום "בוחרים בחיים", אמר: "מדינת ישראל נמצאת תחת מתקפת טרור קבועה ורק יכולותיהן המופלאות של כוחות הביטחון מנעו בשנה האחרונה מאות ניסיונות של פיגועים קשים. עובדה זו מוכיחה כי תעשיית הטרור עדיין בתאוצה והדרך היחידה לבלום אותה היא על ידי יצירת חבילת הרתעה אמיתית. אבן הראשה שלה היא עונש מוות למחבלים. כאשר חבילה זו תכלול את גירוש משפחות המחבלים לעזה, הריסת בתיהם ושלילת זכויות המחבלים בבתי הכלא - יש סיכוי אמיתי לעצור את תעשיית הרצח".

 

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט מתנגד ליוזמת החקיקה של שר הביטחון להטיל עונש מוות על מחבלים. היועץ כבר התנגד ליוזמה שהעלתה שרת המשפטים איילת שקד בעבר להטיל עונש מוות על רוצחי ילדים. היועצים המשפטיים מאז קום המדינה התנגדו להטלת עונש המוות אף שהוא מצוי עדיין בחוק האזרחי או הצבאי.

 

חוות דעת של היועץ המשפטי לממשלה, שהועברה לראש הממשלה נתניהו ולכל חברי ועדת השרים לחקיקה לפני יותר משנה בגלל הצעת החוק של ח"כ דאז אביגדור ליברמן, קבעה כי עונש מוות אינו מרתיע כשמדובר במחבלים.

 

המערכת המשפטית טוענת שהמגמה הברורה במדינות מתקדמות בעולם היא ביטולו של עונש המוות. "מעל לשני שלישים ממדינות העולם ביטלו את עונש המוות. באיחוד האירופי, למשל, חל איסור על עונש מוות", אמרו גורמים במערכת במשפט. המדינה המערבית היחידה שבה מבוצע עונש המוות היא ארה"ב. "גם שם החלו מדינות לבטל את עונש המוות, וכיום רק 31 מהמדינות כוללות בחוקיהן עונש מוות - שבע מהמדינות ביטלו את עונש המוות בעשור האחרון".

 

בתוך כך, משפחתם של חאלד וזאהי התנערו מהם ולא הגיעו לבית המשפט. קרוב משפחתו של זאהי אמר: "הוא לא היה בסוד העניינים. נכפה עליו לעזור לאחיו". בן משפחה נוסף אמר: "הנושא קשה לנו. אנחנו חברים של הרבה יהודים והמעצר של שניהם נפל עלינו כרעם ביום בהיר. חאלד הוא צעיר משכיל, זה לא ברור לנו. אביהם של השניים בהלם טוטאלי ממה שקרה".

 

 

 

 


פורסם לראשונה 24/12/2017 23:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
רוצחי החייל רון קוקיא בבית המשפט
צילום: הרצל יוסף
מומלצים