יולאמו מעונות נוער בסיכון: "יש הזנחה ומשבר עמוק"
עובדי עמותת ענ"ב פתחו בשביתה לאחר ש-254 מהם זומנו לשימוע. שר הרווחה חיים כץ הבהיר שלא יסכים שחברה פרטית תפעיל את המעונות ובהן מסגרות כליאה: "אם בג"ץ פסל בתי כלא למבוגרים אין סיבה שיהיו כאלה לבני נוער"
מלאימים את המעונות: עובדי ענ"ב (עידוד נוער במצוקה), העמותה הגדולה בישראל המטפלת בנוער בסיכון, פתחו אתמול (א') בשביתה ללא הגבלת זמן. העובדים, בהם מדריכים, עובדים סוציאליים, רכזים ואימהות בית, מוחים על החלטת משרד הרווחה לסיים את המכרז להפעלת שמונה המסגרות שהעמותה מפעילה ב-22 השנים האחרונות. בין אותן מסגרות גם מעונות ממשלתיים נעולים, שאליהם נשלחים בני נוער עבריינים כחלופת מעצר, לאחר שכל ניסיונות הטיפול הקודמים בהם לא נשאו פרי.
בעקבות השביתה כ-400 בני הנוער שמטופלים על ידי העמותה נמצאים כעת ללא טיפול הולם, וחלק ניכר מהם שוחררו לבתיהם. 254 עובדי העמותה, המאוגדים בארגון "כוח לעובדים", קיבלו זימון לשימוע לפני פיטורים, וחוששים כי יפוטרו עד סוף חודש ינואר, ושחלק גדול מהם לא ייקלט בחזרה לעבודה על ידי הזכיין החדש.
הזכיין שיפעיל את המכונות ייבחר בימים הקרובים, אך במסיבת עיתונאים שערכו במשרד הרווחה הבהירו כי במקביל יתחיל תהליך של הלאמת המעונות הסגורים שיופעלו ישירות על ידי המדינה בהמשך, תוך פרק זמן שלא יעלה על שנתיים. עובדי ענ"ב ככל הנראה ייקלטו במלואם כעובדי מדינה וימשיכו לעבוד במעונות. השר חיים כץ אמר כי "המגמה היא שכל עובדי עמותת ענ"ב ייקלטו כעובדי מדינה בתנאים משופרים ממה שיש להם היום". זו למעשה התשובה לעובדים ששובתים עקב החשש שיפוטרו.
העובדים הביעו את חששם מזהות הזוכה במכרז, כשחלק מהמתמודדים הן חברות כוח אדם. אם אכן תזכה חברה כזו במכרז, תהיה זו הפעם הראשונה שבה חברה מסחרית מפעילה מסגרת כליאה בישראל - שמונה שנים לאחר שבית המשפט העליון בלם את התוכנית להקמת בית כלא פרטי בישראל.
"בעמל רב הצלחנו לשכנע את בני הנוער הללו לתת אמון במבוגרים", אמרו בוועד העובדים. "עתה הקשר בינינו נקטע בגסות. איזה מסר מקבלים הילדים הללו? וחשוב לא פחות, מי יחליף אותנו? שנים שאנו קובלים על הקושי בגיוס כוח אדם איכותי. ביטול ההסכמים הקיבוציים רק ירע את תנאי ההעסקה במסגרות. מי יגיע לעבוד כאן?".
במשרד הרווחה קחו את טענות העובדים, ואמרו כי נדרשת רפורמה מקיפה ברשות חסות הנוער, שעמותת ענ"ב מפעילה שמונה מתוך 70 המסגרות שתחת אחריותה. הרשות מפעילה מעונות נעולים, חלופות מעצר וכן הוסטלים שיקומיים ופנימיות, המספקים מענה ל-50 אלף בני נוער בגילאים 18-12 הנמצאים בקצה רצף מצבי הסיכון ומוכרים למשרד, באמצעות 1,957 מיטות להשמה. במסגרת הרפורמה ייבנו שלושה מעונות חדשים ועוד כ-15 מעונות ומסגרות של חסות הנוער יורחבו בהשקעה של 150 מיליון שקלים בשנתיים הקרובות, כך שיאפשרו קליטה של 400 נערים ונערות נוספים.
"רשות חסות הנוער מצויה במשבר עמוק ומתמשך מזה עשרות בשנים", אמר השר חיים כץ במסיבת העיתונאים. "בסיורי שטח גיליתי שחלק מהמעונות בתנאים פיזיים ירודים ביותר, מצב תחזוקתי גרוע, הזנחה, ליקויים בטיחותיים ועוד. רשימות המתנה ארוכות הפכו לדבר שבשגרה, בו בזמן שהתפוסה במעונות הממשלתיים של החסות עמדה בפועל על כ-50% בלבד כשהמשרד מעביר תשלום על תפוסה מלאה. כך למשל חלופות המעצר לנערים "מורסא" ולנערות "רותם" נותרו ריקות ובאותה עת נערים נמצאו בכלא, בתאי מעצר או ממשיכים להסתובב ברחובות ולבצע עבירות".
לדברי כץ, "שיטת ההתקשרות של מיקור חוץ במעונות שבהם נמצאים בני נוער שחרותם נשללה על פי צו בית משפט הביאה אותנו למצב העגום שבו אנו נמצאים. לא ניתן יהיה לשפר מן היסוד את הטיפול בנערים ובנערות במצוקה ללא שינוי מהותי בגישת המדינה. לשם כך, אנו זקוקים להשתתפותו הפעילה של משרד האוצר, להקצאת תקציבים ותקנים בהיקפים סבירים ולהשתתפות משרד המשפטים בגיבוש מודל הפעלה חדש וראוי".
"הדבר הנכון ביותר הוא לתת שרות לנערים ונערות במצוקה שלא דרך מיקור חוץ", הבהיר כץ. "לא סביר שנתיר בקטינים את מה שפסלנו לבגירים בדמות בתי סוהר מופרטים. יש לנו כאן הזדמנות לשנות את המציאות בעשרות השנים האחרונות ולהתמקד במתן מענה טיפולי-שיקומי איכותי לנערות ונערים ולהחזירם למסלול חיים תקין ותורם לחברה. אני מקווה שהאוצר יירתם למאמצינו".
דרישות המכרז החדש, שפורסם בחודש אוקטובר, נועדו לטענת המשרד לשפר באופן משמעותי את תנאי המעונות ואת תנאי העובדים בהם: עודכנו מספר המשרות המבוקשות, המפעיל יהיה מחויב להוכיח יכולת לגיוס שוטף ומהיר של עובדים באופן קבוע, כל מפעיל ישלם למדריכים לפחות 30% מעל לשכר המינימום – כ-7,000 שקלים בחודש ומענקי התמדה שנתיים בסך 2,000 שקלים בכל שנה במשך שלוש שנים, הוגדלה משרת אם הבית ונוספו מטפלים. המודל החדש יקר ב-35% לעומת המודל הקיים.