80 מיליון שקל: התוכנית להצלת הנחלים המתייבשים
בחברה להגנת הטבע הגישו תוכנית להצלת שמונה נחלים ברחבי הארץ - ביניהם ציפורי, חדרה, קישון והירדן הדרומי. "השבת החיים לנחלים, יכולה להיות בשורה של ממש לציבור בישראל", אמרו בחברה להגנת הטבע
הגשם ביומיים האחרונים עוד רחוק מלסייע למשק המים וגם השנה צפויה להיות שנת בצורת: החברה להגנת הטבע הגישה לרשות המים תוכנית להצלת הנחלים המתייבשים. מדובר בתוכנית שעלותה כ-80 מיליון שקלים ומטרתה להציל שמונה נחלים ברחבי הארץ.
עד לפני מספר שנים עדיין היה אפשר ליהנות ממים זכים בנחלים, לאורך החופים והעמקים ולטייל בין מעיינות. אבל משבר המים המתמשך בישראל הוביל לפגיעה אנושה בנחלים. מעיינות שמשכו אליהם מטיילים רבים התייבשו, ערוצי הנחלים זוהמו וערכי טבע ונוף ייחודיים לנחלים נמצאים על סף היעלמות.
מפעל ההתפלה שינה את משק המים בישראל, דבר שמאפשר שיקום מקורות המים הטבעיים. "נקודת הזמן הנוכחית מהווה חלון הזדמנויות לשינוי מקיף וכוללני בכל הקשור לסוגיית הנחלים בארץ", נכתב במסמך של החברה להגנת הטבע. התוכנית מאפשרת שיקום נחלים, השבת זרימת המים למעיינות ולנחלים וניקוי הערוצים מביוב ופסולת.
הנחלים שאותם רוצים בחברה להגנת הטבע לשקם בשלב הראשוני הם הקישון, חדרה, געתון, נעמן, חרוד, תבור, ציפורי, הירדן הדרומי ועמק החולה. בעמק החולה, בנחל ציפורי והגעתון עלות שיקום הנחלים עומדת על כ-15 מיליון שקל לכל נחל. בגעתון הסכום מיועד למתקן איגום מי מעיינות ושיטפונות שייבנה במורד הנחל, ומשאבות לשאיבת המים. בציפורי עיקר העלויות הן עבור בניית מערכת איגום והובלת מי שיטפונות, המיועדים לאספקת מים חלופיים לצרכני המים החקלאיים באגן הנחל, ואילו בעמק החולה ההשקעה נדרשת לשחרור מי מעיינות הדופן של העמק, כולל פירוק משאבות, מערכת שאיבה ממורד הנחל לחקלאות ובריכה אופרטיבית לאספקת מים לחקלאים.
התוכנית המוצעת נאמדת בכ-80 מיליון שקלים שיתפרסו על פני שנתיים. לפי החברה נדרש תקציב של 45 מיליון שקלים בתקציב המדינה לשנת 2019 להביא לשינוי בנחלים. ניר פפאי, סמנכ"ל שמירת סביבה וטבע בחברה להגנת הטבע, הסביר כי "שיקום הנחלים צריך להיות משימה לאומית ראשונה במעלה, שהתועלת הסביבתית - חברתית שלה, תחזיר בריבית דריבית, את כל מה שיושקע בה".
פפאי הוסיף: "כפי שהמדינה ידעה לקלקל, יש לה גם את היכולת לתקן. השבת החיים לנחלים, יכולה להיות בשורה של ממש לציבור בישראל, כל מה שנדרש הוא להחליט, לתקצב ולפעול בנחישות למימוש התוכנית. לצערי נושא הנחלים לא נמצא בסדר עדיפות גבוה במשרדי הממשלה השונים והתוצאות בהתאם. נדרש מאמץ ממשלתי נרחב של של רשות המים, המשרד להגנת הסביבה והאוצר כדי להשיג תוצאות. השינוי במצב הנחלים יהיה גם לטובת הטבע וגם לטובת האזרחים". בחברה להגנת הטבע פועלים על מנת לקבל תקציב עבור התוכנית.
מרשות המים נמסר: "רשות המים פועלת ושוקדת על משק מים בר קיימא עם התחשבות מרבית במכלול הסוגיות הסביבתיות הלא פשוטות, גם בעיצומה של רצף נדיר של חמשת השנים השחונות המאוד קשות הפוקדות את אזורנו והמוצג להלן מהווה קטע קטן מהנעשה לטובת העניין. געתון - אושרה תוכנית מקדמית, המבטיחה את שחרור המעיינות לנחל ואת ניצולם במורד. נעמן – תוכנית המים אושרה בוועדת השיפוט. כדי להעלות את המפלסים מפחיתים את השאיבה באגן הנעמן למינימום. במקביל, החל הטיפול במשקי המדגה, טיפול אשר יושלם עם יישום הרפורמה של משקי המדגה.
"ציפורי - בימים אלו נבחנים מספר חלופות לאספקת מים חליפיים לצרכנים המפיקים מים מהנחל. קישון - תוכנית המים נשפטה ואושרה. משחררים מים לנחל בהתאם לצורך. בשלב ב' - שיקום המעיינות במרחב הקישון. חרוד - התוכנית נשפטה ואושרה. מוזרמים מי קידוחים לעין יזרעאל שהתייבש (ככל הנראה עקב שאיבה פלסטינית במעלה). מעין חרוד שוחרר לנחל. כמו כן מטפלים בשחרור של חלק מנחלים של עין עמל. תבור - התוכנית נשפטה ואושרה.
אושר שחרור המעיינות הגדולים לזרימה בנחל ותפישתם במורד. בודקים את האפשרות ליישם את התוכנית במתווה שייטיב אף יותר לטבע ולסביבה ושיכלול גם את שחרור המים לירדן. חדרה - התוכנית הרעיונית שהוצגה מחייבת את שילוב מפעלי השבת הקולחים במרחב".
שנה שחונה - חמישית ברציפות
אתמול סייר שר האנרגיה יובל שטייניץ עם יו"ר רשות המים גיורא שחם ומנכ"ל מקורות כדי לבחון את השלכות השנה השחונה החמישית הרצופה בישראל.
השר ציין כי הנחה את רשות המים ומקורות להציג בהקדם פתרונות לטווח הקצר ולטווח הארוך למחסור במים, ביניהם קידום תוכנית לאומית לטיפול בכנרת. חלק מהפתרונות לטיפול במשבר כבר נמצאים בתהליכי עבודה, ולחלק מהבעיות יש פתרונות שצריך רק ליישם ולתקצב.
השר שטייניץ ציין כי הנחה את מקורות ורשות המים להציג בפניו תוכניות בשבועות הקרובים, שבה יעלו בין היתר נושאים כמו הפעלת קידוחים מושבתים והפעלת קידוחים חדשים, הקמת מתקן התפלה בגליל המערבי, חיבור האזורים המרוחקים למערכת המים הארצית ועוד. "הכנרת במצוקה, החקלאים במצוקה, ואם זה יימשך כך תהיה מצוקה גם לאזרחים", אמר השר, "ללא מתקן התפלה שהקמתו מתעכבת שנים, מצב זה יימשך". יש לציין כי מקורות כבר עברה לעבוד במתכונת בצורת, וברשות המים כבר עובדים על קמפיין לחיסכון במים.