הטרנד החם באדמדם: כך תשלבו נחושת בעיצוב הבית
השנה בקדמת הבמה נמצאת הכוכבת החדשה של המתכות: הנחושת. איך ניתן לשלב אותה בחוכמה, מהי התחזוקה הנדרשת וממה כדאי להימנע? אתר "המקצוענים" עם הסקירה
בכלי המטבח, על חזיתות מטבחים, בידיות וברזים, כמסגרת למראה, בגופי תאורה, ברהיטים ואף כצבע על קיר דומיננטי בבית. אחרי שהבית לבש לבן במשך שנים ארוכות, ואז הפך למודרני-אפרפר, בשנה הקרובה המגמה היא חזרה לחומרים טבעיים המשרים יותר חמימות. לצד העץ ושילוב הצמחייה, השנה בקדמת הבמה נמצאת הכוכבת החדשה של המתכות: הנחושת. משפצים או רוצים להתחדש עם כמה אלמנטים בנחושת? לפניכם העצות וההשראה.
"טרנד הנחושת חדש יחסית, על אף שהוא מלווה אותנו ב-4 השנים האחרונות, הוא תפס תאוצה לאחרונה, והוא נחשב לאחד העיצובים הבולטים שילוו אותנו השנה", אומרים ב-Innovation. "זהו חומר טבעי ולכן קל מאוד להתאים אותו לכל סגנונות העיצוב (ממודרני ועד לכפרי קלאסי). מכיוון שזוהי מתכת דומיננטית יחסית, כדאי להשתמש בה במינונים מדודים בבית".
עוד כתבות בנושא:
סוגי עץ לרהיטים: מה ההבדלים ביניהם?צביעת דירה: איך מחשבים עלויות צבע
שיפוץ בגבס בבית: אסתטיקה ואקוסטיקה
"המתכת המבריקה בגווני אדום-כתום זורקת צבע ומוסיפה חמימות טבעית לחלל, ולכן היא מאוד פופולארית לאחרונה בחללים ציבוריים בתוך הבית (בכניסה לבית, בסלון ובמטבח)", אומר עדי דנון, מנכ"ל פלדינוקס. "בהשוואה למתכות הכסופות היא יוצרת אפקט חמים וביתי יותר ופחות תעשייתי ומשתלבת נהדר עם זכוכית. פרטי נוי מנחושת הם על-זמניים, שכן למרות שהם מאוד טרנדיים כעת, הם נחשבים לקלאסיים ולא יוצאים מהאופנה".
"נחושת מתחברת לזרם של חיבור לטבע ושילוב חומרים טבעיים בעלי מראה מחוספס, גס ולא מעובד, בתוספת שילוב צמחיה עשירה", אומרת מיכל מוסטאקי, מעצבת ראשית במטבחי סמגל. "אם בעבר העיצוב היה יותר מודרני ו'נקי' (שיש, עץ, פורמייקה), כיום אנו יכולים לראות תעוזה בבחירת החומרים, הגוונים והשילובים ביניהם. הנחושת יכולה להשתלב כמעט עם כל סגנון עיצוב: היא יכולה להפיח רוח חיים בסגנון עיצוב קר ומנוכר, וגם להשתלב עם מטבח קלאסי מעץ, עם מטבח אתני וגם כהטבעת דקורציה בעץ מחורף או בשיש מבוקע. החומר ממנו היא עשויה הוא אלומיניום טבעי שצבוע בשבבי נחושת טבעית. בתהליך מיוחד יוצרים מעין קורוזיה מנחושת המעניקה לנו מראה מעושן".
האם חומר זה עמיד לשריטות או למגע עם מים? "יש לוודא שהחומר בעל ציפוי הגנה למניעת שריטות וכן שהוא בעל ציפוי נוסף (איזולציה) שאוטם ומבודד את הנחושת ממגע עם כל חומר שהוא, ולמעשה הופך את חזית הנחושת למעין טפלון", אומרת מוסטאקי.
עם אילו גוונים ניתן לשלב את הנחושת? "ניתן ליישם משטח עבודה בגוון נקי וכהה (שחור או חום-שוקולד), ולקבל מראה מנוגד לנחושת, אשר יבליט אותה", מציעה מוסטאקי. "לעומת זאת, ניתן ליישם משטח המדמה את הנחושת".
ממה כדאי להיזהר בשילוב אלמנטים מנחושת? "נחושת היא חומר מאוד דומיננטי", אומרת מוסטאקי. בכמות גדולה מדי במטבח שלם, התוצאה יכולה להיות מאוד עמוסה מבחינת טקסטורה ומבחינת גוון. כדאי להוסיף גוון מאזן משלים: למשל, עץ בגוון כהה או זכוכית בגווני אדמה".
כיצד מתחזקים חומר זה?
"נחושת טבעית מתחמצנת ונוצרת עליה פטינה (שכבה ירקרקה)", אומרים ב-Innovation. "מי שאוהב את המראה הזה, יכול להשאיר את הנחושת כפי שהיא. מי שמעוניין לשמור את מראה הנחושת האדמדם, יכול למרוח לכה על הפריט".
מוסטאקי: "ניתן לנקות משטחי נחושת בכל חומר שאינו כימי: סבון נוזלי בריכוז נמוך המהול במים פושרים יספיק. בנוסף, אחת לכמה חודשים ניתן למרק את המשטח בעזרת מטלית רכה הטבולה במעט שמן זית או שמן קוקוס".
כצבע לקיר? למתקדמים בלבד
בכל שנה חברת פנטון מכריזה על גוון השנה שלה, והישראלים בשלהם ממשיכים לצבוע את בתיהם בלבן. "60% מהישראלים צובעים את כל קירות הבית בלבן, 35% מגוונים אותו מעט (לבן שבור, שמנת, אפרפר) ורק 6-5% מעיזים לצבוע חלק מקירות הבית בגוונים כהים ודרמטיים יותר", אומרת ניבה יחיאב, מנהלת תחום אדריכלים ועיצוב בטמבור. "המקומות שבהם מעיזים יותר הם מבנים ציבוריים (מסעדות, משרדים וחנויות). השנה פנטון הכריזה על גוון סגול-אולטרה כגוון השנה, וזה יבוא לידי ביטוי באריזות של מוצרי צריכה, בטקסטיל לבית, בריפודים ובפרטי נוי".
ובזמן שבפנטון חוגגים עם צבעים, כשמדובר בקירות הבית, נירלט הכריזה על צבע השנה שלה כגרייז' (שילוב של אפור חום ולבן) וטמבור הכריזה על גוון החלודה כגוון השנה.
"בנוסף, אנו מקדמים השנה את סדרת מטאל טאץ', שאחד מגווניה הוא הנחושת", מוסיפה יחיאב. "המראה בגימור נחושת מתאים למי שאוהב עיצוב עדכני ומתוחכם. הוא משתלב מצוין עם אלמנטים בוורוד העדכני של התקופה (ורוד פודרה), אך גם עם גווני אפור ומראה הבטון. היתרון שלו הוא שהוא מוסיף טאצ' 'יוקרתי' יותר, וניתן לייצור איתו מרקם מחוספס, תוך הברשתו בעזרת מברשת גסה לאחר יישום שלו על הקיר".
מחפשים הנדימן? לרשימה המלאה
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"