היריב הגדול של פוטין לא ירוץ: "להחרים את הבחירות"
ועדת הבחירות של רוסיה אסרה על אלכסיי נבלני, מנהיג אופוזיציה והמתנגד הבולט לנשיא פוטין, לרוץ בבחירות בגלל עונש מאסר על תנאי נגדו. "אתם לא רובוטים, פעם אחת בחיים שלכם תעשו את הדבר הנכון", אמר נבלני לחברי הוועדה, ולאחר מכן קרא להחרים את הבחירות: "אל תצביעו לשקרים ולשחיתות. פוטין בוחר את היריבים בעצמו"
רוסיה מנעה אתמול (ב') מאלכסיי נבלני, מראשי האופוזיציה לוולדימיר פוטין ומי שנחשב ליריבו הגדול ביותר, להתמודד בבחירות לנשיאות. ועדת הבחירות המרכזית קבעה כי הוא אינו רשאי להתמודד בגלל עונש של מאסר על תנאי בעקבות הרשעה במעילה.
נבלני זעם על ההחלטה, שהייתה צפויה, ואמר: "ידענו שזה יקרה, ולכן הודענו על החרמת הבחירות. ההליך שבו קוראים לנו להשתתף אינו בחירות אמיתיות. רק פוטין, והמועמדים שהוא בחר בעצמו, ישתתפו בהן". איש האופוזיציה קרא לרוסים "לא להצביע לשחיתות ולשקרים".
נבלני אמר כי הפעילות במשרדים של צוות הקמפיין שלו ברחבי רוסיה תוקדש מעתה לחרם על הבחירות, ולמעקב אחרי אחוזי ההצבעה ב-18 במרס. נבלני אמר שהתמיכה בפוטין מוגזמת ומלאכותית, ונובעת מתקשורת ממלכתית מוטה וממערכת שאינה הוגנת. הוא אמר שבבחירות הוגנות הוא יכול היה לנצח את פוטין.
נבלני הגיע היום לביקור בוועדת הבחירות במוסקבה. "אם אתם לא נותנים לי לרוץ, אתה מקבל החלטה נגד מיליונים שדורשים שנבלני ישתתף", אמר נבלני לפני החלטת הוועידה. "אתם לא רובוטים, אתם יצורים חיים ונושמים, אתם גוף עצמאי. פעם אחת בחיים שלכם תעשו את הדבר הנכון", אמר לאנשי ועדת הבחירות. תומכיו מחאו לו כפיים, אך אנשי הוועדה לא התרגשו. "מדובר בציות לחוק", אמר אחד מהם.
נבלני כבר הכחיש פעמים רבות שפעל בניגוד לחוק, ואמר שהתיק נגדו הוא רדיפה פוליטית. נבלני נכלא בעבר שלוש פעמים, והשנה הואשם בעבירה על החוק אחרי שארגן עצרות ופגישות פומביות ברחבי רוסיה.
פוטין בעקבות חברות זרות באינטרנט
ובזמן כשהאופוזיציה זועמת, פוטין מתכונן לבחירות. הנשיא אמר אתמול שהרשויות ברוסיה צריכות לעקוב אחרי הפעילות של "כמה חברות" ברשתות החברתיות, בתקופת מערכת הבחירות לנשיאות בשנה הבאה, ולבדוק את היקף המעורבות שלהן בפוליטיקה הרוסית.
פוטין לא ציין את שמות החברות, או הביע דאגה מפעילות של חברות מקומיות או זרות. דבריו נאמרים על רקע ההאשמות של ארה"ב, ומדינות נוספות במערב, שרוסיה התערבה בבחירות שלהן. "אנחנו צריכים לבדוק בזהירות איך פועלות כמה חברות באינטרנט, ברשתות החברתיות, וכמה נרחבת המעורבות שלהן בחיים הפוליטיים במדינה", אמר פוטין בכינוס של ראשי הפרלמנט הרוסי על חוק "הסוכנים הזרים" החדש.
פוטין חתם על החוק בחודש שעבר, ואפשר לרשויות להגדיר כלי תקשורת זרים כ"סוכנים זרים", בתגובה למה שמוסקבה מגדירה כלחץ בלתי מתקבל על הדעת שמפעילה ארה"ב על התקשורת הרוסית. אחרי שכלי תקשורת מחו"ל יוגדרו כסוכנים זרים הם יידרשו לספק לרשויות פרטים שונים על פעילותם, כמו מקורות המימון למשל.
"צריך לבחון בזהירות איך הם פועלים, ואיך הם יפעלו במהלך הבחירות לנשיאות", אמר פוטין, והוסיף כי לא צריך לצמצם את החופש באינטרנט. רוסיה כבר הגדירה את "רדיו אירופה החופשית" ואת "קול אמריקה", שניהם ארגונים בתמיכה אמריקנית, כסוכנים זרים.
הסקרים מראים שפוטין בן ה-65, שמנהיג את רוסיה משנת 2000, צפוי לזכות בקלות בבחירות לנשיאות במרס 2018. ניצחון יעניק לו שש שנים נוספות בשלטון.