שתף קטע נבחר

 

מרד התלבושת האחידה של התיכוניסטיות בתוניסיה

בתיכונים בתוניסיה מחייבים בנות להגיע בתלבושת אחידה ואילו לבנים יש פטור. לבנות נמאס והן החליטו למחות ולהגיע ללימודים בבגדים אחרים: "חופרים לנו בבית הספר שגברים ונשים שווים, אבל בפועל זה לא קורה"

בבתי ספר תיכון בתוניסיה יש קוד לבוש - אבל לא לכולם. בנים יכולים ללבוש מה שהם רוצים ובנות חייבות ללבוש תלבושת אחידה. אלא שהתלמידות החליטו שנמאס להן מהמצב ופתחו במחאה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

בוקר אחד, במקום להגיע לכיתות עם תלבושת אחידה בצבע כחול כהה, קבוצה של תלמידות הגיעה בחולצות טריקו לבנות ודרשה "לשים סוף לאפליה". בבית ספר ציבורי בעיר ביזרטה בצפון תוניסיה, כמו גם ברוב התיכונים במדינה הצפון אפריקנית, תלמידים חייבים לחתום על חוק בית ספרי שקובע שלבישת תלבושת אחידה חלה על בנות בלבד.

 

"חוסר צדק". סיוואר טבורבי, תלמידת תיכון בת 18 מצפון תוניסיה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"חוסר צדק". סיוואר טבורבי, תלמידת תיכון בת 18 מצפון תוניסיה(צילום: AFP)
בחודש ספטמבר, מפקחים בבית הספר הבהירו לתלמידות בשנתן האחרונה שלא צייתו לקוד הלבוש שאם הן לא ילבשו את התלבושת האחידה, הן יישלחו הביתה. באופן אירוני, האזהרה לתלמידות נמסרה במהלך שיעור פילוסופיה על גוף האדם.

 

גם הבנים הצטרפו למחאת התלמידות

סיוואר טבורבי בת ה-18 סיפרה לסוכנות הידיעות הצרפתית ש"חוסר הצדק" של רשויות בית הספר הוביל את התלמידות לפנות לרשתות החברתיות כדי להביע את תחושותיהן ומחאתן. היא סיפרה שתלמידות בית הספר הסכימו לנקוט צעד קולקטיבי ביום למחרת ו"לדרוש שהאפליה הזו תיפסק".

 

עשרות תלמידות התלבשו, כאמור, באופן מחאתי והגיעו לבית הספר בחולצות לבנות. כמה בנים התלבשו באותה צורה מתוך סולידריות לבנות כיתתם.

 

כיצד הגיבו רשויות בית הספר? הן פשוט לא אמרו דבר. מאותו רגע נולד קמפיין מחאה תחת הכותרת "אני לא אלבש את זה". הקמפיין נולד לאחר שנים של סכסוך בין תלמידות תיכון לבין רשויות החינוך בתוניסיה. בבתי הספר היסודיים, חובת לבישת תלבושת אחידה חלה על כל התלמידים, אבל התלמידות התוניסאיות זעמו שבבית ספר תיכון חובה זו חלה על בנות בלבד ואילו הבנים פטורים ממנה. בנות שבמהלך השנים לא הגיעו בתלבושת אחידה לבית הספר סולקו הביתה או שהוריהן זומנו לשיחה.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
מוניה בן ג'מייה, ראש איגוד הנשים הדמוקרטיות של תוניסיה, ארגון פמיניסטי עצמאי, אמרה שחובת לבישת התלבושת האחידה הכחולה היא "מסר נורא" משום שהיא מרמזת על כך שלגוף של נערות צעירות תהיה השפעה שתפריע לבנים שלומדים איתן. היא אמרה שמדובר בסטייה מוחלטת, בייחוד לאחר שחוקת המדינה החדשה מ-2014 קובעת שגברים ונשים שווים.

 

"המפקחת אמרה שאני לא יכולה ללבוש טייטס בלי טוניקה"

התיכוניסטים שהשיקו את קמפיין המחאה, בנות ובנים, גם יוצאים נגד מה שהם רואים כ"צביעות" גדולה יותר. "הם חופרים לנו בבית הספר שגברים ונשים שווים, אבל בפועל זה לא מה שקורה", אמר אדאם גארסי בן ה-17.

 

התלבושת האחידה הכחולה נועדה למעשה לטשטש חוסר שוויון חברתי בין תלמידים. "אם זה באמת נועד להסתיר הבדלים בין עשירים לעניים, אז גם הבנים צריכים ללבוש את התלבושת האחידה", אמרה תלמידת התיכון בחיוך. חברתה פאראח בן ג'מעא אמרה שאילוץ בנות ללבוש מדים כחולים בשעה שהגוף שלהן עובר שינוי אינו עניין של מה בכך. "המפקחת שלנו אמרה לי שאני לא יכולה ללבוש מכנסיים צמודים ללא טוניקה (חולצה נשית רחבה וארוכה המגיעה עד לירכיים ונלבשת מעל למכנסיים או לחצאית) משום שאני 'חטובה', ומפקחת אחרת אמרה לנו ש'זה מפריע למורים הגברים'", אמרה בן ג'מעא.

 

כל פרשת התלבושת האחידה גורמת למבוכה רבה לרשויות בתוניסיה, חלוצת מהפכות "האביב הערבי". גורם בכיר במערכת החינוך במדינה הודה שמדובר בנושא רגיש, אף שארצו נחשבת למובילה בתחום של זכויות נשים בצפון אפריקה ובמזרח התיכון.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
בן ג'מייה מהאיגוד לנשים דמוקרטיות בתוניסיה אמרה שאם העמדה הרשמית היא ששוויון בין גברים לבין נשים הוא נכס, חלקים רבים בחברה התוניסאית יישארו שמרנים ו"תהיה התנגדות".

 

"זה דור מהפכני, פתוח לעולם"

בחצר בית ספר אחר בעיר ביזרט, תיכון חביב תאמור, שוויון הוא נושא לדיון לוהט בקרב התלמידים. מתוך 15 בנים שנשאלו על הנושא, רק אחד - נאדר - דיבר בזכות העמדה המסורתית. "בנות חייבות לכסות את צורת הגוף שלהן", הוא אמר. "ככה גידלו אותנו. זו המנטליות שלנו וזה צריך להישאר כך". יתר הבנים תמכו בקמפיין המחאה שהובילו התיכוניסטיות.

 

שמיניסט אחד ניסה להתווכח עם מפקחת שרצתה לאכוף את קוד הלבוש הבית ספרי. "אבל גברתי", הוא אמר לה, "מה אם החוק שגוי?". המפקחת חשבה לרגע ומלמלה: "בשבילי, זה לא לא הוגן, אלה החוקים. ככה זה".

 

מנהל בית הספר לאד טולגווי הודה שעמדתה של המפקחת לא תשנה את עמדתם של התלמידים שחיו את מהפכת 2011 במדינה, שבמהלך הופל משטר משטרה רודני שנמשך 23 שנה ובמקומו קיבלו האזרחים זכויות וחופש ביטוי. "זהו דור מהפכני, פתוח לעולם. כשאתה מנסה לכפות משהו עליהם זה לא עובד", הוא אמר. בן ג'מייה שותפה לדבריו. "האנשים הצעירים הללו הרבה יותר מודעים לזכויות שלהם. הם גדלו עם חופש ביטוי", היא אמרה. "זהו דור מהפכני, וזה מדהים".

 

המהפכה הראשונה ב"אביב הערבי" הביאה לתוניסיה את חופש הביטוי וזכויות לנשים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המהפכה הראשונה ב"אביב הערבי" הביאה לתוניסיה את חופש הביטוי וזכויות לנשים(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

עבור מפקח החינוך האזורי בביזרטה, נביל סמאדחי, דיאלוג הוא הפתרון. "הגיע הזמן לטפל בסוגיה הזאת עם דיאלוג לאומי" שיכלול את משרד החינוך, הורים, איגודי מסחר וארגוני חברה אזרחית", הוא אמר.

 

"התסיסה הזו יעילה, לא רק בתיכון הציבורי, אלא ברוב המוסדות בביזרטה ובכמה בתי ספר תיכון ברחבי המדינה", אמר סמאדחי.

 

בינתיים, סיוואר טבורבי, פאראח בן גמעא ובנות אחרות עדיין באות לבית הספר בלי התלבושת האחידה. "אנחנו לא עושות את זה רק בשבילנו", אמרה בן גמעא. "שנה הבאה לא נהיה כאן. אבל זה חשוב לדורות הבאים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בין התלמידות המורדות. סיוואר טבורבי בת ה-18
צילום: AFP
מומלצים