שיחד והפעיל יחידות חיסול. הפרואנים זועמים על החנינה לרודן פוג'ימורי
התרגיל המסריח - גרסת פרו: הפוליטיקאית קייקו פוג'ימורי פעלה להדיח את הנשיא פדרו פבלו קוצ'ינסקי. המהלך לא צלח, אבל באופן מפתיע החליט הנשיא להעניק חנינה רפואית לאביה, הרודן הכלוא אלברטו פוג'ימורי, שיושב בכלא על הפרות זכויות אדם ושחיתות: "קוצ'ינסקי בוגד", "פוג'ימורי רוצח"
נשיא פרו פדרו פבלו קוצ'ינסקי הודיע אתמול (יום א') שהוא העניק חנינה רפואית לרודן לשעבר אלברטו פוג'ימורי שמרצה 25 שנות מאדר בגין הפרת זכויות אדם, שחיתות והפעלת חוליות חיסול. אלפי בני אדם יצאו לרחובות לימה למחות על החנינה לפוג'ימורי והתעמתו עם כוחות הביטחון, שהשתמשו בגז מדמיע כדי לפזר אותם.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
קוצי'נסקי פרסם את הודעתו בערב חג המולד. הוא כתב שהחליט לשחרר את הנשיא לשעבר פוג'ימורי "מסיבות הומניטריות" וציטט רופאים שקבעו שהמנהיג הכלוא סובל מבעיות חשוכות מרפא. "אני משוכנע שאלה שמחשיבים עצמם דמוקרטים לא יכולים לאפשר לאלברטו פוג'ימורי למות בכלא. צדק איננו נקמה. כל החנינות מטבען שנויות במחלוקת. יש מספר גדול של פרואנים שמתנגדים לחנינה", אמר קוצ'ינסקי בהודעתו. "ההודעה שלי מורכבת וקשה במיוחד, אבל זו ההחלטה שלי. אני לא יכול להיות הנשיא רק של האנשים שהצביעו לי, אני צריך להיות נשיא של כל הפרואנים".
בנו של פוג'ימורי צייץ על הרגע שבו קיבל אביו את הבשורה על החנינה
Al momento de recibir la noticia... pic.twitter.com/SLMeDhxlNt
— Kenji Fujimori (@KenjiFujimoriH) 25 בדצמבר 2017
פוג'ימורי בן ה-79, ששלט בפרו מ-1990 עד 2000, נחשב לדמות שנויה במחלוקת בפרו. יש לא מעט פרואנים שמהללים אותו כי הביס את תנועת הגרילה המאואיסטית "הנתיב הזוהר", ואילו אחרים מתעבים אותו בגלל הפרות זכויות אדם שבוצעו תחת ממשלתו. ארגוני זכויות אדם מיהרו לגנות את החנינה שקיבל על ידי נשיא פרו.
בתו של הרודן פעלה לשחרור אביה מהכלא
בתו של הרודן לשעבר, קייקו פוג'ימורי, הפסידה בבחירות האחרונות לנשיאות לקוצ'ינסקי במרוץ צמוד, והמפלגה שלה שלוטת בקונגרס. החודש ניסתה מפלגתה של קייקו להדיח את קוצ'ינסקי בגלל קשריו העסקיים לחברת "אודברכט" (Odebrecht) הברזילאית, החברה הקבלנית הגדולה ביותר באמריקה הלטינית שעומדת במרכזה של פרשת שחיתות גדולה. אלא שהנשיא הפרואני שרד את הליך ההדחה נגדו ביום חמישי האחרון.
פוג'ימורי הכלוא הגישה בקשה לחנינה רפואית לפני יותר משנה בנימוק שבריאותו מידרדרת. הוא כתב בטוויטר שלו שהוא סובל מהפרעה בקצב הלב שבגינה אושפז בבית חולים כמה פעמים בשנה האחרונה. אמש הוא נותר במרפאה שאליה הובא מהכלא לאחר שסבל מלחץ דם נמוך.
קייקו פוג'ימורי ואחד מאחיה קנג'י, ביקרו אתמול את אביהם במרפאה. לאחר מכן צייץ האח בטוויטר שלו שאביו יישאר עוד כמה ימים באשפוז.
תומכי פוג'ימורי: "הוא אדם אמיץ. הנשיא הפרואני הטוב בכל הזמנים"
תומכיו של פוג'ימורי התאספו מחוץ למרפאה בלימה כדי לחגוג את החנינה שהוענקה לו. "הוא אדם אמיץ, הנשיא הפרואני הטוב ביותר בכל הזמנים", אמרה חואנה לופס.
כמה עשרות מתנגדים של פוג'ימורי הפגינו לא רחוק מהארמון הנשיאותי בלימה. חלק מהם צעקו "קוצ'ינסקי בוגד" ו"פוג'ימורי רוצח" והחזיקו כרזות שעליהן תמונות של אנשים שנרצחו במהלך שלטונו של פוג'ימורי.
"החנינה - לעג של נשיא פרו לאנשים שבחרו בו"
אדוארדו דארחנט, מרצה למדע המדינה באוניברסיטה קתולית בפרו, צופה שהחלטתו של הנשיא הפרואני תתברר כ"טעות הגדולה ביותר שלו". הוא אמר שהחנינה היא "לעג" לאנשים שהצביעו לקוצ'ינסקי בסיבוב השני בבחירות כשהתמודד מול קייקו פוג'ימורי.
לפי החוק הפרואני, אדם שהורשע ברצח או החטיפה לא יכול לקבל חנינה נשיאותי. היוצא מן הכלל הוא מצב של מחלה סופנית. שלוש בקשות קודמות של פוג'ימורי לחנינה רפואית מאז 2013 נדחו לאחר שהרופאים טענו שהוא לא סובל מבעיות חשוכות מרפא או מאי יציבות נפשית קשה.
ניצח את ארגון הגרילה, אבל הפעיל יחידות חיסול
אם פוג'ימורי לא היה מקבל את החנינה, הוא היה יוצא מהכלא בגיל 93 לאחר ריצוי מלא של עונשו.
פוג'ימורי הורשע לראשונה ב-2009 ונידון ל-25 שנות מאסר בגיל חלקו בהרג 25 בני אדם, כולל ילד בן שמונה, במהלך כהונתו כנשיא פרו. לאחר מכן הוא הורשע ארבע פעמים נוספות – ההרשעה החמורה ביותר נגעה לכך שידע על קיומן של יחידות חיסול שמומנו מכספי ציבור ורצחו אזרחים שהואשמו בחברות בארגון הגרילה "הנתיב הזוהר".
פוג'ימורי, לשעבר נשיא אוניברסיטה ומרצה למתמטיקה, נחשב לאאוטסיידר פוליטי כשניצח בבחירות לנשיאות פרו ב-1990 את הסופר מריו ורגס יוסה. פרו סבלה באותה תקופה מאינפלציה גבוהה ומאלימות המורדים. תוך זמן קצר הוא בנה מחדש את כלכלת המדינה עם הפרטה מסיבית של תעשיות שהיו בבעלות המדינה. הבסת ארגון הגרילה המאואיסטי לקחה זמן, אבל השיגה לו תמיכה ציבורית רחבה.
נשיאותו של פוג'ימורי קרסה באותה מהירות שבה עלה לשלטון. לאחר שסגר את הקונגרס והמשיך לכהונה שלישית ללא בחירות, ברח פוג'ימורי מהמדינה בשנת 2000 לאחר שסרטוני וידאו שדלפו לתקשורת הראו את ראש המודיעין שלו, ולדימירו מונטסינוס, משחד מחוקקים. פוג'ימורי עבר ליפן, ארץ הולדתם של הוריו, ושלח מכתב התפטרות דרך מכשיר פקס. חמש שנים לאחר מכן הוא הדהים את תומכיו ואת אויביו כשטס לצ'ילה השכנה, שם נעצר והוסגר לפרו.
המטרה של פוג'ימורי הייתה לרוץ שוב לנשיאות ב-2006, אולם במקום זאת הוא עמד למשפט והורשע בניצול לרעה של כוחו.