שתף קטע נבחר

החיים החדשים של הטלפונים הציבוריים בלונדון

תאי הטלפון האדומים המזוהים כל כך עם הבירה הבריטית נעלמים מהרחובות - כי מי צריך אותם בעידן הסלולר? כדי לשמר את פיסת ההיסטוריה הזו מוצאים להם עכשיו ייעוד חדש: בר סלטים, בתי קפה ונקודות WiFi. בעיר שבה שכר הדירה בשמיים - התאים הקטנים הם הזדמנות ליזמים צעירים

תאי הטלפון הציבורי ברחובות לונדון – כמו בשאר העולם – ניצבים בפני סכנת הכחדה, אבל יש בהם כאלה שניצלים מגזר דין מוות בעזרת תוכניות הסבה מבריקות, שהופכות אותם לבתי עסק ולמוקדי שירות קומפקטיים. "זה מריח טוב", אומר למשל עובר אורח אחד, המריח את ניחוח הנזיד החם העולה מתא טלפון אדום אחד בלב לונדון.

פואד שועייבי בעמדה לתיקון טלפונים שפתח (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פואד שועייבי בעמדה לתיקון טלפונים שפתח(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בכל יום באים עשרות עובדים מהמשרדים הסמוכים לכיכר בלומסברי כדי לקנות ארוחת צהריים בתא הניצב כאן, תא שעבר הסבה וכעת יש בו מקרר קטן ומדפים לשים עליהם את כלי האוכל. הסלטים הנדיבים – מנת הבית כאן – מתאימים במיוחד ללקוחות האוהבים לשבת בגני הכיכר וליהנות שם מארוחת הצהריים שלהם. וזה רק אחד מאלפי תאי טלפון שזכו לחיים חדשים.

 

תאי טלפון רבים ברחבי בריטניה מושחתים על ידי ונדליסטים או מסריחים משתן, אבל אחרים, שנכללו במיזמי השיקום וההסבה, הפכו לספריות, לגלריות לאומנות, למרכזי מודיעין, לבתי קפה, לחנויות כובעים ואפילו לנקודות חירום שבהן אפשר למצוא דפיברילטור (מכשיר להחזרת קצב הלב התקין בעזרת הלם חשמלי).

עומר חליד בבית הקפה הקטן שפתח בתא טלפון ציבורי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עומר חליד בבית הקפה הקטן שפתח בתא טלפון ציבורי(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
מספרם של תאי הטלפון הציבוריים בבריטניה הגיע לשיא בשנת 2002, אז היו בה 92,000 כאלה, אבל מאז אותה השנה צלל מספרם צלילה חדה. כעת נותרו 42,000 תאי טלפון, ורק 7,000 מהתאים הם תאים אדומים, כאלה המזוהים כל כך עם לונדון ואהובים כל כך על תיירים. חברת הטלפוניה הבריטית BT מתכוונת לסלק עוד 20,000 תאים כאלה עד שנת 2022. לדבריה רוב תאי הטלפון הציבוריים גורמים להפסדים כספיים, ואחזקתם עולה 5.7 מיליון אירו בשנה.

 

לשמור על המורשת

גם כיום נעשות בבריטניה 33,000 שיחות מטלפונים ציבוריים מדי יום, אבל זו ירידה של 90% ממספר השיחות היומי שהיה לפני 10 שנים. "אנחנו מחפשים חלופות חדשות לטלפונים בתשלום", אומר מארק ג'ונסון, ראש מערך הטלפונים בתשלום של BT. בכמה מאות תאי טלפון ציבורי יש עכשיו כספומטים, ואחרים הוסבו לתחנות WiFi המאפשרות גלישה מהירה. תחנות האינטרנט האלחוטי האלה ממומנות בעזרת פרסומות.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

כעת שוקלת BT את האפשרות להפוך תאי טלפון לנקודות הטענה לכלי רכב חשמליים. יש גם תאי טלפון שמשופצים ונמכרים. מחירם ההתחלתי הוא 2,750 פאונד. תאים אחרים נמכרים בעלות של פאונד אחד לרשויות מקומיות ולארגונים הרוצים לתת להם חיים חדשים. "הרעיון כולו הוא לשמור על המורשת של בריטניה", אומר ג'ונסון.

 

חברת Red Kiosk, התורמת חלק מרווחיה לצדקה, כבר רכשה 124 תאי טלפון שיצאו משימוש, והיא משכירה אותם תמורת 360 פאונד בחודש. היא מקווה לרכוש עוד 500 כאלה בשלוש השנים הקרובות. "אתה משמר מבנה הסטורי, אתה יוצר מקומות עבודה ואתה מפיח רוח חיים באזור", מסביר מייסד החברה, אדוארד אוטוול. הקשיים לדבריו הם העלות של שיפוץ התאים, שיכולה להגיע ל-6,000 פאונד, וכן קבלת האישור מהרשות המקומית.

תא טלפון שהוסב לספרייה ציבורית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תא טלפון שהוסב לספרייה ציבורית(צילום: AFP)

העלות הנמוכה יחסית של שכירת תא מאפשרת ליזמים צעירים לפתוח עסק, וזה יתרון במיוחד בלונדון, שבה התעריפים של שכירת חנויות יכולים להגיע לגבהים מדהימים. "זה היה המקום היחידי שיכולנו להרשות לעצמנו לשכור כי זה רק מטר רבוע אחד", מסביר בן ספייר, שהקים את בר הסלטים בכיכר בלומסברי.

 

בתא טלפון אחר פועל Lovefone, בית עסק לתיקון טלפונים סלולריים. "עובר אורח שאל אותי 'אתה לא מרגיש קלסטרופובי?'", מספר פואד שועייבי, מפעיל עסק התיקונים הזה. "התשובה היא לא. אם זה היה גדול יותר היו יותר הסחות דעת. אני פשוט יוצא מדי פעם למתוח את הרגליים. אני פשוט יוצא – והנה, אני מחוץ למשרד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
דפיברילטורים ו-WiFi. טלפון ציבורי לשעבר
צילום: AFP
מומלצים