בית משפט בארגנטינה: התובע היהודי אלברטו ניסמן נרצח ולא התאבד
בפסיקה על פני 656 עמודים קבע השופט כי ניסמן, שנמצא ירוי בינואר 2015, נרצח. ניסמן נורה שעות לפני העדות שבה היה אמור להאשים את הנשיאה לשעבר כריסטינה פרננדס דה קירשנר בטיוח מעורבות איראן בפיגוע בבניין הקהילה היהודית בבואנוס איירס ב-1994, שבו נרצחו 85 בני אדם
שופט פדרלי בארגנטינה קבע הלילה (ד') כי התובע המיוחד אלברטו ניסמן, שנמצא ירוי בינואר 2015 בדירתו, נרצח ולא התאבד. ניסמן, שהאשים את הנשיאה לשעבר כריסטינה פרננדס דה קירשנר בטיוח חקירת הפיגוע בבניין הקהילה היהודית ב-1994 והקשר של איראן לפיגוע, נרצח שעות ספורות לפני שהיה אמור למסור עדות בנושא בפרלמנט הארגנטיני.
בפסיקה שאורכה 656 עמודים כתב השופט, ג'וליאן ארקוליני, כי יש הוכחות מספקות ולפיהן מדובר ברצח. מדובר בפעם הראשונה שבית משפט בארגנטינה קובע באופן רשמי כי ניסמן נרצח.
"מותו של ניסמן לא היה יכול להיות התאבדות", נכתב בפסיקה, שגם האשימה את עוזרו לשעבר של ניסמן, דייגו לאגומרסינו, בסיוע לרצח. לאגומרסינו הואשם כי השאיל לניסמן את האקדח ששימש את הרוצח, אולם לטענתו ניסמן ביקש ממנו את האקדח כדי להגן על עצמו ועל משפחתו.
הנשיאה לשעבר פרננדס ואחרים טענו כי ייתכן שניסמן התאבד, אולם בפברואר 2016 הצהיר התובע הכללי של ארגנטינה, ריקרדו סאנס, בפני בית המשפט המיוחד לערעורים פליליים בבואנוס איירס כי "התובע ניסמן היה קורבן רצח, אין כבר שום ספקות לגבי זה".
בתחילת החודש הגיש השופט הפדרלי קלאודיו בונאדיו כתב אישום נגד הנשיאה לשעבר פרננדס דה קירשנר והוציא נגדה צו מעצר בגין ניסיון לטייח את תפקידה של איראן בפיגוע בבניין הקהילה היהודית בבואנוס איירס. פרננדס מכהנת כיום בתפקיד סנאטורית, ואם הרשויות בארגנטינה רוצות לעצור אותה הדבר יחייב את הקונגרס להצביע על הסרת חסינותה. כתב אישום וצו מעצר הוגשו גם נגד הקטור טימרמן, לשעבר שר החוץ של ארגנטינה תחת ממשלה של פרננדס. בעבר הכחישו פרננדס וטימרמן שפעלו בניגוד לחוק.
הפיגוע בבניין הקהילה היהודית (AMIA) בבואנוס איירס, שבו נרצחו 85 בני אדם וכ-300 נפצעו, נותר תעלומה בלתי פתורה, אך ב-2013 הגיעו ארגנטינה ואיראן להסכם לחקירה משותפת בעניין. באותה שנה הגיש התובע המיוחד ניסמן כתב אישום שלפיו איראן וחיזבאללה תכננו את הפיגוע. עד היום מכחישה טהרן את מעורבותה. ניסמן האשים את הנשיאה דאז ובכירים ארגנטינאים אחרים בכך שהסכימו שלא להעניש לפחות שני גורמים רשמיים איראניים במעורבות בפיגוע, וביקש לקרוא לפרננדס ולאחרים, בהם שר החוץ טימרמן, לחקירה.
"הנשיאה ושר החוץ זייפו את חפותה של איראן במטרה לשרת את האינטרסים הפוליטיים, המסחריים והגיאו-פוליטיים של ארגנטינה", טען ניסמן בזמנו. בשנת 2015, כאמור, נמצא ניסמן מת בשלולית של דם בביתו בבואנוס איירס באותו יום שבו היה אמור להעיד בשימוע בדלתיים סגורות בפרלמנט ולהסביר את האשמותיו הקשות נגד הנשיאה ומקורביה.
ניסמן טען שפרננדס ניהלה משא ומתן חשאי עם איראן במטרה להימנע מהענשת האחראים לפיגוע. לדבריו, כך קיוותה הנשיאה לקדם את היחסים המסחריים עם איראן: עסקות שבמסגרתן תייבא ארגנטינה נפט מהרפובליקה האיסלאמית, ותייצא לה דגן. לפי כתב האישום שגיבש ניסמן, מוחסן רבני, נספח התרבות האיראני בבואנוס איירס לשעבר, ועלי פלחיאן, שר המודיעין האיראני לשעבר, נמנו עם החשודים במתקפת הטרור ב-1994.
עוד טען ניסמן שאיראן ביצעה את הפיגוע הרצחני בבואנוס איירס כדי להעניש את הנשיא קרלוס מנם בגין השעיית שיתוף הפעולה הגרעיני בין שתי המדינות. לדבריו, ברגע שהוחלט לבצע את הפיגוע המטרה שנקבעה הייתה יהודית.
נשיא ארגנטינה הנוכחי מאוריסיו מאקרי, יריבה המר של פרננדס, הבטיח לבנותיו של ניסמן כי הוא "יביא צדק לזיכרון אביהן". ואכן, הנשיא החדש הורה להתיר לפרסום את כל המסמכים הקשורים למותו של ניסמן, והקים יחידה מיוחדת כדי שתשתלט מחדש על חקירת הפיגוע הקשה מלפני 20 שנה.