שתף קטע נבחר

חנויות הנוחות ייסגרו בשבת? "אי אפשר להכריח אנשים"

הפרסום ב-ynet כי חוק המרכולים של דרעי יכלול את חנויות הנוחות בתחנות הדלק עורר זעם. במתחם ליד קריית שמונה התריעו כי המטיילים שמגיעים והסטודנטים שעובדים שם ייפגעו: "המצב הכלכלי יהיה גרוע יותר". גם בת"א כעסו: "כל אחד חי בדרך הנכונה לו". בשורה לעיריית גבעתיים: תוכל לדון בחוק שיאפשר פתיחת עסקים

 

"פגיעה באנשים חילוניים". ישראלים מביעים זעם לאחר הפרסום היום (ד') ב-ynet כי חוק המרכולים של שר הפנים ויו"ר ש"ס אריה דרעי יכלול גם את חנויות הנוחות בתחנות הדלק. המשמעות היא שאם החוק יעבור, הוא יעניק לשר הפנים סמכויות לבטל חוקי עזר עירוניים והוא יוכל להורות על סגירת סופרים ופיצוציות וגם את חנויות הנוחות.

 

העובדים בחנויות הנוחות בתחנות הדלק באזור קריית שמונה, אומרים כי מירב התעסוקה בחנויות היא בסופי שבוע, הן בגלל המטיילים הרבים והן בגלל סגירת החנויות ובתי העסק הרגילים. גם המשכורות הגבוהות בשבתות מעודדות את הצעירים, בעיקר את הסטודנטים, לאמץ את משמרות סוף השבוע.

 

בעלי העסקים במתחם בצומת גומא, שנמצא 5 ק"מ דרומית לקריית שמונה, אומרים כי עצם קיום המתחם מותנה בעבודה בשבת. לי דיין ממושב אליפלט עצרה היום באלונית של תחנת הדלק דור אלון שבצומת. "אני מתנגדת לחוק. על אף שיש אצלנו במשפחה אנשים שהם שומרי שבת, אי אפשר להכריח את האנשים מה לעשות", אמרה דיין. "גם כשאני נתקעת בסופ"ש בלי משהו אני מגיעה לחנויות האלה, וגם המטיילים. המצב הכלכלי באזור גם ככה על הפנים וזה רק יגרום למצב להיות גרוע יותר".

ייסגרו בשבת? חנות הנוחות yellow (צילום: אוראל כהן) (צילום: אוראל כהן)
ייסגרו בשבת? חנות הנוחות yellow(צילום: אוראל כהן)

סאיר שעבאן ממג'ד אל כרום, עצר בתחנת הדלק פז-yellow בקריית שמונה. "אני מוסלמי אז בוודאי שסגירה בשבת לא משמעותית עבורי מבחינה דתית. העניין הוא חברתי וכלכלי. גם אני מטייל בסופי שבוע, יש הרבה מטיילים ונוסעים וזה פוגע בי אם אין מקום לקנות. ברור שזה מפריע גם לבעלי העסקים, שרוב הפרנסה שלהם היא בסוף השבוע", הסביר שעבאן.

 

דרעי: החוק לא משנה את המצב

הידיעה כי חנויות הנוחות יכללו בחוק המרכולים התקבלה בתרעומת רבה גם בקרב תושבי תל אביב. "זה עצוב מאוד שמתערבים לנו בחיים", אמר אבי. "היו יכולים לעשות את זה בבני ברק ולסגור שם את כל תחנות הדלק ולשים גם גדר שאף אחד לא יפריע להם אבל פה? מה קרה להם? יש פה שני דתיים אז סוגרים את תל אביב? אם אנחנו הולכים להקצנה חרדית אז נשים רב ושהוא יהיה ראש הממשלה וזהו".

 

חזי, שעובד כנהג מונית, נוהג לעצור להתרעננות בחנויות הנוחות: "אני בעד השבת והצביון הדתי שקיים במדינה, אבל זה מעשה טיפשי. חשוב לשמר את הסטטוס-קוו כפי שהיה עד עכשיו. מי שדתי אני בעד, אבל מי שלא שומר שבת - צריך לקבל שירות".

אבי מתל אביב כועס על חוק המרכולים המורחב (צילום: ליהי קרופניק) (צילום: ליהי קרופניק)
אבי מתל אביב כועס על חוק המרכולים המורחב(צילום: ליהי קרופניק)

נגד כפייה דתית. לי דיין במתחם גומא (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
נגד כפייה דתית. לי דיין במתחם גומא(צילום: אביהו שפירא)

לדבריו, "אם כבר יש אדם שלא שומר שבת, מן הראוי שתחנת דלק תשרת אותו וגם החנויות שאפשר לשתות בהן כוס קפה להתרעננות לנהגים שעובדים ברכב ציבורי. לי זה מאוד חשוב שישארו פתוחות".

 

אור בן ארי, סטודנט בשנקר ומתגורר ברמת גן, טוען שמדובר בכפייה דתית. "זה דבר נוראי לעשות. אני רואה בזה כפייה דתית מאוד גדולה ואנחנו צריכים ללכת לכיוון של דמוקרטיה, שכל אחד חי את דרך החיים שנכונה לו. כל אחד אמור לצאת לקנות מתי שהוא רוצה ואיפה שהוא רוצה בלי קשר למנהגים. מי שלא רוצה, יכול לא לעשות את זה אבל אין צורך לכפות את זה על אחרים", זעם בן ארי.

פיצוצייה בגבעתיים. הדיון על החוק יתקיים ביום ראשון בעירייה (צילום: יובל חן) (צילום: יובל חן)
פיצוצייה בגבעתיים. הדיון על החוק יתקיים ביום ראשון בעירייה(צילום: יובל חן)
 

גל ברוך, שמתגורר גם הוא בגוש דן, הוסיף: "אני נגד החוק הזה, אני בעד שיהיה פתוח בימי שישי. זה נוח לאנשים שעובדים כל השבוע ונתקעים בסוף השבוע עם מצרכים שיכולים לקנות שם כמו סיגריות, ממתקים לילדים בטיול של יום שישי וגלידות".

 

גם בבאר שבע התקשו להבין את הכללת חנויות הנוחות בחוק. "זו פגיעה רצינית מבחינתי. צריך שכל מה שיכול להיות פתוח בשבת, שיהיה פתוח. לא כולם יושבים בבית בשבת. אין שום סיבה לסגור חנויות בשבת", אמרה זיוה, תושבת הנגב.

 

דרעי מצידו מבהיר כי אין בכוונתו לשנות את הסטטוס קוו ותקף את מפלגתו של יאיר לפיד: "ביש עתיד כנראה לא קראו את החוק ואם אפשר להסית, אז למה לא? לכן, אתמצת לכם לכם כדי שתבינו: החוק הנוכחי לא משנה את המצב שהיה עד היום, רק שומר על הקיים. בנוסף, אני מאוד מתרשם מדאגתם הכנה לחילול שבת ופילוג העם, ממש נוגע ללב".

 

גבעתיים תוכל לדון בחוק שיאפשר פתיחת עסקים

בתוך כך, בית המשפט המחוזי בתל אביב בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים דחה את העתירה שהוגשה נגד קיום הדיון בעיריית גבעתיים על תיקון לחוק העזר העירוני שיאפשר פתיחת עסקים בשבת כדי להקדים את חקיקת חוק המרכולים.

 

בית המשפט דן בבקשה של טלי ארגמן, אורנה צדוק, מושיק גולדשטיין, קואליציית שבת שוויון והתאחדות הסוחרים הככלית והעצמאיים בישראל, שעתרו נגד ראש העיר רן קוניק והעירייה בנושא.

 

העותרים, בהם חברי מועצת העיר, ביקשו צו ביניים למניעת הדיון שנקבע במועצת העיר. לטענתם, עקב הזמן הקצר שבו נקבע הדיון, לא ניתן להם זמן מספיק לגבש עמדה בנושא, והחוק דורש 10 ימי המתנה בין הזימון לקיום הישיבה.

 

השופט נתן לפני כמה ימים צו ביניים במעמד העותרים שלא לקיים את הישיבה עד לדיון מעמיק יותר. העירייה פנתה וביקשה לבטל את האיסור והיום השופט וסגן נשיא בית המשפט קובי ורדי החליט שניתן לקיים את הישיבה במועצת העיר שתדון בנוסחים של תיקון חוק העזר ב-31 בדצמבר. השופט הסביר כי גם כך עשרת הימים הגיעו לקיצם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי מועלם
תיסגר בשבת? חנות מנטה
צילום: אבי מועלם
מומלצים