עידן החלבון, הטבעיות והתענוג
מהם הטרנדים החמים בעולם המזון ואיך הם באים לידי ביטוי במקרר החלב?
מהפכת המודעות לבריאות שעוברת על העולם בשנים האחרונות, לא פוסחת על אף תחום בחיינו והיחס לשיפור מדדי כושר, להפחתת החשיפה לשמש ולתזונה בריאה יותר, הפכו לא רק להמלצה בריאותית אלא לסגנון חיים נחשק.
אין ספק שמגמת הבריאות באה לידי ביטוי יותר ויותר במוצרי המזון השונים כשאחד הביטויים המרכזיים שלו הוא הפחתת סוכר ומלח אך גם העשרה טבעית היא מגמה עולה שלא לדבר על עליית החשיבות של חלבון כרכיב חיוני בתזונה שלנו. לצד זאת לא צריך לשכוח את התענוג וההנאה.
פחות סוכר ומלח
גלית שניר, דיאטנית "תנובה", מספרת שהכל התחיל בתכנית המצפן התזונתי, ש"תנובה" החלה בה כבר ב-2013. זו תכנית וולונטרית של החברה בה נעשה הליך הדרגתי להפחתת סוכר ומלח במגוון מוצרים.
"רצינו לשפר את הערכים הבריאותיים במוצרים שלנו, בעיקר במוצרים יומיומיים, שניתן לראות על שולחן האוכל הישראלי הממוצע. שמנו במרכז בעיקר מוצרים, שידוע לנו שילדים אוכלים", היא מסבירה.
"הרעיון היה לעשות הפחתות מדורגות בסוכר ובמלח כדי להרגיל את החך של הצרכנים. בכל כמה חודשים הפחתנו עוד, עד שהגענו למוצר במצבו הנוכחי. בשינוי הדרגתי כזה, הצרכן מתרגל בהדרגה לטעמים פחות מתוקים ופחות מלוחים ולמעשה בונה הרגלי תזונה בריאים יותר. בהפחתה דרסטית תהליך כזה לא היה מצליח."
מתחילת תכנית המצפן התזונתי של תנובה שהושקה ב 2013 ועד היום הופחתו 408 טון מלח ו 1,547 טון סוכר המסתכמים ב-6 מיליארד קלוריות וההפחתות המדורגות עדיין ממשיכות.
יחד עם ההפחתה המשמעותית ישנם מוצרים בהם מלח חיוני מבחינה טכנולוגית לייצור המוצר ולא ניתן להפחיתו ברמה משמעותית, למשל בגבינות הצהובות תהליך הייצור מחייב השרייה בתמלחת, התורמת למרקם ולבטיחות המוצר.
העשרה טבעית
טרנד נוסף שרואים בעולם המזון הוא העשרה באופן טבעי. כזה הוא חלב משק של תנובה המכיל אומגה – 3 בהעשרה טבעית כתוצאה משינוי ההזנה של הפרות ע"י תוספת זרעי פשתן שהוא רכיב עשיר באומגה – 3 באופן טבעי.
עידן החלבון
אנו נמצאים בעידן בו החלבון מתגלה כרכיב חשוב בתזונה של כולנו ובמיוחד לאוכלוסיות בעלות צרכים תזונתיים שונים.
מוצרים מועשרים בחלבון ובמיוחד חלבוני מי גבינה המכילים חומצות אמינו החיוניות להתאוששות השריר הופכים לחלק מהתפריט הקבוע של העוסקים בספורט. יופלה GO המכיל 20 גר' חלבון בגביע ומשקאות תנובה GO העשירים בחלבוני מי גבינה מבטאים את הטרנד המשמעותי הזה.
שילוב מזון עשיר בחלבון חשוב לא רק לספורטאים אלא גם לילדים לגדילה והתפתחות וגם לקשישים מהחשש לאובדן מסת שריר. הדרישות התזונתיות לחלבון משתנות עם הגיל.
גבינה צהובה היא דוגמה לשילוב מזון עתיר חלבון, ללא סוכר וללא לקטוז, המכיל העשרה טבעית מהחלב של ויטמינים ומינרלים – פרוסה אחת מכילה 20% מכמות הסידן היומית המומלצת לילד ו-60% מכמות ויטמין 12B לילד וכן 20% מכמות החלבון וכל זאת בהנאה בטוסט לצד ירקות שהופכים לארוחה טעימה ומזינה.
ולא נשכח את התענוג וההנאה
לצד הטרנדים הבריאותיים השונים יש מגמה נוספת בה אנו רואים עליה בצורך בחוויות קולינריות, חשיפה לטעמים, חומרי גלם ושיטות בישול חדשות.
אז איך יוצרים מוצרים בריאים יותר וגם טעימים יותר ומתאימים לחך הישראלי על מנת שיאהב את מה שהוא אוכל?
"הדיאטנים מצוות הבריאות, הטכנולוגים של המזון והשיווק ב'תנובה' מתחילים בהצבת יעדים של הפחתה ואז מתחילים ביצור מוצרי ניסיון," מסבירה שניר.
טעימות הבדיקות נעשות באמצעות פאנל טועמים פנימי וסקרי צרכנים רחבי היקף. "כשהציון והטעם משביעי רצון מבחינת הטועמים, אנחנו יודעים שיש לנו מוצר מספק ומתאים," אומרת שניר. "עד שזה לא מגיע לרמת שביעות רצון מספקת, זה עובר עוד תהליכי שינוי עד שמגיעים לטעם הרצוי."