הוגשו עתירות נגד חוק ההמלצות, סיכוי נמוך שבג"ץ יפסול
יו"ר יש עתיד יאיר לפיד הגיש כפי שהבטיח עתירה לבג"ץ נגד חוק ההמלצות שיאסור על המשטרה לפרסם סיכומי חקירה. היועמ"ש מנדלבליט, שהביע עם פרקליט המדינה ניצן את התנגדותו לחוק, ייאלץ להגן עליו משום שכבר טען שהוא חוקתי. הסיכוי לקבלת העתירה - נמוך
אחרי אישור החוק, המאבק עובר לבית המשפט: מפלגת יש עתיד בראשות ח"כ יאיר לפיד הגישה הבוקר (ה') עתירה לבג"ץ נגד חוק ההמלצות, שאושר הלילה סופית במליאת הכנסת. מלבד העתירה של יש עתיד, הוגשו עוד שתי עתירות נגד החוק, שיאסור על המשטרה לפרסם סיכומי חקירה.
עיקר ההגנה על חוק ההמלצות תוטל על שכמו של היועץ המשפטי לכנסת איל ינון. אולם אם העתירה תכלול כמשיב גם את היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, הוא ייאלץ להגן על החוק. היועץ מנדלבליט, כמו גם פרקליט המדינה שי ניצן, הביעו התנגדות לחוק ההמלצות לכל אורך הדרך. עם זאת, הם מעולם לא טענו שהחוק אינו חוקתי ושהכנסת תחרוג מסמכותה אם תחוקק אותו.
ומה באשר לסיכוי שבג"ץ יפסול את החוק? הסיכויים נמוכים, אך יש להניח שבמהלך הדיון ישמיעו השופטים הערות, שיעסקו בנחיצות החוק ובמטרתו להגן על אישי ציבור שסרחו.
"כלו כל הקיצין, אסור לאפשר לחוק הזה לחיות"
ח"כ קארין אלהרר, שהגישה הבוקר את הבג"ץ בשם מפלגת יש עתיד נגד חוק ההמלצות, אמרה עם כניסתה לבית המשפט: "יש עתיד מניחה הבוקר בג"ץ נגד חוק ההמלצות כי זה אחד החוקים המושחתים שהקואליציה העבירה. זה חוק שנולד בחטא, חוק פרסונלי שכל מטרתו להגן על ראש הממשלה מפני החקירות שלו".
"זה חוק שכל מטרתו הוא להלך אימה על המשטרה והפרקליטות, לפגוע באמון הציבור ובנבחריו. הוא מפלה בין אזרחים ומעקר מתוכן את השוויון בפני החוק", הוסיפה ח"כ אלהרר. "שלושה ימים נלחמנו בחוק הנורא הזה, נלחמנו חודשים בוועדות, הגשנו מעל אלף הסתייגויות וכשכלו כל הקיצין פנינו גם לבג"ץ. אסור לאפשר לחוק הזה לחיות. אנחנו לא מקבלים הוראות מהקואליציה ולא נאפשר לקואליציה להשחית את הדמוקרטיה הישראלית".
59 חברי כנסת הצביעו בעד החוק של יו"ר הקואליציה החדש דודי אמסלם (הליכוד), ו-54 התנגדו. ההצבעה התקיימה כמעט יומיים לאחר שהחל הדיון, שכלל נאומים רבים של חברי אופוזיציה במסגרת של כ-500 ההסתייגויות.
בנאומו אמש הכריז ח"כ לפיד כי אם הצעת החוק שאוסרת על המשטרה לפרסם סיכום חקירה תעבור, מפלגתו תפנה לבג"ץ. "מחר בשמונה בבוקר, אם החוק הזה יעבור, יש עתיד תהיה בבית המשפט העליון ותגיש בג"ץ נגד החוק הזה. הוא כתוב, הוא מוכן והוא יוגש", אמר לפיד.
"אתם יודעים שראש הממשלה מבוהל ומבועת וייתן להם את כל מה שהם רוצים", הוסיף לפיד. איך אתם חיים עם נאום החמוצים והגבות? אם אנחנו ננצח בבחירות אנחנו נבטל את חוק ההמלצות, אנחנו נבטל את חוק הפריימריז, את חוק הרכבת, את חוק המרכולים - מפני שכל החוקים האלה הם גם לא דמוקרטיים וגם עקומים וגם מביישים את כל מדינת ישראל".
שרת המשפטים איילת שקד ענתה ללפיד בחריפות כשעה לאחר מכן: "אתה לא נמצא כאן ולא מבין איך הכנסת עובדת. אחרי כזה דיון ארוך בלי שום סיבה חוקתית אתה רץ לבג"ץ. אתה רומס את הכנסת, משפיל את כל מי שנמצא כאן".
בתגובה לדברי לפיד הודיע יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין כי במקרה כזה יאפשר סיכול פיליבסטר - נאומים ארוכים והעלאת מאות הסתייגויות בחוקים חשובים.
"עברתי ויכוחים לא קלים על 'למה לא אפשרתי להפעיל את סעיף 98, ולמה אפשרתי לנהל דיון של 45 שעות'", אמר אדלשטיין רגע לפני תחילת ההצבעה על מאות ההסתייגויות. "אני מודיע כאן ועכשיו - אם אחרי ההצבעה תהיה פנייה של מי מחברי הכנסת לבג"ץ, לא אתערב יותר בעניין סעיף 98".
סעיף 98 הוא סעיף בתקנון הכנסת המאפשר להגביל את משך הדיון ומשתמשים בו במקרים חריגים מאוד כדי למנוע פיליבסטר של האופוזיציה. גם בחוק המרכולים, שצפוי להיות אחד המאבקים הבאים במליאה, שוקלת האופוזיציה לבצע פיליבסטר.