האינסטגרם של 911
הרבה סטרטאפיסטים ישראלים מנסים להצליח בניו יורק, ואנחנו מהמרים עכשיו על ההצלחה הגדולה של 2018: קוראים לה ‘קרביין’ והאפליקציה שלה, שכבר מצילה חיים בישראל, תכבוש בשנה הקרובה את אמריקה
2017 הייתה שנה מלאת תקריות. מירושלים ועד מנהטן, נראה שהציבור מתוודע ליותר ויותר סכנות מסביב אך הפתרונות מאתגרים מאי פעם. מי שיזכה באמון הציבור, מי שיספק לציבור פתרון שיספק ביטחון ושקט, יעשה את אמריקה ובגדול. זו הסיבה שבחרנו ב-׳Carbyn׳ כחברה ישראלית שתעשה את אמריקה ב-2018.
קרביין הוקמה בישראל בשם ׳ריפורטי׳ בשנת 2014, אחרי שמייסדה, אמיר אליחי, נקלע לסיטואציה לא פשוטה שבמסגרתה הבין כמה היא נחוצה. ״בביקור בחוף הים בתל אביב״, הוא מספר, ״שבע בערב בגורדון, יושבים על החוף, יין, נוף, פתאום אני מבחין בזוג שמשאיר את התיקים על החוף ונכנס למים. אני מזהה כמה אנשים שמתקרבים ולוקחים את הדברים. עם אינסטינקטים מימי הצבא אני מיד קם לקראתם, הם ברחו. אני מנסה להתקשר למשטרה ואז מתחילות שאלות. איך קוראים לך, שואלת המוקדנית, מה הטלפון שלך, איפה אתם בדיוק. אני שואל את עצמי, איך זה שבשנות ה-2000 אני צריך להעביר כל כך הרבה מידע ולבזבז זמן יקר במקום לקבל עזרה מידית בסיטואציה שבה כל רגע הוא קריטי. איך יכול להיות שבעולם שבו אני מתקשר ל״אובר״ או ל״גט״ או אפילו לפיצה, הם מיד יודעים לזהות את המיקום שלי, לדעת מי אני ולהגיע, אבל מי שצריך להגיע אלינו בזמן אמת, מי שכל שניה שבה הוא מתעכב עלולה לעלות בחיי אדם, לא יודע את הפרטים הנחוצים כדי לזרז את התהליך״.
אמיר מיהר לבדוק את העניין. ״עשיתי תחקיר וראיתי שהתהליך הזה לא השתנה או התייעל בערך מאז המצאת הטלפון. הבנתי שזה הרגע לנער את השוק הזה״.
עבור אליחי, נראה שכל הדרכים הובילו לקרביין. עם עבר צבאי כקצין באגוז, אליחי מספר איך סטארטאפ היה הכיוון האחרון שחשב עליו. ״אחרי שהשתחררתי עברתי עם בת זוגי האמריקאיתלארה״ב, עבדתי במשלחת הביטחונית והייתי מאבטח כאן כמעט שנתיים. במקביל בתקופה הזו התחלתי ללמוד ב-NYU ומיהרתי להקים את החברה הראשונה שלי Sky Project Investments, לייצור רשת חברתית לעסקים, עוד בטרם ימי הלינקדאין, להפגיש בין יזמים למשקיעים וליצור חיבורים מעניינים״.
למרות מה שהוא מגדיר כהצלחה גדולה, אחרי שנפצע בגבו, חזר לצורך טיפולים טיפולים לישראל. בארץ נרשם ללימודי משפטים ומנהל עסקים, המשיך לקחת על עצמו פרויקטים ביטחוניים ברחבי העולם וגם הסטארט-אפ עוד המשיך להתרחב. כשהקים את קרביין (אז תחת השם ריפורטי) השילוב בין הרקע הביטחוני, לטכנולוגי הפך ליתרון גדול. הוא חבר למשקיעים ושותפים גדולים כמו ראש ממשלת ישראל לשעבר אהוד ברק, פנחס בוכריס, לשעבר מפקד 8200 ומנכ״ל משרד הבטחון, וגם מיכאל שרטוף, לשעבר המזכיר לביטחון פנים בארה"ב.
האפליקציה הייחודית שהקימו נועדה לאפשר לרשויות הרלוונטיות לסייע לשירותי ההצלה לקיים שיחת וידיאו עם אזרחים, ולשדר מידע באופן דו כיווני על אף שהמסך כבוי וכשאין קליטה סלולרית ולתקשר באמצעות ערוץ IP של נתב Wi-Fi גם אם הרשת הסלולרית קרסה.תחילה, באמצעות ממשק פשוט לתפעול, לוחץ המשתמש על הלוגו של גוף החירום המבוקש (רשימת המוקדים מתעדכנת בהתאם למיקום בו נמצא המשתמש). לאחר מכן, מקבל המוקדן שידור וידאו חי מהטלפון החכם של המשתמש, זאת בנוסף לנתוני מיקום המתעדכנים על גבי מפה.
כשצוות קרביין מציג בפנינו את המסך אשר נגלה בפני המוקדן שמקבל את השיחות, הכל הופך ברור. מול המוקדן מתפרשים מספר סרטוני וידאו החושפים את הסיטואציה שבגינה מחייג המתקשר. לצידה גם פרטי המתקשר והמיקום. כך, יכול המוקדן להסיק איזו שיחה תיענה ומתי וכיצד לטפל בה.
על פי הנתונים, מתקיימות בכל רגע נתון ברחבי העולם מליוני שיחות חירום. בממוצע אורך כל שיחה הוא כ-3 דקות, בהן צריך המוקדן לקבל תמונת מצב אמיתית, לזהות אם לא מדובר בשיחות סרק ולנתח כמה כוחות להזניק למקום האירוע. כל אלו פעולות מסכנות חיים שבזכות המערכת של קרביין אינן נחוצות. האפליקציה נועדה לקצר את זמן השיחה הממוצע למוקד שלדברי החברה הוא 2.5-3 דקות במהלכן על המוקדן להבין את תמונת המצב, לקבל מידע על מיקום האירוע, להעריך את אמינות המדווח ולהחליט אילו משאבים להקצות לפתרון הבעיה. בנוסף לתקשורת עם גורמי החירום, האפליקציה מאפשרת ליצור רשת של חברים וקרובים שיקבלו דיווח בנוגע למצב של חבר ברשת.
בזכות המערכת ניתן לסנן גם דיווחי סרק על תאונות, מפגעים ואירועים אחרים המהווים יותר מחמישית מהשיחות למוקדים השונים, כפי שעשו גם במד״א בישראל. ״דוגמא מצערת היא חטיפת הנערים בישראל. היא התרחשה רק שלושה חודשים אחרי שהתחלנו לעבוד על פיתוח המערכת. באפליקציה שלנו יש אפשרות להעביר מידע בלי קול. היא עלולה הייתה לשנות את התמונה״.
הורדת האפליקציה של קרביין ללא תשלום ובכל זאת, גם למי שבחר שלא להוריד אותה לסלולרי, מצאו בקרביין פתרון הולם. ״אפשרנו גם חיוג רגיל בעיקר כי הבנו שאנשים, בתת מודע שלהם, לא רוצים בהכרח להיות אקטיביים עם משהו שנראה מפחיד או מסוכן. ברוב המקרים אנחנו מורידים דברים שעשים לנו טוב, לכן יצרנו גם אופציה שלא דורשת הורדת אפליקציה. פיתחנו טכנולוגיה שנקראת vlr שבעצם יודעת לאתר קובץ במכשיר עצמו ולנתב כל שיחה שמגיעה, לשיחת קרביין״.
אליחי חוזר ומזכיר שהפתרונות שמציעה קרביין, הם לא שפה חדשה באמריקה, הם חלק מהשפה שכולנו כבר מזמן הורגלנו עליה, אך משום מה, טרם השתלבה דווקא ברשויות האכיפה, בהן השימוש בה יכול לעשות את כל ההבדל ולהציל חיים. ״מאחר ויש מסביבנו לא מעט מיכשור שיכול לסייע במטרה אנחנו רוצים להשתמש בכל הזדמנות. טכנולוגיה נוספת שפיתחנו קשורה ל-sdk, וכך בכל מכשיר, משעונים חכמים או רכבים אפילו, כל מה שיש בו הפוטנציאל לתקשר עם העולם, אנחנו רוצים שתהיה בו היכולת לתקשר, יכולת להוציא מידע. אנחנו השער לחיבור הזה. היום אין תשתית כזו שתומכת בגופים שרוצים להעביר מידע חכם. אנחנו גם התשתית וגם מה שיוצא מהצד השני״.
בישראל התחברו חברות כמו מד״א ורשויות מקומיותכבר מזמן למערכת, אבל כאן זה מעט יותר מסובך. ״בארה״ב זה לא כמו בארץ״ מספרים בקרביין, ״כאן לא דופקים על דלתות, יש הרבה רגולציות שנאלצנו לעבור, כאן יש לנו אסטרטגיה ברורה ופיילוטים עם לקוחות משלמים״.
אליחי מספר שמערכות שירותי ההצלה והאכיפה בארה״ב מיושנות במיוחד, לפעמים אפילו בלי עכבר למחשב ועם מסכים בשחור לבן. ״כשמכירים את ארה״ב ורואים כמה קשה להוביל כאן חידושים ושינויים, מבינים את זה יותר, אבל הם מבינים שהעולם לא הופך בטוח יותר וזו העת לשנות. אנחנו מזרזים את זמן התגובה של השירותים השונים בשישים אחוז שזה הרבה מאוד״.
לפני שנה פתחו את הסניף הניו יורקי ומתמקדים כרגע בארבע מדינות ראשונות: ניו יורק, ג׳ורג׳יה, אינדיאנה וניו ג׳רזי. ״אחרי שבשנה האחרונה פתחנו את החברה בניו יורק, הבחנו בכך שהתעשיה כאן סקפטית, מקובעת, אבל עכשיו אנחנו רואים שינוי. היום אנחנו כבר חלק מהגדרת הטון.
אנחנו מאמינים שעד סוף 2018 נהיה כאן בכל רשות אכיפה במדינות שאנחנו פועלים בהן כיום״.
בארה״ב בכל עיירה יש מערכת הצלה משלה, שיכולה לבחור את המערכת הנכונה עבורה. הם עוברים מעיירה לעיירה, ממחוז למחוז, מפיצים את השמועה, ומספרים שהשיטה עובדת.
בישראל המערכת כבר הצילה לא מעט חיים, ולנו נראה שקרביין יעשו את אותו הדבר גם באמריקה בשנת 2018. ״אהוד ברק תמיד אומר״, מסכם אליחי, ״שבסוף נהיה האינסטגרם של 911״.