מסתירים את העובש במקום לטפל בבידוד הבית? טעות
בידוד לקוי של הבית יגרום לעובש. ניסיון להסתיר אותו באמצעות חיפוי קירות מגבס או מעץ רק יחמיר את הבעיה. אתר "המקצוענים" עם עצות למי שמנסה להילחם במפגע התברואתי שבביתו
בידוד לקוי של הבניין יגרום לעובש גם בדירות עם כמה כיווני אוויר. ניסיון להסתיר את העובש באמצעות קירות גבס פנימיים, חיפוי קיר מעץ, הנמכות תקרה או צביעה מחדש – לא יפתור את הבעיה. בכתבה הקודמת פירטנו על הסיבות העיקריות להופעות העובש בבית. הנה עוד כמה דברים שכדאי לדעת למי שמנסה להילחם במפגע התברואתי הזה. כתבה שנייה בסדרה.
עוד כתבות בנושא:
ליקויי איטום בבית - כיצד מתמודדים?
אל תזרקו את הכסף שלכם מהגג
בידוד לקוי של הבניין יגביר את העובש בדירות
כיצד ניתן למנוע עובש הנגרם כתוצאה מעיבוי? "הדרך היחידה להיפטר מעיבוי היא לשלוט על כמות האדים שיש בבית", אומרים דורון וטרי מתתיהו מהקץ לעובש באתר "המקצוענים". "אוורור לא פותר את הבעיה לגמרי, אלא רק באופן חלקי. פתיחת חלון לא תגרום לפליטת כל האדים, אלא רק את חלקם".
רבים מהישראלים מסיקים את הבית בימות החורף באמצעות מזגן. האם הדבר לא מסייע בהקטנת הלחות בתוך החלל ובכך מונע את תהליך העיבוי? "כל עוד המזגן דולק, הוא אכן מייבש את האוויר בחלל החדר", מסביר מתתיהו. "הבעיה היא שברגע שמכבים אותו, יש פליטה גבוהה של אדים שהופכים למים. לכן, השימוש במזגן, בניגוד לדעה הרווחת, דווקא מגביר את תופעת העיבוי ברגע שמכבים אותו או ברגע שהוא נכנס למצב של השהיה, עם הגעה לטמפרטורה אליה כיוונו אותו".
האם לכיווני האוויר בבית יש חשיבות? "אם בידוד הבית לקוי, לא משנה כמה כיווני אוויר יש בבית, זה לא ימנע את הבעיה לגמרי, אלא רק יאט את קצב התפתחות העובש", אומר מתתיהו. "הבעיה קיימת בעיקר בבניינים ישנים, שנבנו בשיטת בנייה 'טרומית', של קירות שלמים מוכנים מבטון, סובלים מבידוד גרוע. הדרך היחידה לתקן זאת היא באמצעות הוספת שכבת טיח תרמי, בעובי של 10 ס"מ על כל חזית הבניין. שכבת הטיח בעצם מבודדת את הקיר. בשונה מטיח רגיל, טיח תרמי מבודד משום שיש בתוכו קלקר".
לדבריו, "הבעיה היא ששיטה זו מתאימה בעיקר לבניין שנמצא בשלבי בנייה. כשהבניין כבר בנוי, הדבר מחייב לפרק את הפרופילים של כל החלונות, ולהתקין מחדש את כל ספי השיש של החלונות, כדי לאפשר ניקוז תקין של מי הגשם. לא ניתן להוסיף את הטיח התרמי מבלי לפרק את החלונות ואת הספים, משום שאז החלונות יהיו כמו 'שקועים' בתוך שכבת הטיח העבה שנוסה ולמעשה הגדילה את שטח החוץ של הבניין. אם ישנה בעיה של עובש בדירות מסוימות, דייר ספציפי לא יוכל לפתור את הבעיה בעצמו באמצעות טיח תרמי, משום שזה משנה את חזית הבניין וזה הליך מורכב יותר".
האם חיפוי הקירות בגבס או בעץ יפתור את הבעיה?
"כל עוד לא דואגים לבידוד טוב של הבית, קיר גבס פנימי או חיפוי הקיר מעץ, לא יפתור את הבעיה", אומרת מתתיהו. "למעשה, הוא רק יגרום לעובש להיות כלוא בין שכבת הקיר החיצוני לבין שכבת קיר הגבס, שכן יש ביניהם הצטברות גדולה של אדים. העובדה שהעובש נסתר, ושלא רואים אותו, לא מונעת את הנזק שנגרם ממנו. עד שהעובש מגיע לשכבת קיר הגבס הפנימית, הבית מסריח מעובש ולא מבינים מדוע. אני באופן כללי נגד קירות גבס שצמודים לקיר חיצוני, אלא אם הוא מבודד היטב. לגבי חיפוי קיר בעץ הרי שהוא גרוע מחיפוי גבס, שכן בעץ עצמו יש לחות. הבעיה בישראל בשיפוצים ובבנייה, היא שיש קבלן אחד שעושה את הכל. בחו"ל, הולכים 'לפי הספר', ולכל תחום יש את הקבלן המתמחה בתחומו. יש קבלן איטום, קבלן חשמל וכו'. בארץ, ברגע שכולם עושים הכל, התוצאה פעמים רבות גורמות לדיירים לליקויים לטווח ארוך".
משפצים את האמבטיה? אל תנמיכו תקרה בגבס לפני שטיפלתם בבעיה
"לגבי עובש שיש על סיליקון בחיבורים שיש בין המקלחון או האמבטיה לקירות, הרי שאין ברירה אלא להחליפו כשהוא מתבלה", מסביר מתתיהו. "עובש זה נגרם לרוב כתוצאה מרטיבות. לגבי רטיבות המצטברת על התקרה ובחלק העליון של הקירות, הרי שיש לצבוע את הקיר בצבע שיינדף את האדים ולא יאפשר להם להיספג בקיר. אם רוצים לעשות הנמכת תקרה בגבס בחדר האמבטיה, ומדובר במקלחת שהיו בה בעבר בעיות של עובש, חשוב לטפל תחילה בקיר. אחרת, העובש יחדור דרך הגבס ויחייב שיפוץ מחדש".
האם ונטה באמבטיה יכולה למנוע את הבעיה? מתתיהו: "דרושה ונטה תעשייתית (8-10 צול), על מנת לינוק את לחץ האדים האדיר שיש בחדר האמבטיה. היא כמובן מאטה את קצב התפתחות העובש, אך לא מונעת לגמרי את הבעיה אם אינה עוצמתית מספיק ביחס לשטח החדר".
מחפשים קבלן איטום? לחצו כאן
ynet הוא שותף באתר המקצוענים