בשנה הבאה: המזרח התיכון שאחרי דאעש
2017 הייתה השנה שבה חוסל ארגון הטרור הסוני, נרצח נשיא תימן לשעבר, הוטל מצור על קטאר והתמנה יורש עצר סעודי חדש. למה יש לצפות במזרח התיכון של 2018? האם תצליח איראן להשתלט על עיראק וסוריה? האם יצליח יורש העצר הסעודי לשנות את פני המזרח התיכון? ומה עדיף לישראל?
2017 הייתה ללא ספק שנה בלתי נשכחת במזרח התיכון: היא שנת חיסול "המדינה האיסלאמית" (דאעש), שנת הירצחו של נשיא תימן לשעבר, שנת המצור על קטאר, השנה שבה התמנה יורש העצר הסעודי הצעיר מוחמד בן סלמאן השואף לחולל שינויים מרחיקי לכת. למה יש לצפות במזרח התיכון של 2018? האם תצליח איראן להשתלט על עיראק וסוריה? האם יצליח יורש העצר הסעודי לשנות את פני המזרח התיכון?
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
תחרות אמריקנית-רוסית הרסה את דאעש
מדוע דווקא בשנת 2017 חוסל דאעש בעיראק ובסוריה? ארצות הברית ניהלה קואליציה למלחמה נגד דאעש מאז 2015. מעבר להפצצה עקבית של בסיסי "המדינה האיסלאמית", תמכה ארה"ב צבאית וכלכלית בצבא העיראקי במלחמתו נגד כוחות של אבו בכר אל-בגדדי ובכורדים במלחמתם נגד דאעש בסוריה. ב-2017 החלו גם הרוסים להתפנות למלחמה נגד דאעש בסוריה, לאחר שהכריעו בקרב על מעוז המורדים בחלב בסוף שנת 2016.
מבחינתה של רוסיה, דאעש היה בעדיפות שנייה אחרי המורדים המאיימים על משטרו של בשאר אסד, בן חסותם. אולם רוסיה חששה כי אם לא תתערב, הכורדים בני חסותם של האמריקנים, יכבשו את כל מזרחה של סוריה, כולל מרכז הנפט של דיר א-זור. המרוץ לכיבוש שטחי דאעש בין הכורדים מצד אחד, לצבא הסורי, חיזבאללה ויתר המליציות השיעיות התומכות בו מצד שני, הוא שהאיץ את חיסולו של דאעש.
נהר הפרת הפך לגבול לא רשמי בין נאמני ארה"ב לבין נאמני רוסיה ושם עצרו הרוסים את כוחות צבא אסד ובכך נמנעה מלחמה בקנה מידה גדול יותר.
2017 דאעש, 2018 ג'בהת א-נוסרה
לפי הצהרות רוסיות, ב-2018 תחל המלחמה של צבא המשטר בחסות רוסיה נגד אחרוני המורדים בכיסים האחרונים, אלה שבדרום סוריה ליד הגבול עם ישראל ובמיוחד נגד "ג'בהת א-נוסרה" (חזית הסיוע בחסות אל-קאעידה) ושאר הארגוני האופוזיציה האיסלאמית המרוכזים במחוז אידליב בצפון מערב. נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, שהבין כי הרגיעה באידליב שעליה הסכים עם רוסיה ואיראן הגיעה לסיומה, יצא לאחרונה במתקפה מילולית על הנשיא אסד וכינה אותו טרוריסט ורוצח המונים.
לפי פרסומים התומכים במשטר בדמשק, טורקיה ציידה לאחרונה את המורדים בצפון סוריה בנשק חדיש לקראת סיבוב המלחמה הבא. המלחמה של צבא אסד להשבת אידליב לשליטתו עתידה לפגוע בקשרים שהושגו ב-2017 בין טורקיה לבין איראן ולשחק לידיה של סעודיה.
סוריה בידי רוסיה
קרוב לוודאי שבשנת 2018 ימשיכו סדרת הוועידות הכושלות להשגת הסכם בנושא סוריה בווינה, אסטנה וסוצ'י. הבעיה המרכזית היא שהאופוזיציה הסורית מתעקשת על סיום שלטונו של אסד ולא מוכנה להשלים עם העובדה שהיא הפסידה במלחמת האזרחים. במקביל, בשטח ימשיכו הרוסים להשיג הכרעות לטובתו של המשטר והנושא הכורדי יוכרע במשא ומתן בין רוסיה לבין ארה"ב.
הרוסים, שהכריזו ב-2017 על שני הבסיסים בצפון סוריה (חמימים האווירי וטרטוס הימי) כבסיסי קבע, ימשיכו להעמיק את מעורבותם במזרח התיכון ולמכור נשק למדינות האזור. מבחינתה של ישראל, עדיפה נוכחות רוסית בסוריה על זו של איראן.
בעיות קשות במימוש החלום האיראני
איראן שאפה לנצל את נפילתו של ארגון דאעש ליצירת רצף שליטה בין איראן ללבנון. מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה איים על ישראל ב-2017 כי במלחמה הבאה יגיעו ללבנון מאות אלפי לוחמים מעיראק וגם מקרב החות'ים השיעים בתימן. בסוריה הכריזו האיראנים על הקמת בסיסים חדשים סמוך לבירה דמשק. אולם בסוף 2017 נראה כי החלום האיראני מתחיל להתרחק. הנוכחות הרוסית לא הפריעה לישראל להפציץ (לפי פרסומים זרים) את הבסיס האיראני וגם שיירות שהיו בדרך לחיזבאללה בלבנון.
"אנסאר אללה" (תומכי האל) החות'ים, בעלי הברית של חיזבאללה בתימן, שמנהיגם הבטיח לשלוח לוחמים ללבנון, נקלעו ב-2017 למצוקה קשה. בחודש דצמבר בגד נשיא תימן לשעבר עלי עבדאללה סאלח בחות'ים ועבר לצד השני הנתמך על ידי סעודיה. החות'ים רצחו אותו והמחנה השיעי התפצל, מה שעתיד להאיץ את נפילת החות'ים ב-2018. ירי הטילים של החות'ים על בירת סעודיה באחרונה רק הגביר את הנחישות של הממלכה לחסל סופית את "אנסאר אללה".
איש הדת השיעי הבכיר שמפריע לאיראן
הניצחון במלחמה נגד דאעש בעיראק העניק למיליציות השיעיות תחושה משיחית ששום כוח אינו יכול לעמוד בפניהם וכי כעת הגיע הזמן למאבק המכריע נגד "האויב הציוני". אולם ממשלת עיראק מעוניינת כעת להתפנות לבעיותיה הפנימיות של המדינה וחוששת לאבד את שליטה על המיליציות הפרו-איראניות.
איש הדת השיעי הבכיר בעיראק, אייתוללה עלי סיסתאני, שקרא לפני שלוש שנים לג'יהאד נגד דאעש, התגייס הפעם לרסן את המיליציות והכריז כי עם חיסול "המדינה האיסלאמית", משימתן של מיליציות "הריכוז העממי" הסתיימה. סיסתאני הביע את התנגדותו להשתמש בכוח המיליציות להגשמת מטרות מחוץ לגבולותיה של עיראק.
למרות הצלחתו של משאל העם, החמיצו הכורדים בצפון עיראק השנה הזדמנות היסטורית להכריז על עצמאות, מחשש לפעולה צבאית טורקית-איראנית. מיליציות "הריכוז" ראו בכך הזדמנות לפלוש לחבל הכורדי, אולם עלי סיסתאני יצא בהכרזה כי ההסדר עם הכורדים צריך להיות במשאומתן בלבד ויש למנוע שפיכות דמים בין בני העם העיראקי. ההכרזות של איש הדת המשפיע עומדות בסתירה מוחלטת למטרות ההתפשטות של איראן באזור. בנוסף, על רקע המצוקה הכלכלית ושחיתות השלטון השיעי בעיראק, הולכת ומתחזקת אופוזיציה שיעית אנטי-איראנית.
.
סיכוי לתום מלחמות האזרחים בתימן ובלוב?
סופן של מלחמות האזרחים בתימן ובלוב עדיין אינו נראה באופק, אולם ישנו סיכוי להתייצבות בשנת 2018. אם בשנים האחרונות התאפיין המצב באנרכיה מוחלטת, הרי שב-2017 הגיעו שתי המדינות לחלוקה כללית לשלושה אזורי שליטה, עם יתרון בולט לאחד הצדדים.
בתימן מסתמנת נסיגה של אל-קאעידה במזרח והחות'ים במערב והתקדמות משמעותית של הממשל הסוני בדרום בראשותו של ראש הממשלה הלגיטימי עבד רבו מנסור האדי.
בלוב חוסל דאעש סופית והגנרל חליפה חפתר שולט במזרח על כשני-שלישים מהמדינה והוא האדם שיכתיב את עתידה של המדינה בשיחות הפיוס המתקרבות בתיווכה של צרפת. המשותף להאדי בתימן ולחפתר בלוב הוא ששניהם נתמכים על ידי הציר המתון של סעודיה-איחוד האמירויות-מצרים.
החלום העות'מאני של ארדואן: ציר טורקיה-קטאר
שנת 2017 עמדה בסימן האמברגו שהטילה סעודיה וידידותיה במפרץ הפרסי על קטאר בשל תמיכתה בטרור. טורקיה ניצלה זאת על מנת להעמיק את נוכחותה הצבאית בקטאר. לאחרונה גם הסכימה טורקיה עם סודאן על הקמת בסיס צבאי באי סואכן שבשטחה, שהיה לפני כמאתיים שנה מאחז של האימפריה העות'מנית.
הציר הסוני הטורקי-איסלאמיסטי הוא משענתם העיקרית של "האחים המוסלמים", ארגוני ג'יהאד בסוריה וחמאס בעזה. התמיכה ב"אחים" והבסיס בסודן מאיימים בעיקר על מצרים. אולם למרות חילוקי הדעות בין שני הצירים בעולם הסוני, תעמוד שנת 2018 בסימן מאמץ סעודי לקרב את טורקיה לציר המתון, על מנת לגייסה למאבק נגד איראן. כבר באפריל הקימו שתי המדינות את "מועצת התיאום הסעודית-טורקית", ערכו תרגילים צבאיים משותפים והעלו את המסחר בין המדינות להיקף של 8 מיליארד דולר.
ב-2018 ימשיכו מאמצי סעודיה נגד איראן
בחודש יולי השנה התמנה מוחמד בן סלמאן ליורש העצר של סעודיה. לאחר מינויו החל במלחמה נגד השחיתות, הכריז על זכות בחירה לנשים, על פתיחת בתי קולנוע והבטיח לקיים בסעודיה איסלאם מתון, פתוח וליברלי. בוועידת המשקיעים הדהים את העולם כולו בהצהרתו על הקמתה של עיר העתיד NEOM, בעלות של עשרות מיליארדי דולרים.
בן סלמאן ,שר החוץ ג'ובייר והשר לענייני המפרץ סבהאן מייצגים את דור השליטים החדש של סעודיה, צעיר ונמרץ ומאוד תוקפני כלפי איראן. סבהאן העלה השנה את הרעיון להקים קואליציה צבאית נגד חיזבאללה.
בן סלמאן הצהיר כי מנהיג איראן הוא "היטלר חדש". על כן, צפוי כי יורש העצר הסעודי יתאמץ לגייס את כל מדינות האזור למלחמה נגד איראן, כולל את ישראל. סעודיה שבה והצהירה כי היא עדיין דבקה בהצעת "הכול תמורת הכל", שאותה הניחה על שולחן הליגה הערבית ב-2002. ההצעה מדברת על שלום מלא של מדינות ערב עם ישראל תמורת נסיגה מלאה לגבולות 1967, אולם אין מנהיג בישראל שהעז לשקול אותה ברצינות.
2018: לא אינתיפאדה ולא שלום
למרות הצהרת דונלד טראמפ בנושא ירושלים, גם ב-2018 ימשיך נושא האיום האיראני לדחוק את הסוגיה הפלסטינית לשוליים. הפיוס הפנים-פלסטיני הגיע כצפוי למבוי סתום כאשר הגיעו השיחות לנושא פירוק חמאס מנשקו. למרות התסכול הרב ברחוב הפלסטיני, הרשות הפלסטינית אינה מעוניינת באינתיפאדה שלישית, כי היא יודעת שחמאס יהיה מעוניין לנצל אותה להפלת שלטון פתח בשטחים.
בהיעדר פיוס פנים-פלסטיני, ובהיעדר אופק לתהליך השלום הישראלי-פלסטיני, גם לא צפויה ב-2018 פריצת דרך בקשרי ישראל-סעודיה, למרות האינטרסים המשותפים הרבים בין המדינות. לשאלות רבות לא ניתן לתת מענה בשלב זה: מה תהיה תגובת העולם הערבי אם וכאשר שגרירות ארה"ב אכן תועבר לירושלים? האם ההפגנות שהחלו בסוף 2017 באיראן יתפשטו עד כדי סכנה ליציבות המשטר? האם תצליח סעודיה להקים קואליציה נגד חיזבאללה? מה יהיה עתידם של הכורדים בסוריה ובעיראק? נקווה לטוב אינשאללה.
ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה על האיסלאם ומלמד ערבית באוניברסיטת חיפה בחוג להיסטוריה של המזרח התיכון ובמחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010